Site icon sekunde.lt

Šviežioms bulvėms – švieži receptai

Bulves mes mėgstame dėl jų universalumo: ir košei, ir virtos, ir keptuvėje keptos, ir įvairiems patiekalams tinka.

Bulves mes mėgstame dėl jų universalumo: ir košei, ir virtos, ir keptuvėje keptos, ir įvairiems patiekalams tinka.

Atrodytų, kad skaniai paruošti šviežias bulves didelio mokslo nereikia, bet vis tik kelias gudrybes žinoti labai pravartu!


Keptų bulvių košė su daržovėmis

Reikės (4 porcijoms): 400 g bulvių, 200 g morkų, 200 g paprikų, 40 g česnakų, 150 g grietinės (20 proc.), 20 ml aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Bulves ir morkas nušveiskite šepetėliu.

Atskirai į foliją įvyniokite bulves, morkas, česnako skilteles. Kepkite 40 minučių. Kartu į orkaitę galite pašauti išvalytą ir perpus perpjautą papriką, apteptą aliejumi. Jai iškepti užteks 20–25 minučių.

Išimkite daržoves iš folijos, nulupkite ir sumalkite mėsmale arba sutarkuokite (trintuvo geriau nenaudokite – masė taps panaši į plastiliną).

Pagardinkite druska, pipirais, grietine ir gerai išmaišykite. Košę patiekite iškart, kol karšta.


Traiškytos bulvės su česnakais

Reikės (4 porcijoms): 600 g šviežių smulkių bulvių plonyte odele, 80 ml aliejaus, 15 g česnakų, 2 šaukštelių svanų druskos.

Bulves nušveiskite šepetėliu, sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir palaukite, kol vėl užvirs. Tada uždenkite ir 15 minučių virkite ant vidutiniškai stiprios ugnies. Bulvės turi suminkštėti, bet ne per daug.

Česnakus sudėkite į trintuvo indą. Užpilkite aliejaus, įberkite druskos ir sutrinkite iki vientisumo.

Orkaitę įkaitinkite iki 210 laipsnių konvekcijos režimu arba 230 laipsnių.

Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi. Išdėliokite bulves, kiekvieną lengvai perspauskite grūstuvu ar kitu panašiu įrankiu, kad taptų plokščios.

Aplaistykite bulves česnakiniu aliejumi ir pašaukite į viršutinį orkaitės trečdalį 15 minučių. Kai jos gražiai apskrus, iškart patiekite.


Bulvių fokačija

Reikės (4 porcijoms): 300–380 g miltų, 300 g šviežių bulvyčių, 150 g virtų bulvių, 4 česnako skiltelių, 1 šaukštelio rozmarinų, 1 rozmarino šakelės, alyvuogių aliejaus, 4 g sausų mielių, rupios jūros druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Virtas bulves – geriau palaikytas pernakt šaldytuve – sutrinkite. Įmaišykite 300 g miltų, rozmarinų, mielių ir 1 šaukštelį druskos – masė turi priminti trupinius. Tada užpilkite 120 g šilto vandens ir 2 šaukštus aliejaus ir maišykite, kol taps vientisa.

Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto darbastalio ir dar 8–10 minučių minkykite rankomis, kol pasidarys elastinga. Jei reikia, po truputį įberkite dar miltų.

Didelio dubens vidų ištepkite aliejumi. Įdėkite suformuotą tešlos gumulą, keliskart pavartykite, kad pasidengtų riebalais, ir, uždengę rankšluosčiu, pastatykite šiltai 1 val.

Iškelkite tešlą ant kepimo skardos. Rankomis suformuokite iš jos stačiakampį. Vėl uždenkite rankšluosčiu ir leiskite 15 minučių pakilti.

Bulves nušveiskite šepetėliu, supjaustykite plonyčiais skridinėliais ir išdėliokite ant tešlos pagrindo taip, kad šiek tiek persidengtų. Pabarstykite česnakais, sukapotais su šviežiais rozmarino lapeliais, druska ir pipirais.

Pašaukite fokačiją iki 200 laipsnių įkaitinton orkaitėn, į apatinį jos trečdalį. Kepkite, kol gražiai pagels – apie 30 minučių. Patiekite šiltą.


Bulvių, špinatų ir morkų apkepas su apelsino žievele

Reikės (4 porcijoms): 600–700 g šviežių bulvyčių, 400 g špinatų, 300–400 g morkų, 100 g silpnai sūdyto brinzos sūrio, 300 ml riebios grietinėlės, 2 kiaušinių, 1 apelsino, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto citrinų sulčių, žiupsnelio muskatų, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, maltų džiūvėsių.

Plonytėmis juostelėmis nurėžkite nuo apelsino žievelę. Apšlakstykite ją alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis, užberkite žiupsnelį muskatų, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir palikite pastovėti 10–15 minučių.

Nušveiskite bulves šepetėliu, supjaustykite 3–4 mm skridinėliais. Tą patį padarykite ir su morkomis.

Špinatus užpilkite verdančiu vandeniu, tada išverskite ant sieto. Brinzą sutraiškykite šakute.

Nedidelę karščiui atsparią formą ištepkite aliejumi, apibarstykite plonu džiūvėsių sluoksniu.

Špinatus sumaišykite su apelsino žievelėmis. Sluoksniais klokite pusę špinatų, morkas, vėl špinatus ir bulves.

Plaktuvu suplakite grietinėlę su kiaušiniais, apliekite daržoves, pabarstykite brinza. Uždengę folija, kepkite iki 180–200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Paskui nuimkite foliją ir kepkite dar 10–15 minučių, kol bulvės visiškai iškeps.

Apkepą patiekite šiltą.


