(Reuters nuotr.)

Šiaurės Korėja paleido toliausiai iki šiol skriejusią raketą

Šiaurės Korėja paleido toliausiai iki šiol skriejusią raketą

Sulaukusi papildomų sankcijų Šiaurės Korėja nesustabdė savo balistinių raketų bandymų – penktadienį ji paleido dar vieną raketą virš Japonijos teritorijos.

Manoma, kad tai buvo iki šiol ilgiausią atstumą nuskriejusi Pchenjano raketa. Šiaurės Korėja vidutinio nuotolio balistinę raketą paleido praėjus kelioms dienoms po to, kai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba šiai uždarai valstybei paskelbė jau aštuntą sankcijų paketą. JT Saugumo Taryba vėliau penktadienį Niujorke rengia skubų posėdį už uždarų durų, šaukiamą JAV ir Japonijos iniciatyva.

JAV Ramiojo vandenyno štabas nustatė, kad penktadienį Pchenjanas paleido vidutinio nuotolio balistinę raketą (IRBM). Pasak pareigūnų, šis balistinės raketos bandymas nekėlė grėsmės Guamui, JAV teritorijai Ramiajame vandenyne, kurį apšaudyti raketomis prieš kurį laiką grasino Šiaurės Korėjos režimas.

Pietų Korėjos gynybos ministerija nurodė, kad penktadienį paleista raketa veikiausiai nuskriejo apie 3 700 km ir pasiekė 770 km aukštį. Šie rodikliai yra gerokai didesni nei rugpjūčio pabaigoje paleistos IRBM „Hwasong-12“, kuri taip pat praskriejo virš Japonijos teritorijos.

Pietų Korėjos gynybos ministerija nurodė, kad penktadienį paleista raketa veikiausiai nuskriejo apie 3 700 km ir pasiekė 770 km aukštį. Šie rodikliai yra gerokai didesni nei rugpjūčio pabaigoje paleistos IRBM „Hwasong-12“, kuri taip pat praskriejo virš Japonijos teritorijos.

Tai buvo „toliausiai iš visų jų balistinių raketų nuskriejusi“ raketa, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Tarptautinio strateginių studijų instituto analitikas Josephas Dempsey. Nevyriausybinės organizacijos „Union of Concerned Scientists“ atstovas Davidas Wrightas sakė, kad „Šiaurės Korėja šiuo raketos bandymu pademonstravo, kad ji galėtų pasiekti Guamą, nors nėra žinoma, kokia buvo tos raketos užtaiso masė“.

Tarptautinė bendruomenė nerimauja dėl sparčiai tobulinamų Pchenjano raketų; šių technologijų vystymas itin suaktyvėjo į valdžią atėjus režimo lyderiui Kim Jong Unui. Valstybinėje žiniasklaidoje reguliariai pasirodo nuotraukų, kuriose jis matomas stebintis raketų paleidimus ar besilankantis branduoliniuose kompleksuose.

Prieš kiek daugiau nei dvi savaites Pchenjanas pirmąkart per daugelį metų paleido raketą virš Japonijos teritorijos. Tačiau liepą, kai Šiaurės Korėja išbandė dvi tarpžemynines balistines raketas, kurios, ekspertų teigimu, gali pasiekti JAV žemyninę teritoriją, jos buvo paleistos tokiomis trajektorijomis, kad nepasiektų kitų valstybių. „Šiaurės Korėja siunčia žinią: „Mūsų negąsdina jokios sankcijos, o mūsų perspėjimai nėra tik tušti grasinimai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Seulo Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesorius Yang Moo-jinas.

„Ji pažadėjo, kad JAV patirs „skausmą ir kančias“ už JT sankcijas“, – pridūrė jis.

„Raketos paleidimas!“

Milijonus japonų penktadienį paryčiais pažadino pavojaus signalas ir žinutės, skelbusios, kad Pchenjanas paleido balistinę raketą virš šiaurinės Hokaido salos. „Raketos paleidimas! Iš Šiaurės Korėjos paleista raketa“, – buvo skelbiama per garsiakalbius Hokaido salos pietuose esančiame Erimo kyšulyje.

Vietoj rytinių televizijos programų, animacinių filmukų ir lengvo turinio laidų japonų televizorių ekranuose mirkčiojo perspėjimas: „Bėkite į pastatus ir rūsius“. Japonijos vyriausybės vadovas Shinzo Abe penktadienį pareiškė, kad Tokijas negali toleruoti Šiaurės Korėjos „pavojingų provokacinių veiksmų, keliančių grėsmę pasaulio taikai“.

„Jei Šiaurės Korėja ir toliau eis šiuo keliu, jos nelaukia šviesi ateitis. Privalome priversti Šiaurės Korėją tai suprasti“, – sakė jis.

Tokijas „pačiais griežčiausiais žodžiais“ pareiškė savo protestą Pchenjanui, nurodė Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga. Pasak pranešimų, Pchenjano paleista raketa virš Japonijos, kuri yra JAV sąjungininkė, skriejo maždaug dvi minutes.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas pareiškė, kad Pchenjanas privertė „milijonus japonų staigiai nulenkti galvas ir slėptis“, o valstybės sekretorius Rexas Tillersonas paragino pagrindines Pchenjano sąjungininkes Kiniją bei Rusiją imtis „tiesioginių veiksmų“ jai suvaldyti.

Ankstesnę dieną viena Šiaurės Korėjos organizacija paragino suduoti „taiklų smūgį“ Japonijai, kuri esą „šoka pagal JAV dūdelę“ ir pritarė JAV pasiūlytoms naujoms sankcijoms Kim Jong Uno režimui. „Keturios šio salyno salos turėtų nugrimzti į jūrą nuo Juche branduolinės bombos“, – sakoma Korėjos Azijos ir Ramiojo vandenyno taikos komiteto (KAPPC) pranešime. Jame minimas „Juche“, arba pasitikėjimas savimi, yra nacionalinė Pchenjano filosofija.

Reaguodama į naujausią Pchenjano bandymą, Pietų Korėjos kariuomenė surengė savo balistinių raketų leidimo pratybas, informavo Gynybos ministerija. Raketa „Hyunmu“ nuskriejo 250 km ir nukrito į Japonijos jūrą. Šis atstumas yra beveik toks pat kaip iki Šiaurės Korėjos raketų paleidimo bazės Sunane, nurodė Seulo kariškiai. Tačiau antros jų raketos paleidimas buvo nesėkmingas.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas per skubiai sušauktą Seulo nacionalinio saugumo tarybos posėdį pareiškė, kad esant tokiai situacijai dialogas su Pchenjanu yra neįmanomas. Jo teigimu, Pietų Korėja yra pakankamai stipri, kad sunaikintų savo šiaurinę kaimynę.

Pirmadienį JT patvirtino naujas baudžiamąsias priemones Pchenjano atžvilgiu, tarp kurių yra tekstilės eksporto draudimas ir naftos produktų importo suvaržymas. Naujos sankcijos Pchenjanui buvo įvestos už jo šeštą ir kol kas galingiausią branduolinį bandymą, surengtą rugsėjo pradžioje. Pchenjanas pareiškė, kad rugsėjo 3-iąją sėkmingai išbandė termobranduolinę bombą, kurią gali nešti tarpžemyninė balistinė raketa (ICBM).

Visgi analitikai yra įsitikinę, kad šios sankcijos menkai paveiks Šiaurės Korėją. Pchenjanas tvirtina esąs priverstas tęsti raketų ir branduolinius bandymus, nes jam reikalinga patikima branduolinio atgrasymo priemonė prieš JAV agresiją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų