Site icon sekunde.lt

Tortai – švenčių palydovai

Tortas – tai šventinis, ypatingomis progomis patiekiamas desertas. Vestuvės, gimtadieniai ar jubiliejai, tai keletas pagrindinių švenčių, kurių neatsiejamas akcentas yra tortas.

Tortas – tai šventinis, ypatingomis progomis patiekiamas desertas. Vestuvės, gimtadieniai ar jubiliejai, tai keletas pagrindinių švenčių, kurių neatsiejamas akcentas yra tortas.

Yra daugybė torto receptų, kai kurie panašūs į duonos gaminimą, kai kurie yra ypač sudėtingi, turintys bendrų bruožų su kitų desertų ruošimu ir jų istorija siekia kelis šimtmečius. Tačiau šiuo metu tortų gaminimas nebėra toks sudėtingas procesas, koks buvo seniau, kepimo įrankiai ir technologijos buvo supaprastintos, kad ir mėgėjai galėtų lengvai išsikepti tortą.

Dažniausiai tortų gaminimui naudojami ingredientai yra miltai, cukrus, sviestas, kiaušiniai, tešlos kilimą skatinantys cheminiai junginiai, tokie kaip soda ar kepimo milteliai. Kiti dažnai naudojami ingredientai, tai žali, džiovinti ar konservuoti vaisiai, riešutai, kakava, įvairūs prieskoniniai ekstraktai ar sirupai. Tortų užpildui taip pat gali būti naudojamos uogienės, riešutų padažas, atšaldytas sviesto kremas ir kiti glajai. Tortai dekoruojami marcipanais, cukruotais vaisiais, šokoladu, grilijažu ir kitais desertiniais pusgaminiais ar gaminiais.

Lietuviško žodžio „tortas“ kilmė yra sietina su beveik identišku itališku žodžiu „torta“, kuriuo Italijoje yra vadinamas tortas. Šio deserto atėjimui iš Italijos greičiausiai turėjo įtakos Lietuvos didžiąja kunigaikštiene tapusi Žygimanto Senojo žmona italė Bona Sforza, kuri reformavo lietuviškąją virtuvę įnešdama į ją itališkuosius papročius. Angliško žodžio „cake“ (liet. – tortas) kilmė yra sietina su senu norvegišku žodžiu „kaka“. Daugelyje šalių tortas vadinamas unikaliai, pavyzdžiui, graikai naudoja žodį „plakous“, kas lietuviškai reiškia butą.

Tortų tipai

Sviestiniai tortai yra gaminami iš sviestinio kremo, miltų, cukraus ir kiaušinių. Tortą sudaro iškepti ir sviestiniu kremu pertepti biskvitai. Sviestinis kremas gaminamas iš sviesto ir cukraus gerai juos suplakant. Sviestinis kremas yra itin purus bei turi savybę išlaikyti įgytą konsistenciją.

Biskvitiniai tortai gaminami iš plaktų kiaušinių, cukraus ir miltų. Su cukrumi išplakti kiaušinio baltymai kepimo metu padeda tešlai iškilti. Tačiau, nors kiaušinio baltymai ir yra skirti tešlos purumui sukurti, vis dėl to, kad biskvitai tikrai būtų purūs, papildomai į juos dedama kepimo miltelių.

Šifono tortai gaminami iš biskvito, tačiau ruošiant biskvito tešlą į ją pilamas augalinis aliejus, skirtas biskvito drėgnumui sukurti.

Šokoladiniai tortai, kaip ir sviestiniai tortai, yra gaminami iš biskvito, sviestinio kremo ir papildomai pagardinami lydytu šokoladu ar kakavos milteliais.

Vokiškas šokoladinis tortas gali būti įvairių rūšių šokoladinis tortas. Vienas iš jų, tai karamelinis šokoladinis tortas, kuriame yra gausu karamelės.

Kavos tortai yra skirti juos valgyti su kava ar arbata, pusryčių ar pertraukėlės metu. Ant šių tortų dažnai yra trupininė tešla arba glazūra.

Tortai, kuriuose nėra miltų, apima tortus keptus iš sūrio ir šokoladinius tortus. Sūrio tortai dažniausiai yra pagaminti iš tam tikros rūšies sūrio, pavyzdžiui, grietinėlės sūrio, maskarponės ar rikotos. Jie gali būti įdaryti vaniliniu kremu, taip pat gali turėti miltinį ar iš krekerių pagamintą padą.

Tortai pagaminti iš mišinių yra skirti žmonėms, norintiems namų sąlygomis greitai pasigaminti tortą. Mišinyje yra dauguma torto pagrindui iškepti reikalingų ingredientų. Kepėjui į mišinį belieka įdėti keletą papildomų ingredientų, gautą masę iškepti bei po to dekoruoti.

Exit mobile version