Bulvės, keptos su sūriais morengais

Reikės (4 porcijoms): 1 kg smulkių šviežių bulvyčių, 3 kiaušinių baltymų, 3 šaukštelių smulkios jūros druskos; uždarui: 100 g petražolių lapų, 100 g kambario temperatūros sviesto, žiupsnelio „Fleur de Sel“ druskos.

Bulves nušveiskite šepetėliu ir išdėliokite vienu sluoksniu kepimo formoje.

Baltymus suplakite iki purių putų. Nepaliaudami plakti, po truputį suberkite druską – plakinys turi išeiti toks pat, kaip tradiciniams morengams, tik sūrus.

Kiekvieną bulvytę formoje uždenkite plaktais baltymais ir įdėkite kepti iki 150 laipsnių įkaitinton orkaitėn 40 minučių. Bulvės turi suminkštėti, morengai – paruduoti.

Petražoles susmulkinkite, sugrūskite su druska į pastą ir įmaišykite į minkštą sviestą (prieš patiekdami jį šiek tiek atšaldykite).

Sulaužykite bulves dengiančius morengus – jie nevalgomi, – ir išimkite bulves. Patiekite karštas su pagardintu sviestu.


Šviežios bulvės su brinzos uždaru

Reikės (4 porcijoms): 600–800 g šviežių bulvyčių, 200 g brinzos sūrio, 200 g grietinės (30 proc.), 50 g krapų, 30 g svogūnų laiškų, 3 šaukštų sviesto, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Bulves nušveiskite šepetėliu, sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu, pasūdykite ir užvirinkite ant stiprios ugnies. Uždengę puodą, sumažinkite karštį iki vidutiniškai silpno ir virkite 25–30 minučių.

Smulkiai supjaustykite krapus ir svogūnų laiškus. Sumaišykite su grietine ir brinza įbėrę truputį pipirų (jei norite, galite sutrinti trintuvu).

Nuo bulvių nupilkite nuovirą, grąžinkite puodą ant viryklės 20–30 sekundžių, kad išgarintumėte vandens likučius. Tada įdėkite sviestą, puodą uždenkite ir gerai pakratykite – bulvės turi šiek tiek sukristi ir susimaišyti su sviestu.

Patiekite iškart su brinzos uždaru.


Bulvių salotos su krevetėmis ir alyvuogėmis

Reikės (8 porcijoms): 600 g stambių šviežių krevečių be galvos, 1,2 kg smulkių šviežių bulvyčių, 1 ryšelio salierų stiebų, 400 g „Kalamata“ alyvuogių, 1 nedidelės saujelės svogūnų laiškų, 1 nedidelio ryšelio petražolių, 5–6 česnako skiltelių, 1 šaukšto baltojo vyno acto, 2 šaukštų garstyčių su grūdeliais, 100 ml alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų sviesto, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Išvalykite krevetes. Susmulkinkite 2/3 česnakų. Pabarstykite jais krevetes, pagardinkite druska, pipirais ir iškepkite su sviestu.

Bulves nušveiskite šepetėliu, apie 25 minutes pavirkite verdančiame vandenyje.

Supjaustykite svogūnų laiškų baltąją dalį, atidėkite.

Likusius česnakus, petražoles ir laiškus susmulkinkite. Salierus supjaustykite labai plonais griežinėliais.

Trintuvo inde sumaišykite žalumynus (išskyrus salierus) ir česnakus su actu, garstyčiomis ir 3 šaukštais skysčio nuo alyvuogių. Trinkite vis įpildami po truputį aliejaus, kol virs emulsija.

Išvirusias bulves 5–7 minutes paaušinkite puode. Paskui kiekvieną bulvę lengvai perspauskite ir dėkite į gilų serviravimo indą. Apibarstykite pjaustytais svogūnų laiškais, salierais, krevetėmis, apliekite padažu, papuoškite alyvuogėmis, leiskite 10–15 minučių pastovėti ir patiekite.


Keptuvėje keptos bulvės su lašiša ir cukinijomis

Reikės (4 porcijoms): 600 g lašišų filė, 800 g šviežių bulvyčių, 2 svogūnų, 2 cukinijų, 30 g citrinos žievelės, 50 g krapų, 2 česnako skiltelių, 300 g grietinės (30 proc.), 2 šaukštų paruoštų krienų, lydyto sviesto, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Bulves nuvalykite, supjaustykite išilginiais ketvirčiais, išvirkite pasūdytame verdančiame vandenyje. Nupylę nuovirą, nusausinkite.

Krapus smulkiai sukapokite su česnakais, sumaišykite su grietine ir krienais, paskaninkite druska, pipirais.

Nuo lašišos filė nuimkite odą, mėsą supjaustykite stambiais kubeliais. Pabarstykite druska, pipirais.

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, cukinijas – smulkiais kubeliais.

Pakepinkite svogūnus 3 minutes svieste. Tada berkite cukinijas, kepkite dar 3–4 minutes. Po to – bulves, kepkite 5 minutes, galiausiai – žuvį. Kepkite atsargiai maišydami 3–4 minutes, o baigę apibarstykite citrinos žievele, palikite pastovėti uždengtoje keptuvėje 2–3 minutes ir patiekite su grietinės ir krienų padažu.

Šį patiekalą galima gaminti ne tik keptuvėje, bet ir karščiui atspariuose porcijiniuose indeliuose orkaitėje. Tuomet iš anksto apkepintas cukinijas, bulves ir svogūnus dėkite sluoksniais, o lašišą, jei norite, galite pakeisti upėtakiu.

Ilgai kepti nereikės – 15–20 minučių 160 laipsnių temperatūroje – ir iškart patiekti tuose pačiuose indeliuose.

Exit mobile version