Nors iki eglutės įžiebimo liko vos trys savaitės, kokiu kalėdiniu apdaru pasipuoš Panevėžys, vis dar laikoma paslaptimi.

Kalėdinis miestas – po paslapties šydu

Kalėdinis miestas – po paslapties šydu

 

Kalėdos – stebuklų metas. Šiemet Panevėžys kalėdinėms puošmenoms skyrė rekordinę sumą – beveik 150 tūkst. eurų. Pagrindinis miesto Kalėdų medis įžiebtas bus jau po trijų savaičių – lapkričio 30-ąją, bet paslaptis, kaip šventiškai pasidabins Aukštaitijos sostinė, laikoma po devyniais užraktais.

Pasak Panevėžio savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjos ir vyriausiosios architektės Daivos Gasiūnienės, apie gražiausių metų švenčių laukimą kalbėti nereikia – jas reikia pajusti akimis ir širdimi.

„Nenoriu sugadinti Kalėdų laukimo. Ši šventė turi turėti šiek tiek paslapties ir mažų netikėtumų. Iš anksto kalbėti apie tai nereikia, nes po to nebeliks to nuoširdaus „oho“, – mano D. Gasiūnienė.

Tiesa, ji prasitarė, kad dėmesys bus sutelktas į centrinę miesto dalį – pagrindiniu šventės akcentu, kaip ir kasmet, taps Laisvės aikštėje pastatyta žaliaskarė, jaukiomis šviesomis nušvis ir pati aikštė, jos prieigos bei centrinės miesto gatvės: Elektros, Respublikos, Vilniaus bei J. Basanavičiaus.

Laukimo metas

Kalėdų eglės įžiebimo ceremoniją patikėta organizuoti miesto Bendruomenių rūmams. Jų direktorės Sandros Myškienės teigimu, šiemet miestas bus papuoštas kaip niekad spalvingai, todėl neatsitiktinai pasirinktas šūkis „Šventė lygu šviesa, spalvos, juokas, džiaugsmas“.

„Ankstesniais metais miesto puošybos ir renginio temos nederinome, bet šiemet jau iš anksto pradėjome domėtis, kad viskas natūraliai derėtų“, – sakė S. Myškienė.

Pagrindinės miesto eglės įžiebimas – didžiulė šventė, kuri duoda savotišką kalėdinio maratono startą. Anot S. Myškienės, sniego pusnys Lietuvoje tampa jau retenybe, tad kalėdinės lemputės ir kitos puošmenos padeda išvaikyti tamsiojo laikotarpio slogučius.

„Jau tapo tradicija pagrindinę Kalėdų eglę įžiebti kuo anksčiau, juk kartais pats šventės laukimas būna smagesnis nei stebuklingas Kalėdų rytas. Kai įsižiebia kalėdinės šviesos, ir tas tamsusis periodas daug lengvesnis, atneša visai kitokią nuotaiką ir laukimo viltį“, – pastebi S. Myškienė.

Paslaptingas Kalėdų Senelis

Paskutinę rudens dieną įžiebta žaliaskarė į Laisvės aikštę pakvies ne tik pačius mažiausiuosius, bet ir tuos, kurie širdyje vis dar tiki Kalėdų stebuklu. Anot organizatorių, ceremonijos dieną jau popiet pradės šurmuliuoti kalėdinė mugė. Šiemet ji turėtų būti viena didžiausių, kur bus galima ne tik vietoje pasimėgauti gardžia arbata ar imbieriniais meduoliais, bet ir įsigyti gardžios žuvies švenčių stalui ar mielų dovanėlių į Kalėdų Senelio maišą. Didelėje šildomoje palapinėje veiks nykštukų dirbtuvės, kuriose vaikai galės pasigaminti kalėdinių žaisliukų ir pasipuošti savo eglutę. Taip pat veiks Kalėdų Senelio paštas – vaikai laiškus su savo norais ir svajonėmis turės galimybę perduoti tiesiai Kalėdų Seneliui ar jo padėjėjai Šaltukei į rankas. Eglutės įžiebimo vakarą sušilti prie karštos sriubos dubenėlio ir savo širdžių šiluma pasidalyti su stokojančiaisiais pakvies ir tradicine jau tapusi „Maltiečių sriuba“.

Kaip ir kasmet, visų atėjusiųjų lauks kalėdinė programa. Šiemet nuspręsta pasirinkti improvizuotą muzikinį spektaklį, kurio dalyviai atliks tiek klasikinius pasaulio muzikos atlikėjų kūrinius, tiek ir modernius. Didžioji dalis atlikėjų – Panevėžio krašto perliukai.

Kokia šventė be pagrindinio veikėjo – Kalėdų Senelio. Jau tapo tradicija, kad į Laisvės aikštę jis atriedėtų kitaip: vienais metais švenčių simbolis atvyko arklių traukiamu vežimu, kitais – atviru automobiliu be stogo ar pasakų traukinuku. Organizatoriai žada, kad šiemet jis nustebins ne vieną.

„Nenorime visko išduoti, reikia palikti šiek tiek intrigos, bet tik galiu pasakyti, kad jis atvyks kiek neįprastai. Nusileis iš labai aukštai, bet ne iš dangaus. Kalėdų Senelis bus kaip tikras kaskadininkas“, – intriguoja S. Myškienė.

Komentarai

  • Laukiu su visa šeima, man gražu, kad miestas kuria bendrą nuotaiką ir visus vienijančią šventę, grožio nebūna per daug.

    • Pati gražiausia elgutė tris metus mūsų!

  • Jau kelinti metai savivaldybe stebina graziu papuosimu. Aciu jums!

    • Pinigų leidimu stebina ! Nes kitaip nieko nesugebėtų.

Rodyti visus komentarus (4)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų