Į susitikimą po savo stogu priimančio Bistrampolio dvaro savininkas kunigas Rimantas Gudelis sako, kad svečių atvyks iš daugiau kaip keturiasdešimties pasaulio šalių. („Sekundės“ archyvo nuotr.)

Pasaulio lietuviai susitiks Bistrampolyje

Pasaulio lietuviai susitiks Bistrampolyje

Tradicinis pasaulio lietuvių bendruomenių pirmininkų suvažiavimas šiemet bus rengiamas Panevėžio rajone. Kiekvieną vasarą iš pačių įvairiausių pasaulio kampelių į Lietuvą suvažiuojantys bendruomenių lyderiai šį kartą susitikimo vietai pasirinko Bistrampolio dvarą.

Anksčiau tokie susitikimai vykdavo didžiuosiuose šalies miestuose arba kurortinėse vietovėse. Šį kartą lietuviai iš Jungtinių Amerikos Valstijų,Vokietijos, Brazilijos, Rusijos, Ispanijos, Lenkijos, Ukrainos, Prancūzijos, Anglijos ir kitų šalių bus Panevėžio rajono svečiai.

Į susitikimą po savo stogu priimančio Bistrampolio dvaro savininkas kunigas Rimantas Gudelis sako, kad svečių atvyks iš daugiau kaip keturiasdešimties pasaulio šalių.

Kiekvienoje iš tų šalių yra gana stiprios lietuvių bendruomenės, o jų lyderiai kiekvienais metais vyksta  į tradicinius susitikimus Lietuvoje. Tokių susitikimų tikslas – palaikyti viso pasaulio lietuvių ryšį su Lietuva, spręsti užsienyje gyvenantiems lietuviams aktualius klausimus.

Per tris keturias suvažiavimo dienas pasaulio lietuviai ne tik gvildena svarbias temas. Tam tikras laikas būna skirtas pažinčiai su krašto, kuriame jie apsistoja, gyvenimu, žymiausiomis vietomis, žmonėmis.

Bistrampolio dvare apsistojusius svečius su Panevėžio kraštu supažindins rajono meras Povilas Žagunis.

Kol kas dar svarstoma, kokiu maršrutu bus pakviesti keliauti svečiai, kad  geriau susipažintų su įdomiausiomis vietomis. O, kaip sako meras, rajone tikrai yra kuo ir patiems pasidžiaugti, ir ką parodyti.

P. Žagunis jau bendravo su pasaulio lietuvių bendruomenių pirmininke Dalia Henke ir suprato, kad iš tolimiausių kraštų atvykusius žmones labai domina kaimiškas Lietuvos veidas – kaimo žmonių kasdienybė, šventės, pomėgiai, jų gaminami patiekalai ir kt.

Panevėžio rajonas garsėja šauniais muzikantais, dainininkais, tad kaimiškos muzikos svečiai tikrai galės pasiklausyti. O ir gardžių patiekalų paragauti tikrai bus kur – kad ir ypatingųjų Bernatonių sūrių.

Panevėžio rajone galima aplankyti ir tokias vietas, kokių niekur kitur nėra, pavyzdžiui, vienintelį šalyje stumbryną.

Galbūt kelias svečius nuves į vieną iš vos kelių Lietuvoje esančių bazilikų – Krekenavos bažnyčią, į regioninį parką.

Gausiame tolimuose kraštuose gyvenančių lietuvių būryje greičiausia bus ir tokių, kurie Panevėžio rajone dar nė karto nebuvo ir nedaug žino apie šį kraštą. Tad, kaip sako P. Žagunis, bus labai malonu tuos žmones supažindinti ir su išsaugotomis tradicijomis, ir su naujovėmis.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų