(Reuters nuotr.)

Regioniniai rinkimai Rusijoje neapsiėjo be pranešimų apie pažeidimus

Regioniniai rinkimai Rusijoje neapsiėjo be pranešimų apie pažeidimus

Rusijos regionuose sekmadienį vykusius vietos valdžios rinkimus temdė itin menkas rinkėjų aktyvumas, buvo pranešta apie pažeidimus.

Tai buvo paskutinis balsavimas prieš kovą vyksiančius prezidento rinkimus.

Sekmadienį balsavimas vyko 82-juose Rusijos regionuose. Buvo renkami 16-os regionų gubernatoriai bei vietos tarybų nariai. Opozicija tvirtina, kad daugiausiai pažeidimų buvo užfiksuota Maskvoje.

Preliminarūs rezultatai rodo, kad geriausiai sekmadienį sekėsi prokremliškoms politinėms jėgoms, siejamoms su valdančiąja partija „Vieningoji Rusija“. Ji pernai rugsėjį laimėjo rekordinį skaičių mandatų Valstybės Dūmos rinkimuose.

Rusijos premjeras ir šios partijos pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad sekmadienio rinkimų rezultatai „labai palankūs“ „Vieningajai Rusijai“.

Mažas aktyvumas

Vis dėlto prie balsadėžių atėjo labai mažai rinkėjų. Itin menkas aktyvumas užfiksuotas Maskvoje – čia savo balsus atidavė vos 15 proc. rinkėjų.

Į Maskvos miesto dūmą kandidatavo neįprastai daug jaunų politikų: 2 800 iš 7 600 kandidatų buvo jaunesni nei 35 metų. Kai kurių politologų manymu, prie to nemažai prisidėjo anksčiau šiais metais opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno organizuoti protestai, pritraukę daug jaunų žmonių.

Opozicija, kuri vylėsi šiuose rinkimuose iškovoti keletą mandatų, pasmerkė regionų valdžios pastangas nutildyti bet kokius kritiškus balsus.

Liberalios opozicinės partijos „Jabloko“ atstovas Sergejus Mitrochinas pareiškė, jog vietos valdžia ėmėsi „visų priemonių, kad įtikintų žmones rinkimų neveiksmingumu… siekdama užtikrinti, kad postus išsaugotų jai reikalingi žmonės“.

Tiek jis, tiek A.Navalnas atkreipė dėmesį į gausybę pranešimų apie rinkimų pažeidimus. Nevyriausybinė organizacija „Golos“ pranešė gavusi maždaug 500 skundų, nemaža dalis jų – dėl balsavimo namuose organizavimo ir vykdymo bei valdžios pareigūnų spaudimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų