Site icon sekunde.lt

Saldžiosios Naujųjų sutiktuvės

Pasitikti Naujuosius įspūdingais desertais – kad gyvenimas ateinančiais metais būtų truputėlį saldesnis – nerašyta tradicija.

Tad net jeigu dar nesiryžtate imtis kepti tortus, tiesiog privalote išbandyti sausainių receptą – 2025 metų globėjai pamaloninti.


Biskvitinis tortas su itališku morengu ir karamele

Reikės (10 procijų): 6 kiaušinių, 300 g cukraus, 300 g miltų, vanilės ankšties, druskos, šviežių uogų, šokolado drožlių, citrinos „traškučių“; padažui: 100 g cukraus, 100 ml grietinėlės (30 proc.), 30–40 g sviesto; kremui: 500 g kreminio sūrio, 300 ml grietinėlės (30 proc.), 150 g miltelinio cukraus, 1 šaukšto kakavos miltelių; morengui: 2 kiaušinių baltymų, 140 g cukraus; pavilgui: 100 ml cukraus sirupo, 50 ml romo arba konjako.

Biskvitui suplakite kiaušinius su cukrumi ir vanilės sėklomis iki purių putų. Berkite miltus, išsijotus su druska, gerai išmaišykite.

Supilkite tešlą į 22 cm skersmens išardomą formą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes. Visiškai ataušinkite ant grotelių.

Pavilgui prikaistuvyje pakaitinę cukraus sirupą su tuščia vanilės ankštimi, supilkite alkoholį, užvirinkite ir iškart nukaiskite. Kai visiškai atauš, išgriebkite vanilę.

Kremui pirmiausia suplakite grietinėlę iki standumo. Tada suplakite kreminį sūrį su milteliniu cukrumi ir kakavos milteliais, įmaišykite grietinėlę ir atšaldykite.

Biskvitą supjaustykite į 3–4 plonus papločius. Kiekvieną suvilgykite sirupu (jei yra laiko, prieš tai palaikykite juos parą, kad apdžiūtų – taip geriau įsigers sirupas).

Apteptus kremu papločius dėkite vienas ant kito. Viršutinį sluoksnį palikite be kremo – juo užglaistykite torto šonus ir padėkite į šaldytuvą.

Padažui išvirkite karamelę iš cukraus ir 40 ml vandens. Ji turi būti tamsaus gintaro spalvos. Supilkite grietinėlę, įmaišykite sviestą ir ataušinkite iki kambario temperatūros.

Morengui išvirkite sirupą iš cukraus ir 50 ml vandens. Tada iki purių putų suplakite kiaušinių baltymus su trupučiu druskos. Nesiliaudami plakti, plona srovele supilkite sirupą.

Aptepkite torto šonus morengu, paskui – karameliniu padažu. Morengą paskleiskite ir ant torto viršaus. Jei yra galimybė, galite apskrudinti jį degikliu.

Tortą papuoškite uogomis, šokoladu ir iki traškumo sudžiovintais citrinos griežinėliais.


Imbierinis tortas su sūria karamele ir kriaušėmis

Reikės (8 porcijoms): 225 g miltų, 200 g rudojo cukraus, 3 kiaušinių, 150 g kambario temperatūros sviesto, 60 ml pieno, 100 g cukatų, 1 šaukšto imbiero, 1 šaukštelio cinamono, 30 g šokolado; kriaušėms: 120 g cukraus, 4 kriaušių, 1 šaukšto citrinų sulčių; padažui: 200 g rudojo cukraus, 100 ml riebios grietinėlės, 50 g sviesto, 1 g jūros druskos.

Į platų puodą įpilkite 1 litrą vandens, suberkite cukrų, supilkite citrinų sultis (galite pagardinti kardamonu arba šafranu). 10 minučių pavirkite sirupą ant silpnos ugnies, tada sudėkite į jį nuluptas kriaušes. Uždengę puodą, virkite kriaušes 20 minučių – jos turi tapti minkštos, bet išlaikyti formą. Nukaitę palikite kriaušes aušti sirupe.

Padažui į puodą suberkite rudąjį cukrų, užpilkite 100 ml vandens ir pradėkite kaitinti ant stiprios ugnies, kol cukrus visiškai ištirps. Tada sumažinkite karštį iki minimalaus ir virkite sirupą dar 8–10 minučių, kad įgautų gražų karamelinį atspalvį. Visą tą laiką puodo turinio nemaišykite, kad nesusidarytų gumuliukų: jei reikia karamelę pamaišyti, atsargiai pavartykite į šonus visą puodą.

Nukelkite puodą nuo viryklės ir, nuolat intensyviai maišydami karamelę, atsargiai supilkite šiek tiek pašildytą grietinėlę. Baigę vėl užkaiskite karamelę ant silpnos ugnies ir kaitinkite maišydami dar 2–3 minutes. Įmeskite žiupsnelį jūros druskos ir sviestą, išmaišykite, ataušinkite.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. 18 cm skersmens formą išklokite kepimo popieriumi.

Suplakite sviestą su cukrumi iki purumo. Įmuškite kiaušinius, įpilkite pieno, vėl suplakite. Subėrę prieskonius, miltus, imbierą ir cukatas, išmaišykite.

Perpilkite tešlą į formą. Šią pašaukite į orkaitės vidurį ir kepkite 35–40 minučių. Tada išimkite, su popieriumi padėkite ant grotelių visiškai ataušti.

Nuimkite popierių, biskvitą padėkite ant serviravimo lėkštės. Ant viršaus uždėkite kriaušes ir viską gausiai apliekite karameliniu padažu. Prieš patiekdami papuoškite šokolado gabaliukais.


