(Reuters nuotr,)

Politinė drama: Tailando ekspremjerė prieš teismo nuosprendį pabėgo iš šalies

Politinė drama: Tailando ekspremjerė prieš teismo nuosprendį pabėgo iš šalies

Iki dešimt metų kalėjimo galėjusi gauti buvusi Tailando premjerė Yingluck Shinawatra pabėgo iš šalies. Bankoko chuntos šaltinio duomenimis, ji išskrido į Dubajų ir gali mėginti prašytis prieglobsčio Jungtinėje Karalystėje.

Ekspremjerė pabėgo prieš teismui paskelbiant nutartį jai iškeltoje byloje, o šis žingsnis apstulbino daugelį tailandiečių. 50-metė Yingluck Shinawatra penktadienio rytą turėjo atvykti į Aukščiausiąjį Teismą išklausyti teismo nutarties byloje dėl nusikalstamo aplaidumo.

Vis dėlto ekspremjerė nepasirodė, o šis jos žingsnis, sugluminęs tiek teismą, tiek savo šalininkus, pratęsė jau 16 metų besivystančią turtingos Shinawatra’ų giminės politinę dramą.

Šeštadienį tebebuvo spėliojama, kur yra pirmoji Tailando premjero postą užėmusi moteris ir kaip ji galėjo pabėgti iš šalies.

Vienas aukštas pareigas valstybės saugumo aparate užimantis chuntos šaltinis pateikė išsamių detalių apie Yingluck Shinawatra pabėgimą. Pasak jo, ekspremjerė privačiu reaktyviniu lėktuvu išskrido iš Tailando į Singapūrą ir Dubajų. Šis Persijos įlankos emyratas yra Shinawatra’ų šeimos patriarcho Thaksino Shinawatra’os, Yingluck vyresnio brolio, tvirtovė.

„Thaksinas seniai buvo parengęs pabėgimo planą savo seseriai… Jis nebūtų leidęs, kad jo sesuo kalėjime praleistų bent vieną dieną“, – sakė šaltinis, pageidavęs neskelbti jo vardo.

„Tačiau Dubajus nėra Yingluck galutinis tikslas“, – pažymėjo šaltinis ir pridūrė, kad politikė galbūt sieks „gauti prieglobstį Britanijoje“.

Thaksino Shinawatra’as, buvęs Mančesterio futbolo klubo savininkas, Londone turi nekilnojamojo turto ir šiame mieste praleidžia nemažai laiko.

Shinawatra’ų politinis tinklas šeštadienį tylėjo ir nebendravo su žiniasklaida. Toks elgesys tik paskatino gandus, kad galbūt buvo pasiektas susitarimas su chunta, sudaręs galimybę Yingluck išvykti.

Shinawatra’ų politinis tinklas šeštadienį tylėjo ir nebendravo su žiniasklaida. Toks elgesys tik paskatino gandus, kad galbūt buvo pasiektas susitarimas su chunta, sudaręs galimybę Yingluck išvykti.

Kitas aukšto rango šaltinis iš Shinawatra’ų partijos „Pheu Thai“, irgi pageidavęs likti anonimu, šeštadienį sakė AFP, kad Yingluck pabėgo į Dubajų likus kelioms dienoms iki planuoto teismo nutarties paskelbimo. Dabar Aukščiausiasis Teismas paskelbs nutartį Yingluck Shinawatros byloje rugsėjo 27 dieną, jai nedalyvaujant.

Milijardieriai ir generolai

Shinawatra’ų šeimos klanas iškilo 2001 metais, kai į valdžią atėjo milijardierius Thaksinas. Jis davė impulsą ekonomikos augimui ir ėmėsi didžiausio masto nepasiturinčiųjų socialinio aprūpinimo schemos per visą Tailando istoriją.

Tačiau Thaksino kritikai jį kaltino naudojantis politine valdžia savo verslo interesams tenkinti. Jį iki šiol smerkia Bankoko rojalistų elitas, tačiau garbina neturtingi kaimo gyventojai. 2006 metais Thaksinas Shinawatra’as neteko valdžios per karinį perversmą ir pabėgo iš šalies.

Shinawatra’ų klanas, kuris neturtingiesiems, ypač šalies šiaurėje ir šiaurės rytuose, dalydavo dosnius pažadus dėl didesnės gerovės ir geresnių galimybių užtikrinimo, paprastai sugebėdavo mobilizuoti didžiules minias savo šalininkų, vadinamų „raudonmarškiniais“. Jos išeidavo į gatves vos sumažėjus šeimos politiniam autoritetui.

Tačiau chuntai per trejus griežto valdymo metus pavyko užgniaužti pasipriešinimą kariškiams. Dabar šalies demokratinės galimybės atrodo gana miglotos, juolab kad chunta yra parengusi naują konstituciją, kuria sustiprinama armijos įtaka dabartinėje šalies vyriausybėje ir po rinkimų.

Kiti rinkimai Tailande turėtų įvykti ateinančiais metais, tačiau jų data jau ne kartą buvo perkelta.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų