Site icon sekunde.lt

Užkandis bet kokiai progai

Viščiukų sparneliai nebrangus ir labai gardus užkandis. Kepti keptuvėje, orkaitėje ar grilyje ant anglių – visai nesvarbu: galite naudoti tą patį receptą ir jūsų vis tiek lauks skonių fejerverkas!

Viščiukų sparneliai nebrangus ir labai gardus užkandis. Kepti keptuvėje, orkaitėje ar grilyje ant anglių – visai nesvarbu: galite naudoti tą patį receptą ir jūsų vis tiek lauks skonių fejerverkas!


Traškūs česnakiniai sparneliai

Reikės (3–4 porcijoms): 12 viščiukų sparnelių, 13 česnakų skiltelių, 4 šaukštų medaus, 4 šaukštų sojų padažo, kukurūzų krakmolo, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, sezamų sėklų, aliejaus gruzdinti (nebūtina).

Sparneliams nupjaustykite galus (tik neišmeskite – galėsite užšaldyti ir panaudoti sultiniui). Pačius perpjaukite perpus per sąnarį, įtrinkite druska ir pipirais ir palaikykite taip 10 minučių.

Gerai apvoliotus kukurūzų miltuose sparnelius, nupurčius perteklių, galima kepti gruzdintuvėje 160 laipsnių temperatūros aliejuje. Tačiau jūs įpilkite aliejaus į gilią keptuvę, įkaitinkite ir dėkite porcijomis sparnelius. Kepkite, kol vos pagels – maždaug 8 minutes, tada dėliokite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų riebalai ir sparneliai atvėstų.

Per tą laiką susmulkinkite česnakus. Iš keptuvės nupilkite aliejų palikdami maždaug 2 šaukštus. Suberkite česnakus, supilkite sojų padažą, sudėkite medų – pakaitinkite.

Sudėkite sparnelius į glazūrą ir palaikykite ant ugnies tik kol gražiai ja pasidengs. Tada imkite ir dėliokite ant kepimo skardos. Pabarstę sezamų sėklomis, vėl dėkite į keptuvę 4–5 minutėms, kad česnakinė glazūra apskrustų, arba 10–15 minučių ant grotelių – tik nepamirškite dažnai vartyti!


Klasikiniai aštrūs sparneliai

Reikės (4 porcijoms): 1,5 kg viščiukų sparnelių, 3 šaukštų medaus, 4 šaukštų aitriųjų paprikų padažo (jei „Tabasco“, tai dukart mažiau), 3 česnako skiltelių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus (ir dar šiek tiek), 3 šaukštų obuolių acto, 1 šaukšto maltos paprikos, 1 šaukšto Vorčesterio padažo, 2 šaukštų druskos, žiupsnelio kalendrų ir maltų juodųjų pipirų.

Česnakus susmulkinkite ir sumaišykite su alyvuogių aliejumi, actu, paprika, Vorčesterio ir aštriuoju padažais, medumi, suberkite kalendras ir žiupsnelį juodųjų pipirų.

Stambius sparnelius perpjaukite pusiau per sąnarį ir sudėkite į marinatą. Apvolioję padėkite marinuotis į šaldytuvą 2 valandoms, bet geriausia pernakt.

Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Sparnelius išdėliokite ant didelės skardos vienu sluoksniu. Marinato likučius supilkite į stiklainį ir atidėkite.

Kepkite sparnelius 20 minučių. Tada ištraukite skardą, sparnelius apverskite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kruopščiai padenkite likusiu marinatu.

Karštį orkaitėje padidinę iki 180–200 laipsnių, vėl kepkite sparnelius 20–30 minučių, retkarčiais pajudindami.

Kepdami grilyje sparnelius dėkite ant labai karštų grotelių 15–20 minučių nuolat vartydami, kad vienodai apkeptų ir nesudegtų.


Azijietiško skonio karamelizuoti sparneliai

Reikės (3–4 porcijoms): 1 kg viščiukų sparnelių, 100 g šviesaus cukranendrių cukraus, 4 šaukštų azijietiško žuvies padažo, 1 žalios aitriosios paprikos, 1/4 cinamono lazdelės, 3 cm imbiero šaknies, 1 didelės žaliosios citrinos; patiekti: svogūnų laiškų, šviežio imbiero, kalendrų, virtų ryžių.

Prikaistuvyje cukrų sumaišykite su vandeniu (2:1), užkaiskite ant smarkios ugnies ir užvirinkite nemaišydami. Tada karštį sumažinkite, kad išgarintumėte sirupą iki tirštos karamelės konsistencijos. Ji turi išeiti sodrios gintaro spalvos.

Aitriosios paprikos ankštį perpjaukite išilgai, pašalinkite sėklikes. Imbiero šaknį sutarkuokite.

Kai karamelė šiek tiek atauš, įmaišykite žuvies padažą, įmeskite paprikos puseles, imbierą, išspauskite žaliosios citrinos sultis. Viską intensyviai maišydami vėl užkaiskite ant silpnos ugnies, užvirinkite ir luktelėkite, kol sutirštės.

Nukėlę prikaistuvį nuo viryklės, sudėkite į karamelinį padažą paruoštus sparnelius (nupjautais galais ir padalytus pusiau per sąnarį).

Pagal tradicinį receptą, tokie sparneliai verdami. Labai gerai juos apvoliokite, tada užpilkite 100 ml vandens, darsyk išmaišykite ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Kai užvirs, maišydami troškinkite 30 minučių. Jeigu padažas labai greitai tirštėja ir vištiena nespėja išvirti, įpilkite po truputį vandens.

