Vyriausybė trečiadienį apsispręs dėl grupės Seimo narių pasiūlymo įteisinti naminės degtinės ir kitų silpnesnių nei 65 laipsniai, tradicinių alkoholinių gėrimų gamybą ir vartojimą.
Išvadą parengė Žemės ūkio ministerija (ŽŪM). Ji siūlo projektui pritarti, tačiau kviečia jį patobulinti ir numatyti mechanizmus gamybos kontrolei ir gėrimų kokybei užtikrinti.
Seimui pateiktas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas ministerija nori papildyti nuostata, pagal kurią parduoti naminį alkoholį būtų leidžiama tik ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje ir tik galutiniam vartotojui. Be to, siūloma įpareigoti ūkininkus tikrinti gaminamų gėrimų kokybę ir saugą laboratorijose.
Kartu atkreipiamas dėmesys, kad siekiant suteikti teisę ūkininkams prekiauti gaminamais gėrimais, būtina patikslinti mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais tvarką.
Grupė valdančiųjų ir opozicijos Seimo narių siūlo leisti 65 tūrio proc. alkoholio koncentracijos gėrimus ruošti, laikyti ir parduoti Lietuvos ūkininkų registre registruotiems ūkininkams, kurie teikia kaimo turizmo paslaugas bei kurie yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai. Lietuvoje yra 300 sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojų, iš jų ūkininkų – apie 70.
Gėrimai būtų gaminami, laikomi, vartojami ir parduodami tik gėrimus pagaminusiam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje. Gaminti būtų leidžiama iki 1 tūkst. litrų kasmet.