Bezė tortas su žemės riešutais ir sviestiniu kremu

Reikės (8 porcijoms): 50 g valytų skaldytų žemės riešutų, cukraus, aliejaus; bezė: 6 kiaušinių baltymų, 300 g cukraus, 2 šaukštų vanilinio cukraus, 1 šaukštelio citrinų sulčių; kremui: 300 g kambario temperatūros sviesto, 280 g sutirštinto pieno, 280 g virto sutirštinto pieno.

Pradėkite nuo pagrindo gamybos.

Plaktuvo ašmenis ir dubenį, kuriame plaksite kiaušinių baltymus, nuvalykite actu suvilgyta servetėle. Orkaitę įkaitinkite iki 100 laipsnių.

Į paruoštą dubenį supilkite baltymus, citrinų sultis ir plakite iki purių putų. Toliau, nepaliaudami plakti, plona srovele berkite cukrų – masė turi virsti standžiomis putomis, kurios nebekris nuo plaktuvo.

Skardą išklokite kepimo popieriumi. Konditeriniu maišeliui arba tiesiog dviem šaukšteliais paskleiskite plaktus baltymus plačiu ratu.

Pašaukite paplotį į orkaitę ir džiovinkite maždaug 2,5 val. Jis turi būti visiškai sausas ir lengvai nuimamas nuo popieriaus.

Imkitės riešutų. Didelę pjaustymo lentą ištepkite aliejumi. Nepridegančios keptuvės dugną apšlakstykite vandeniu, suberkite cukrų. Kaitinkite jį ant vidutinės ugnies, kol išsilydys į šviesiai rudą masę. Tada berkite riešutus ir maišydami 3 minutes karamelizuokite.

Baigę išverskite riešutus ant aliejuotos lentelės ir iškart, kol dar karšti, paskleiskite lygiu sluoksniu. Kai atauš ir sustings, sukapokite karamelę vidutiniais gabaliukais.

Kremui suplakite sviestą iki purumo. Nepaliaudami plakti palaipsniui pilkite iš pradžių paprastą sutirštintą pieną, paskui šaukštu krėskite virtą. Paruoštą kremą 30 minučių padėkite į šaldytuvą.

Ant bezė pagrindo tepkite sluoksnį atvėsinto kremo, pabarstykite karamele su riešutais ir dėkite į šaldiklį mažiausiai 2 val. arba iki 3 dienų. Prieš patiekdami 15 minučių palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų kremas.


Dviejų kremų tortas su limončelu

Reikės (10 porcijų): 3 biskvitų, kokosų drožlių; kokosiniam kremui: 400 g kreminio sūrio, 220 g miltelinio cukraus, 60 ml kokosų pieno, 50 g kokosų pieno miltelių, 1 šaukštelio vanilinio cukraus; citrininiam kremui: 2 citrinų, 2 kiaušinių trynių, 100 g cukraus, 50 g sviesto, 1 šaukštelio kukurūzų krakmolo; biskvitams suvilgyti: 2 šaukštų itališko citrinų skonio likerio, 2 šaukštų citrinų sulčių, 50 g miltelinio cukraus.

Visus kokosinio kremo ingredientus sumaišykite ir suplakite plaktuvu.

Citrininiam kremui išspauskite iš citrinų sultis, smulkia tarka nutarkuokite 1 šaukštelį žievelės. Nedideliame prikaistuvyje kruopščiai sumaišykite kiaušinių trynius su cukrumi, citrinų sultimis, krakmolu ir užkaiskite ant silpnos ugnies. Kaitinkite nuolat maišydami šluotele, kol masė ims burbuliuoti. Sudėkite sviestą, žievelę ir palaikykite ant viryklės dar 1 minutę. Tada nukaiskite, ataušinkite.

Pavilgui sumaišykite miltelinį cukrų, likerį, citrinų sultis ir apliekite juo biskvitus. Juos aptepkite kokosiniu kremu, sudėkite vieną ant kito, lengvai paspauskite. Torto viršų atsargiai apliekite citrininiu kremu, papuoškite kokosinio kremo likučiais, kokosų drožlėmis ir 2 val. padėkite į šaldytuvą.


Saldžios gyvatėlės

Reikės (10 porcijų): 175 g miltų, 120 g kambario temperatūros sviesto, 1 kiaušinio trynio, 70 g miltelinio cukraus, 25 g kukurūzų krakmolo, 1 šaukšto pieno, 1 šaukšto citrinos žievelės, druskos (ant peilio galiuko); papuošti: juodojo šokolado, miltelinio cukraus.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi.

Dideliame dubenyje plaktuvu gerai suplakite sviestą su milteliniu cukrumi. Pridėkite trynį, pieną, citrinos žievelę.

Miltus išsijokite su krakmolu – galima du kartus. Įberkite druskos. Maišydami plaktuvu, po truputį suberkite į sviesto masę. Tešla turi būti lengva, primenanti minkštą plastiliną.

Dirbkite sparčiai: iš tešlos padarykite apvalią juostelę ir ją padalykite į kelias dalis, iš kiekvienos suformuokite rutuliukų – jų turėtų būti maždaug 10. Paskui iš jų vėl iškočiokite juosteles, sulankstykite jas taip, kad panėšėtų į šliaužiančias gyvates, vieną galą lengvai suplokite – tai bus galva.

Atsargiai išdėliokite „gyvatėles“ ant kepimo skardos palikdami nedidelius tarpus. Kepkite 15–25 minutes (priklausomai nuo dydžio). Išėmę palikite visiškai ataušti.

Per tą laiką išlydykite šokoladą. Juo ant gyvačių nugarų nupieškite raštus, padarykite akis.

Prieš patiekdami sausainius galite pabarstyti milteliniu cukrumi – atrodys kaip sniegas.

 

Exit mobile version