Patiekite su žalumynais ir imbieru pagardintais virtais ryžiais.

Kepdami šiuos sparnelius ant grotelių, padažą išgarinkite smarkiau – iki tąsios karamelės konsistencijos ir jokiu būdu neskieskite jo vandeniu. Sudėję į padažą sparnelius, kruopščiai apvoliokite ir kepkite 15–20 minučių dažnai apversdami, kad nesuskrustų.


Burbuliukuose“ marinuoti sparneliai

Reikės (3–4 porcijoms): 1 kg viščiukų sparnelių, 1,2 litro kokakolos (ir dar 200 ml), 4 lauro lapų, 6 žaliųjų pipirų grūdelių, 1 gvazdikėlio, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 4 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų šviesaus cukranendrių cukraus, 2 šaukštų Dižono garstyčių.

Sparnelius sudėkite į didelį prikaistuvį ir užpilkite 1 litru kokakolos. Įmeskite lauro lapus, grūstus žaliuosius pipirus ir gvazdikėlį. Užkaiskite. Kai užvirs, uždenkite ir 20 minučių virkite ant silpnos ugnies.

Marinatą nupilkite, sparnelius nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir dėkite į keptuvėje įkaitintą alyvuogių aliejų. Apkepkite iš abiejų pusių iki auksinės plutelės.

Likusią kokakolą sumaišykite su sojų padažu, cukrumi, garstyčiomis ir garinkite ant silpnos ugnies, kol glazūra sutirštės.

Sparnelius sudėkite į kepimo skardą (arba grąžinkite atgal į keptuvę, jeigu toji tinkama naudoti orkaitėje). Kulinariniu teptuku gausiai aptepkite juos glazūra ir 15–20 minučių kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pas penkias minutes naujai sutepdami glazūra.

Kepant tokius sparnelius lauke, grilyje, laiko prireikia tiek pat. Tik dėkite juos ant gerai įkaitintų grotelių ir dažnai vartykite, kad neapdegtų.


Marokietiški sparneliai su sezamų plutele

Reikės (3–4 porcijoms): 1 kg viščiukų sparnelių, 1 šaukšto bekvapio alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto sezamų aliejaus, 1 šaukšto šviežių smulkintų raudonėlių, 2 citrinų, 2 šaukštų skrudintų sezamų sėklų, 4 šaukštų medaus; patiekti: 1 citrinos, 1 stiklinės jogurto ir chariso – aštraus paprikų padažo (nebūtina).

Sparnelius sudėkite į dubenį, apliekite alyvuogių ir sezamų aliejais, gerai apvoliokite ir dėkite į kepimo skardą vienu sluoksniu.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.

Nutarkuokite 2 citrinų žievelę. Iš 0,5 citrinos išspauskite sultis.

Sumaišykite medų, citrinos sultis, žievelę, skrudintus sezamus ir raudonėlius ir šiuo mišiniu aptepę sparnelius, grąžinkite į orkaitę dar 20 minučių. Praėjus pusei laiko, sparnelius apverskite ir vėl sutepkite glazūra.

Ant gerai įkaitintų grotelių tokie sparneliai kepa 15–20 minučių. Tik būtina dažnai vartyti, kad neapdegtų.

Maroke šis patiekalas patiekiamas su šaltu jogurtu, citrinos skiltelėmis ir chariso arba adžikos padažu, kad kiekvienas valgantysis susimaišytų juos pagal savo skonį.

Beje, toks receptas puikiai tinka ir kitoms viščiukų dalims kepti.


Sparneliai ant žarijų sūrio padaže

Reikės: 1 kg viščiukų sparnelių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 4 salierų stiebų, ridikėlių ryšelio; aštriam padažui: 150 g kečupo, 100 ml obuolių acto, 100 ml viskio, 4 šaukštų tamsaus cukranendrių cukraus, 2 šaukštų aitriųjų paprikų padažo (jeigu „Tabasco“, tai kiek mažiau), 1 šaukšto Vorčesterio padažo, 1 šaukštelio maltų kuminų, 1 šaukštelio maltų kalendrų, 1 šaukštelio rūkytų paprikų dribsnių, 1 šaukšto sviesto; sūrio padažui: 100 g bet kokio sūrio su mėlynuoju pelėsiu, 150 g grietinės, 50 g majonezo, citrinos sulčių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Sparneliams nupjaustykite galus, pačius perpjaukite pusiau per sąnarį.

Prikaistuvyje sumaišykite visus aštriam padažui skirtus ingredientus, išskyrus sviestą. Dosniai pabarstykite maltais juodaisiais pipirais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir pavirkite 5 minutes, kad sutirštėtų. Nukelkite nuo viryklės ir įmaišykite sviestą. Pasūdykite.

Sparnelius išdėliokite ant didelės skardos vienu sluoksniu. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pasūdykite ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Po 15 minučių ištraukite ir gausiai aptepkite aštriu padažu sunaudodami 2/3 viso kiekio. Karštį orkaitėje sumažinę iki 180 laipsnių, grąžinkite į ją sparnelius dar 20–25 minutėms. Iškepusius sumaišykite su likusiu aštriu padažu.

Sūrio padažo ingredientus labai gerai sutrinkite smulkintuvu arba rankomis dubenyje ir padėkite į šaldytuvą.

Jeigu kepsite sparnelius grilyje, dėkite juos tik ant kaip reikiant įkaitusių grotelių – po 15–20 minučių juos jau bus galima patiekti. Tačiau per tą laiką sparnelius dažnai vartykite, kad padažas nepridegtų, o padengtų mėsą it glazūra.

Exit mobile version