P. Židonio nuotr.

Darbo dieną – į vestuvių puotą

Darbo dieną – į vestuvių puotą

Ilgus dešimtmečius Naujųjų išvakarės buvo viena populiariausių dienų tuoktis, tačiau dabar jaunavedžius tokia data mažai bedomina. Panevėžyje ir rajone tądien susituoks vos trys poros.

Besibaigiantys 2022-ieji išskirtiniai tuo, kad panevėžiečiai vestuvėms ypač dažnai rinkosi darbo dienas.

Naujųjų populiarumas išblėso

Iki Kalėdų ir tarpušvenčiu Panevėžyje bus užregistruota dar ne viena santuoka – jų yra visomis likusiomis darbo dienomis.

Net keturios poros tuoksis šiandien, pasirinkę datą su net šešiais dvejetukais.

O gruodžio 31-ąją priesaikos žodžius vienas kitam Panevėžyje ištars vos dvi poros. Viena jų – ukrainiečių.

Dar dvi poros, planavusios tądien tuoktis, galiausiai santuokos ceremoniją perkėlė į ateinančius metus.

„Ir paprastą darbo dieną būna įspūdingos ceremonijos, ateina daug sveikintojų, nuotakos – baltomis suknelėmis. Žmonės nebeprisiriša prie savaitgalio.“

L. Guokė

Miesto Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Loreta Guokė svarsto, kad tuoktuvėms besirenkančiųjų Naujųjų išvakares mažėja veikiausiai dėl didesnių nei eilinį savaitgalį paslaugų kainų, o ir gauti vietą šventei tokią dieną sudėtingiau.

„Mano tėvai irgi tuokėsi gruodžio 31-ąją. Jie pasakojo, kad labai daug žmonių tądien tuokėsi. Tai buvo viena tų populiariųjų datų. Dabar jos populiarumas stipriai išblėso“, – sako L. Guokė.

Anot jos, dabar labiau pamėgta tuoktis Šv. Valentino dieną, vasario 14-ąją, taip pat neretai jaunieji pasirenka daug vienodų skaitmenų turinčias datas.

Daugiausia santuokų registruojama šiltuoju laiku, maždaug nuo gegužės.

Vestuvės darbo dienomis

L. Guokės teigimu, šių metų išskirtinumas – vestuvių gausa darbo dienomis. Tapo populiaru tuoktis visomis darbo dienomis – net pirmadieniais.

„Įdomu, kad ir paprastą darbo dieną būna įspūdingos ceremonijos, ateina daug sveikintojų, nuotakos – baltomis suknelėmis. Žmonės nebeprisiriša prie savaitgalio. Gal ir gyvenimo būdas jau kitoks, kad gali tuoktis darbo dieną, o gal ir didesnę šventę gali surengti nei šeštadienį“, – pasakoja vedėja.

Ji atkreipė dėmesį, kad per praėjusius porą metų Panevėžyje tuokėsi labai daug porų, kartu gyvenančių po 15–20 metų.

Sumainyti aukso žiedams panevėžiečiai paprastai renkasi Santuokų rūmus. Išvažiuojamosios santuokos mieste nėra dažnos.

Neretai Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojos skuba registruoti santuokų ir į Pataisos namus. Šiemet čia tuokėsi ir užsienietis – į Panevėžį pas nuteistą mylimąją atvyko Belgijos pilietis.

Panevėžio mieste ir rajone stebimos optimistinės tendencijos: santuokų daugėja, o skyrybų mažėja. P. Židonio nuotr.

Daugiau tuokiasi, mažiau skiriasi

Šįmet Aukštaitijos sostinėje būta ir ne vienos jubiliejinės santuokos, nors tokių, pastebi L. Guokė, mažėja visoje Lietuvoje.

Veikiausiai ne tik dėl to, kad ši karta pamažu išeina. Dauguma kartu išgyvenusiųjų 50 ar daugiau metų santuokos įžadams atnaujinti pasirenka tik bažnyčią.

„Visada labai smagu matyti tokias poras. Ir šiemet buvo tikrai gražių, puikių momentų, kai anūkai skaito savo parašytas eiles seneliams jubiliejaus proga“, – sako vedėja.

Lietuva – viena tų šalių, kurioje negali tuoktis du užsieniečiai, tačiau šiemet padaryta išlyga ukrainiečiams.

Tokių santuokų šiemet Panevėžyje buvo maždaug po vieną per mėnesį. Viena jų įvyks ir paskutinę metų dieną.

Šiemet Panevėžyje įregistruota daugiau santuokų nei pernai.

Iki metų galo bus susituokusios daugiau nei 500 porų, pernai – 490. Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai pastebi ir kitą pozityvią tendenciją – Aukštaitijos sostinėje mažėja skyrybų.

Šiemet skirtingais keliais pasuko 270 porų, pernai tokių būta 290.

„Šiais metais truputį padaugėjo santuokų ir sumažėjo ištuokų. Europos Sąjungoje yra šalių, kuriose išyra 80 proc. santuokų. Mes dar tikrai esame toli nuo tokių skaičių“, – teigė L. Guokė.

Santuokai renkasi vietą

Panevėžio rajone iki Naujųjų susituoks tik dvi poros – viena jų šiandien, kita – paskutinę metų dieną.

Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriaus specialistė Zita Gasiūnienė pritaria, kad ir rajone tuoktis gruodžio 31-ąją nebepopuliaru.

Tačiau daugėja išvažiuojamųjų santuokų vasarą, kai aukso žiedus jaunavedžiai sumaino ne skyriuje, o pasirinktoje vaizdingoje vietoje.

Pernai tokių išvažiuojamųjų santuokų rajone būta 15, o šiemet – 25.

„Nė vienais metais tiek daug neturėjome. Netgi yra norinčiųjų jau kitų metų spalį tuoktis ne skyriuje“, – pasakoja Z. Gasiūnienė.

Rajone besituokiančiųjų amžiaus vidurkis siekia 25–32 metus. Santuokų su užsieniečiais šiemet Panevėžio rajone neužregistruota. Manoma, kad tam įtakos galėjo turėti ir koronavirusas, apribojęs keliones.

Iki metų pabaigos rajone bus susituokusios 136 poros, o tai 11-a daugiau nei pernai. O skyrybų ir šioje savivaldybėje mažėja. Panevėžio rajone pernai skyrėsi 87 poros, šiemet kol kas 60.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų