Jeigu mėgstate konservuoti ir svarbiausia – turite ką, tačiau senieji patiekalai jau pabodo, turime jums klausimą: o žinote, kas yra lobijas?
Kartveliškas nacionalinis užkandis iš virtų pupelių su svogūnais, česnakais, įvairiais prieskoniais ir žolelėmis šią žiemą galėtų tapti jūsų stalo pažiba. Tuo labiau kad norint jį galima gardinti ir grybais, ir mėsa, o patiekti kaip bet kurią kitą mišrainę – su šviežios kvapnios duonos rieke.
Tik turėkite omenyje, kad visuose receptuose nurodomas sausų – ne mirkytų ir ne virtų pupelių kiekis, o daržovių – jau nuvalytų.
Baltųjų pupelių lobijas
Reikės: 1,5 stiklinės pupelių, 1 kg pomidorų, 500 g paprikų, 500 g morkų, 150 g cukraus, 120 ml aliejaus, 35 ml acto (9 proc.), 1–1,5 šaukšto druskos, aitriosios paprikos ankšties, mėgstamų prieskonių.
Iš anksto užmerktas pupeles nukoškite, nuskalaukite ir išvirkite. Paruoštas daržoves, išskyrus pomidorus, supjaustykite. Pomidorus sutrinkite į tyrę.
Ją sukrėskite į puodą. Ten pat suberkite paprikas, morkas, cukrų, druską, prieskonius, supilkite aliejų. Jeigu pomidorų tyrė pernelyg tiršta, galite įpilti šiek tiek pupelių nuoviro.
Daržoves užkaiskite ant silpnos ugnies ir nuolat maišydami užvirinkite. Tada suberkite virtas pupeles, išmaišykite ir pavirkite dar 25–30 minučių. Likus 5 minutėms, supilkite actą ir gerai pamaišykite.
Dar karštą masę sudėkite į sterilius stiklainius ir užsukite dangtelius.
Raudonųjų pupelių lobijas
Reikės: 2 kg pomidorų, 600 g raudonųjų pupelių, 400 g paprikų, 2 morkų, 2 svogūnų, 2–3 česnako skiltelių, 2 šaukštų cukraus, 2 šaukštų druskos, 2 šaukštų acto (9 proc.), 4 šaukštų aliejaus, svogūnų laiškų, mėgstamų prieskonių.
Iš anksto užmerktas pupeles nukoškite, nuskalaukite ir išvirkite.
Paprikų minkštimą supjaustykite bet kaip. Svogūnus susmulkinkite. Svogūnų laiškus irgi supjaustykite smulkiai. Morkas stambiai sutarkuokite. Pomidorus sutrinkite į tyrę.
Aliejuje apkepinkite svogūnus su morkomis. Pomidorų tyrę sukrėskite į puodą, užkaiskite. Kai užvirs, sudėkite likusius produktus, išmaišykite.
Virkite 15 minučių ant silpnos ugnies nuolat maišydami. Baigę sukrėskite į sterilius stiklainius, užsukite dangtelius.
Kartveliškas lobijas
Reikės: 2 stiklinių raudonųjų pupelių, 500 g graikinių riešutų, 2 svogūnų, 2–3 česnako skiltelių, 1 morkos, 100 g kalendrų, 3–4 šaukštų aliejaus, 1,5 šaukšto acto (9 proc.), 2 šaukštų aštraus kečupo, 2 šaukštų pomidorų padažo, 1,5 šaukšto druskos,mėgstamų prieskonių.
Iš anksto užmerktas pupeles nukoškite, nuskalaukite ir užkaiskite ant vidutinės ugnies.
Kol pupelės virs, nuvalykite morką, svogūnus, česnakus, susmulkinkite graikinius riešutus ir nuplautas kalendras.
Svogūnus smulkiai supjaustykite, morką stambiai sutarkuokite ir apkepinkite kartu su svogūnais aliejuje. Česnako skilteles išspauskite.
Kai tik pupelės suminkštės, nupilkite dalį vandens – palikite tik tiek, kad susidarytų norima konsistencija.
Į puodą su pupelėmis sudėkite visus kitus produktus, išmaišykite ir 10–15 minučių virkite ant nestiprios ugnies. Tada nukaiskite, sudėkite į sterilius stiklainius ir užsandarinkite.
Žaliasis lobijas iš šparaginių pupelių
Reikės: 1 kg šparaginių pupelių, 1 kg pomidorų, 1 kg paprikų, 0,5 česnako galvutės, 0,5 stiklinės aliejaus, 5,5 šaukšto acto (9 proc.), 4,5 šaukšto cukraus, 2,5 šaukšto druskos, prieskonių pagal skonį.
Perrinktas ir nuplautas pupeles supjaustykite į kelias dalis. Pomidorams ir paprikoms išpjaukite vaiskočius, paprikoms dar pašalinkite sėklas.
Sutrinkite pomidorus su paprikomis į vientisą tyrę. Sukrėskite į puodą, pagardinkite druska, cukrumi, prieskoniais. Užkaitę ant silpnos ugnies, periodiškai maišydami užvirinkite ir virkite 20 minučių.
Tada į masę sudėkite šparagines pupeles. Maišydami virkite dar 15 minučių ant silpnos ugnies, paskui sudėkite išspaustas česnako skilteles ir pavirkite 5 minutes. Likus vienai minutei, supilkite actą, išmaišykite.
Sukrėtę lobiją į sterilius stiklainius, juos užsandarinkite, apverskite dangteliais žemyn, šiltai apkamšykite ir palikite ataušti.
Laikykite vėsioje vietoje.
