Artėjant šventėms dažna šeimininkė susimąsto, o ką gi patiekti lengvesnio, gaivesnio? Kas tiktų ir prie mėsos, ir skanu būtų vieną kramsnoti? „Sekundės“ skaitytoja Aušra siūlo šiuolaikiškas salotas su avokadu, kurios tiks visais atvejais.
„Šios lengvos ir gaivios salotos yra tiesiog puikios – iškart širdy pavasaris, – rašo Aušra. – Sakysit, kas gi čia ypatingo, vos keli ingredientai? Taip, tiesa, bet paslaptis čia tikrai ne ingredientų skaičiuje, o tai, kaip puikiai jie dera tarpusavyje ir kaip puikiai jų dermę papildo padažas. Svarbiausia – rinkitės kokybiškus produktus: šviežias salotas, gerai sunokusius saldžius vyšninius pomidoriukus, traškius agurkus, puikiai prinokusį avokadą, kokybišką sūrį. “
Tačiau ponia Aušra perspėja: tai nėra tos salotos, kurias galėtumėte susimaišyti ir pasidėti į šaldytuvą ateičiai, kad ir kokiai netolimai. Gaminkite ir iškart patiekite tiek salotų, kiek suvalgysite; jų likučiai bus nieko verti – verčiau vėliau pasigaminti dar vieną porciją. Salotoms pastovėjus ilgėliau, jos praranda traškumą, avokadai pajuoduoja, o duonos skrebučiai sumirksta nuo padažo. Taigi, ruoškite salotas tik prieš pat patiekidami ir tik tiek, kiek suvalgysite iš karto!
Padažui reikės:
2 česnako skiltelių,
šiek tiek šviežių bazilikų,
šiek tiek šviežių raudonėlių,
0,5 stiklinės (125 ml) alyvuogių aliejaus,
3 valg. š. raudonojo vyno acto,
0,5 arb. š. druskos,
0,5 arb. š. grūstų juodųjų pipirų.
Salotoms:
1 didelės galvos (apie 500 g) gūžinių salotų,
1 nedidelio raudonojo svogūno,
400 g vyšninių pomidorų,
1 ilgavaisio agurko (apie 250 g),
1 didelio avokado,
50 g tarkuoto parmezano.
Patiekti:
25 g tarkuoto parmezano,
duonos skrebučių (nebūtinai).
1. Paruoškite padažą. Česnako skilteles išspauskite arba smulkiai sutarkuokite. Bazilikus ir raudonėlius labai smulkiai sukapokite. Sandariai uždaromame stiklainėlyje sumaišykite česnakus, žoleles, alyvuogių aliejų, raudonojo vyno actą, druską ir pipirus. Gerai supurtykite. Laikykite šaldytuve, kol paruošite salotas, o prieš naudodami dar kartą gerai supurtykite.
2. Paruoškite salotas. Salotas supjaustykite stambokais gabalėliais. Raudonąjį svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Vyšninius pomidorus perpjaukite perpus. Agurką išilgai perpjaukite į keturias dalis, tuomet supjaustykite riekelėmis. Avokadą perpjaukite perpus, išimkite kauliuką, kiekvieną puselę padalinkite į dvi dalis ir supjaustykite riekelėmis.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite visus salotų ingredientus. Supilkite padažą ir lengvai išmaišykite. Stenkitės, kad padažu tolygiai pasidengtų visi ingredientai.
4. Ant viršaus užberkite dar saujelę tarkuoto parmezano ir duonos skrebučius (jei naudojate).
5. Patiekite iš karto.
Skanaus!