Site icon sekunde.lt

Po patikrinimo „Gandralizdis“ skaičiuoja nuostolius

Higienos inspektorių savaitei uždarytas „Gandralizdis“ jau atnaujino veiklą ir skaičiuoja tūkstantinius nuostolius. V. Bulaičio nuotr.

 

Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atliktas tyrimas parodė, kad kavinėje „Gandralizdis“ Kijevo kotletais vaišinęsi panevėžiečiai susirgo salmonelioze, nors šio pavojingo užkrato maitinimo įstaigoje nerasta. Tiesa, ant vienos iš darbuotojų drabužių rasta koliforminių bakterijų, o kitos rankų – auksinio stafilokoko, kuris patekęs į maistą gali sukelti apsinuodijimus.

Nors kavinei „Gandralizdis“ jau leista atnaujinti veiklą, tačiau dar gali tekti susimokėti baudą. Verslininkai teigia skaičiuojantys tūkstantinius nuostolius dėl priverstinių atostogų, kai visą savaitę kavinė negalėjo priimti lankytojų ir buvo priversta atšaukti užsakytus banketus.

Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pavaduotojos Jūratės Vaitiekūnienės teigimu, abiem ligoninėje atsidūrusiems panevėžiečiams, kurie kavinėje „Gandralizdis“ rugpjūčio 19-ąją ir 20-ąją vaišinosi Kijevo kotletu, nustatyta salmoneliozė. Tačiau patikrinimą kavinėje atlikę inspektoriai nei paimtuose kiaušiniuose, nei vištienos mėginiuose šio pavojingo užkrato nerado.

„Mes nebuvome tas dienas, kai kavinės lankytojai čia pietavo. Žaliavų, iš kurių pagaminti Kijevo kotletai, galėjo ir nebebūti. Net jeigu mėsa užteršta salmonelėmis, kai ji tinkamai išverdama, užsikrėsti neįmanoma, nes veikiamos didelės temperatūros šios bakterijos žūva. Vieną dieną buvo pagamintos šešios, kitą – septynios porcijos, o susirgo tik du žmonės, vadinasi, galime daryti prielaidą, kad kitos porcijos buvo gerai iškeptos“, – teigė J. Vaitiekūnienė.

Per patikrinimus kavinėje nustatyta ir kryžminė tarša – ant stalo, kur pjaustoma žalia mėsa, buvo laikoma gruzdintuvė, kurioje virti Kijevo kotletai. Be to, nepaženklinti indai, kuriame ruošiamas kiaušinio plakinys ar laikoma atvėsinta vištienos filė. Tyrimų rezultatai rodo, kad ant vienos iš darbuotojų rankų rasta auksinio stafilokoko, o kitos drabužių – koliforminių bakterijų.

„Rastos bakterijos parodo tik bendrą švarą, kurios kai kuriems darbuotojams pritrūko. Atlikus dezinfekciją, kai tyrimai parodė, kad kavinė vėl gali ruošti maistą, jos veikla atnaujinta“, – sakė J. Vaitiekūnienė.

Tiesa, įmonei teks sumokėti ir baudą už maisto saugos pažeidimus. Kokią ją skirti, sprendžia Nacionalinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Baudos dydis siekia nuo 1448 eurų.

Skaičiuoja nuostolius

Kavinės „Gandralizdis“ direktorius Algimantas Kirdeikis teigė, kad dėl šio įvykio įmonė patyrė didelių nuostolių. Darbuotojų sveikatos tikrinimas, higienos mokymai, profesionali dezinfekcija pareikalavo kelių šimtų eurų, o netiesioginiai nuostoliai – negautos pajamos, darbuotojų prastovos, atšauktas suplanuotas banketas – siekia net kelis tūkstančius eurų.

„Gavau išvadas, kad visi laboratoriniai tyrimai rodo, jog salmoneliozės užkrato mūsų kavinėje nebuvo. Kyla klausimas, ar tikrai susirgę žmonės apsikrėtė nuo mūsų maisto. Juk tai galėjo būti ir prekybos centro ar kitos maitinimo įstaigos maistas“, – svarstė A. Kirdeikis.

Jo teigimu, tai pirmas atvejis kavinės istorijoje, kai net septynias dienas teko nutraukti veiklą, nors „Gandralizdis“ veikia nuo pat 1993-iųjų.

„Patikrinimų būta daugybės, bet niekada neteko kavinės uždaryti visai savaitei. Tai mūsų šeimos verslas, stengiamės, kad būtų švaru, aplinka atitiktų visus reikalavimus ir turėtume gerą vardą, o čia patyrėme smūgį žemiau juostos“, – kalbėjo „Gandralizdžio“ direktorius.

Patikrinimo metu nustatyta kryžminė tarša, A. Kirdeikio nuomone, nėra esminis pažeidimas – tiesiog gruzdintuvę inspektoriai rado padėtą ne ant to stalo, nors indai buvo visi švarūs.

„Ant darbuotojų rankų ir drabužių rasta kolifominių bei auksinio stafilokoko bakterijų. Gydytoja paaiškino, kad užtenka ranka nusibraukti nosį, ir bus nustatyta ši bakterija. Bet kavinė juk ne operacinė. Svarbiausia, kad nebuvo rasta stafilokoko bakterijų, nuo kurių susirgo žmonės“, – kalbėjo A. Kirdeikis.

Jo teigimu, prireiks nemažai laiko, kol „Gandralizdis“ vėl užsitarnaus klientų pasitikėjimą.

„Žinau, kad po tokio skandalo prireiks laiko, kol susigrąžinsime gerą vardą. Prieš dešimtmetį kavinė buvo sudegusi, bet atsigavome, tikiu, kad ir šįkart pavyks atsistoti ant kojų“, – sakė A. Kirdeikis.

Exit mobile version