Atmintiną dieną siūloma skirti ir besimokantiems senjorams

Atmintiną dieną siūloma skirti ir besimokantiems senjorams

Atmintinų dienų įstatyme siūloma įteistini „besimokančio senjoro dieną“.

Jeigu Seimas pritartų tokiai iniciatyvai, ši diena būtų minima spalio 1 d. kartu su Tarptautine pagyvenusių žmonių diena.

Atmintinų dienų įstatymo pataisą parengusios Seimo narės Vilija Targamadzė ir Paulė Kuzmickienė tikisi, kad besimokančio senjoro dienos įteisinimas labiau motyvuotų vyresnio amžiaus žmones dar aktyviau siekti žinių, įsitraukti į socialinę veiklą, gerinti savo gyvenimo kokybę.

Projekto autorės pastebi, kad Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena, minima spalio 1 dieną, aktuali ir prasminga daugeliui vyresniosios kartos atstovų.

„Šią dieną savo mokslo metus pradeda ir kelios dešimtys tūkstančių vyresnio amžiaus žmonių, besimokančių Trečiojo amžiaus universitetuose. Šalyje veikia apie 70 Trečiojo amžiaus universitetų, iš kurių 49 universitetai yra susitelkę į Nacionalinę trečiojo amžiaus universitetų asociaciją. Todėl visiems tobulėti ir mokytis visą gyvenimą siekiantiems senjorams spalio 1-oji yra ypatinga diena, verta įtraukti į atmintinų dienų sąrašą“,- sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Jame pažymima, kad mokymasis yra svarbus, ypač atsižvelgiant į ilgėjančią darbingo amžiaus trukmę ir besikeičiančius darbo rinkos poreikius. Tai reikšmingas išlikimo darbo rinkoje veiksnys.

Tikimasi, kad besimokančio senjoro dienos įteisinimas leistų atkreipti ir institucijų (Švietimo, mokslo ir sporto bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų) dėmesį į vyresniųjų suaugusiųjų švietimo problemas, tokias, kaip senjorų poreikius atitinkančių programų įvairovės ir tvarumo užtikrinimas, bendruosius gebėjimus ugdančių programų plėtra, senjorų krepšelio užtikrinimas, spartesnis mokymosi visą gyvenimą sistemos sukūrimas.

Atmintinų dienų įstatymo pataisą įregistravo Seimo nariai Vilija Targamadzė, Paulė Kuzmickienė, Algirdas Butkevičius, Zigmantas Balčytis, Rima Baškienė, Tomas Tomilinas, Laima Mogenienė, Algirdas Stončaitis.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų