SAVAITĖS RECEPTAS: Broniaus skanėstas: žmonos gaminta silkė

SAVAITĖS RECEPTAS: Broniaus skanėstas: žmonos gaminta silkė

Lietuvos futbolo federacijos taurės ir supertaurės laimėtojo futbolo klubo „Panevėžys“ direktorius Bronius Vaitiekūnas, paklaustas apie mėgstamiausią patiekalą, nė nemirkteli: grikiai ir silkė. Pirmąjį verda pats, o silkės nė nebando gaminti, nes žino: niekas skaniau nei žmona jos nesutaisys.

Tačiau be grikių turbūt nepraeina nė viena Broniaus diena, ypač jei tądien futbolininkai renkasi į treniruotę.
„Grikiai – greitas, sveikas ir labai skanus maistas. Prieš treniruotę užpilu karštu vandeniu, grįžus jie jau būna išbrinkę. Tada šliukšteliu aliejaus ir gana gausiai primaišau česnako – jį labai mėgstu“, – šypsosi B. Vaitiekūnas.

O štai druskos jis nepaminėjo. Bronius stengiasi jos kuo mažiau vartoti. Tačiau negali atsispirti sūriąja stalo karaliene laikomai silkei.

„Kad ir kur nueičiau – į kavinę ar svečius, visada dairausi silkės“, – prasitaria B. Vaitiekūnas.

Tačiau skaniausią, anot jo, vis tiek ragauja namuose, pagamintą žmonos Jolantos.

J. Vaitiekūnienė juokiasi, kad tobulumas – tai paprastumas. Jos gamintą silkę giria ne tik vyras ir sūnus, žinomas aktorius Dominykas. Stiklainiukus su pačios marinuota silke Jolanta ir draugams lauktuvių įdeda.
O šis gardumynas pagaminamas labai paprastai.

Dvi sūdytas ir būtinai su galvomis silkes Jolanta gerai išdarinėja. Pasak jos, šis darbas tik iš pirmo žvilgsnio atrodo sudėtingas: įpjovus odą per nugarėlę, ji labai lengvai nusilupa. Daugiau laiko tenka sugaišti rankiojant kaulus.

Iš poros silkių išeina keturios filė. Jas nusausinusi Jolanta iš abiejų pusių apibarsto cinamonu. Tada supjausto du vidutinio dydžio svogūnus. Silkės filė susmulkina vieno kąsnio gabalėliais ir į stiklainį sluoksniuoja taip: silkė, tada svogūnai, silkė, svogūnai ir t.t. Sluoksniuotą silkę Jolanta užpila dviem trimis šaukštais gero alyvuogių aliejaus. O toliau verda marinatą. Jam plonais griežinėliais supjausto morką (kas jas mėgsta, gali dėti ir daugiau), ima 2 lauro lapus, 2 gvazdikėlius, keletą kvapiųjų pipirų ir visa tai sudeda į verdantį 0,5 l vandenį. Marinatą verda 3 min. ant silpnos ugnies. Tada ataušina iki kambario temperatūros ir į jį įpila 3–4 šaukštus obuolių acto. Tokiu marinatu užpiltą stiklainyje sluoksniuotą silkę palieka bent parai fermentuotis. O jau kitą dieną – tai tikras gardėsis: skani ir silkė, ir marinuotos morkos, ir svogūnai.

Skanių akimirkų!

Komentarai

  • Kaip galim silkę sutaisyti???

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų