Site icon sekunde.lt

SAVAITĖS RECEPTAS. Kai reikia tik trynių, baltymų ir žiupsnio vaizduotės: omletas

Buityje omletu esame pratę vadinti bet kokią plaktą kiaušinienę su pienu, nors iš tikrųjų tai visiškai skirtingi patiekalai.

Daugelis, paskaitę savaitės recepto pradžią, nusišypsos: kiaušinienė. Ir bus neteisūs. Buityje omletu esame pratę vadinti bet kokią plaktą kiaušinienę su pienu, nors iš tikrųjų tai visiškai skirtingi patiekalai. Tikram omletui kiaušinių tryniai ir baltymai būtinai plakami atskirai ir gana intensyviai.

Kiaušinių plakiniui skiesti naudojamas ne tik pienas, bet ir vanduo, kefyras, rūgpienis, grietinė, grietinėlė, įvairūs sultiniai. Į kai kuriuos omletus dedama miltų arba smulkių kruopų (pavyzdžiui, manų) – taip užtikrinama puresnė konsistencija. Taip pat tikrieji omletai beveik visada įdaromi.

Galiausiai, omletai, skirtingai nei kiaušinienė, kepami ir saldūs – desertui. Savo laiške šiais įdomiais faktais pasidalijusi „Sekundės“ skaitytoja Filomena siūlo ir omleto receptą.

Omletas su sūriu ir obuoliais

Reikės (4 porcijoms):
6 kiaušinių,
80 ml pieno,
3 žaliųjų obuolių,
50 g čederio sūrio,
2 šaukštų medaus,
1 šaukšto miltų,
2–3 šakelių šviežių čiobrelių,
džiovintų čiobrelių,
sviesto,
aliejaus,
druskos.

Obuolius supjaustykite į 6 skiltis, pašalinkite šerdis ir 7–10 minučių pakepinkite aliejuje su medumi ir šviežių čiobrelių lapeliais ant vidutinės ugnies.

Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius suplakite iki vientisos masės. Baltymus su trupučiu druskos – iki purių putų.

Į trynius įmaišykite sijotus miltus, pieną, džiovintus čiobrelius ir smulkiai tarkuotą sūrį. Tada palaipsniui sudėkite plaktus baltymus, vis pamaišydami mentele iš dubens apačios į viršų.

Ugniai atsparią kepimo formą pakaitinkite, sutepkite sviestu ir pripildykite omleto masės. Paskandinę joje obuolius, kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 12–14 minučių.
Patiekite karštą.

Exit mobile version