Konservuotas pupelių ir pomidorų lobijas
Reikės: 1 kg pomidorų, 3 morkų, 2 svogūnų, 1–2 česnako skiltelių, 2 stiklinių pupelių, 4–5 šaukštų aliejaus, 1,5 šaukšto acto (9 proc.), 1 šaukšto druskos, 1 šaukšto cukraus, ryšelio kalendrų, prieskonių pagal skonį.
Iš anksto užmerktas pupeles nukoškite, nuskalaukite ir išvirkite truputį pasūdytame vandenyje. Tada išverskite ant sieto, uždėto ant gilaus indo – tegul nuteka nuoviras, jo gali prireikti.
Česnakus išspauskite, svogūnus smulkiai supjaustykite, morkas stambiai sutarkuokite. Šias su svogūnais pakepinkite aliejuje, kol suminkštės.
Pomidorus sutrinkite į vientisą tyrę, sukrėskite į puodą, užkaiskite. Jei masė per tiršta, įpilkite truputį pupelių nuoviro.
Tyrei užvirus, sudėkite troškintas daržoves iš keptuvės, išspaustus česnakus, prieskonius, cukrų ir druską. Labai gerai išmaišę, palikite užvirti.
Kai masė pradės kunkuliuoti, suberkite virtas pupeles ir smulkintas kalendras, pamaišykite ir troškinkite lobiją dar 10 minučių. Likus minutei, supilkite actą, išmaišykite.
Paruoštą užkandį, kol dar karštas, sudėkite į sterilius stiklainius, užsukite dangtelius.
Lobijo ir lečo mišinys žiemai
Reikės: 1,5 kg pomidorų, 1 kg paprikų, 7–10 česnako skiltelių, 1 stiklinės pupelių, 2,5 šaukšto cukraus, 1,5 šaukšto druskos, 1 šaukšto acto (9 proc.), 6 šaukštų aliejaus, mėgstamų prieskonių ir žalumynų.
Iš anksto užmerktas pupeles nukoškite, nuskalaukite ir išvirkite ant vidutinės ugnies su trupučiu druskos. Nulieję nuovirą, ataušinkite.
Pomidorams išpjaustykite vaiskočius, paprikoms – dar ir pertvaras su sėklomis. Viską supjaustykite gabalėliais, sudėkite į puodą, užkaiskite ant vidutinės ugnies.
Kai užvirs, karštį sumažinkite, pavirkite 15 minučių ir sudėkite pupeles, druskų, cukrų, česnakus, aliejų, žalumynus, prieskonius. Gerai išmaišę, virkite dar 10 minučių ir supilkite actą. Vėl išmaišykite.
Nukelkite puodą nuo viryklės, mišinį sukrėskite į sterilius stiklainius, užsukite dangtelius. Apvertę stiklainius dangteliais žemyn, šiltai apkamšykite ir palikite ataušti.
Laikykite vėsioje vietoje.
Lobijas su baklažanais
Reikės: 1 kg baklažanų, 500 g pomidorų, 1 stiklinės pupelių, 2 česnakų, 2–3 morkų, 2 paprikų, 2 svogūnų, 0,5 stiklinės aliejaus, 3 šaukštų cukraus, 1 šaukšto druskos, 3,5 šaukšto acto (9 proc.).
Baklažanus perpjaukite išilgai ir užmerkite šiek tiek pasūdytame vandenyje 30 minučių.
Taip pat iš anksto užmerktas pupeles nukoškite, nuskalaukite ir išvirkite.
Pomidorams išpjaustykite vaiskočius, paprikoms – dar ir pertvaras su sėklomis.
Nusunktus rankomis baklažanus supjaustykite nedideliais gabalėliais.
Paprikas ir svogūnus supjaustykite smulkiai, morkas stambiai sutarkuokite.
Pomidorus sutrinkite į tyrę, įmaišykite išspaustus česnakus. Perpilkite masę į puodą storu dugnu, užkaiskite ant silpnos ugnies. Kai užvirs, pavirkite 10 minučių, tada berkite cukrų, druską, supilkite aliejų ir išmaišykite. Jeigu pomidorai buvo ne itin sultingi, galite įpilti šlakelį vandens.
Kai tik cukrus ir druska ištirps, sudėkite į puodą visas likusias daržoves ir virkite ant nestiprios ugnies nuolat maišydami apie pusvalandį. Tada berkite pupeles, troškinkite lobiją dar 20 minučių. Likus minutei, įmaišykite actą.
Karštą masę iš puodo sukrėtę į sterilius stiklainius, užsandarinkite.
Pupų lobijas
Reikės: 1 stiklinės pupų, 300 g graikinių riešutų, 1 svogūno, 1–2 česnako skiltelių, 1–2 šaukštų aliejaus, 50 g kalendrų, 1 šaukšto acto (9 proc.), 1 šaukšto cukraus, druskos ir mėgstamų prieskonių.
Svogūną smulkiai supjaustykite, česnakus išspauskite. Iš anksto užmerktas pupeles nukoškite, nuskalaukite ir išvirkite. Svogūnus pakepinkite aliejuje gerai įkaitintoje keptuvėje.
Dalį vandens nuo pupelių nupilkite – palikite tik truputį, kad lobijas išeitų norimos konsistencijos.
Į puodą su pupelėmis sudėkite kepintą svogūną, išspaustas česnako skilteles. Pasūdykite pagal skonį, įmaišykite prieskonius ir cukrų.
Smulkiai supjaustytas kalendras suberkite į bendrą masę kartu su smulkintais riešutais. Tada išmaišykite ir užvirinkite.
Pavirę 10 minučių, supilkite actą, vėl išmaišykite. O po minutės nukaiskite ir sukrėskite į sterilius stiklainius. Užsandarinkite.