Site icon sekunde.lt

Pikantiško skonio mėgėjams – viskas su alyvuogėmis

Alyvuogės nėra nei uogos, nei daržovės – tai amžinai žalių medžių, kurių suskaičiuojama daugiau nei šešios dešimtys rūšių, vaisius.

Alyvuogės nėra nei uogos, nei daržovės – tai amžinai žalių medžių, kurių suskaičiuojama daugiau nei šešios dešimtys rūšių, vaisius.

Alyvmedžių šeimai priklauso ir alyva bei uosis, nors dar labiau nepanašių „giminaičių“ turbūt būtų sunku surasti.

Teoriškai bet kuris iš mūsų galėtų paragauti alyvuogių nuo to paties medžio, kaip ir Kristus – alyvmedžiai auga du tūkstančius metų!

Taigi pabandykime paragauti. 🙂


Mėsos duona su viščiukų kepenėlėmis ir alyvuogėmis

Reikės (6 porcijoms): 500 g maltos mėsos (jautienos, kiaulienos arba maišyto), 500 g viščiukų kepenėlių, 400 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų, 400 g svogūnų, 50 g sviesto, 2 didelių kiaušinių, 100 g maltų džiūvėsių, 2 šaukštų sojų padažo, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Kepenėles supjaustykite nedideliais gabaliukais, apliekite sojų padažu, pabarstykite pipirais ir padėkite į šaldytuvą.

Svogūnus supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais ir maišydami 7–10 minučių pakepinkite svieste su druska ant stiprios ugnies. Tada į keptuvę įpilkite 100 ml vandens, užvirinkite ir nukaiskite.

Sutrinkite keptuvės turinį trintuvu, įmaišykite džiūvėsius, alyvuoges. Įminkykite į maltą mėsą. Paskui įmuškite kiaušinius, pagardinkite druska ir pipirais, dar sykį išminkykite.

Į pailgą kekso formą sudėkite pusę faršo, gerai suspauskite. Ant viršaus lygiai paskleiskite kepenėles, vėl dėkite faršą, suspauskite.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Formą įstatykite į gilią kepimo skardą, šią pripilkite vandens – jis turi apsemti mažiausiai trečdalį formos aukščio, bet geriau du trečdalius.

Kepkite apie 40 minučių, kol įbestas termometras parodys 72–74 laipsnius.

Patiekite karštą arba atšaldytą.


Šiupininė

Reikės (6 porcijoms): 2,5 litro stipraus jautienos sultinio, 400 g virtos jautienos, 200 g pieniškų dešrelių, 300 g mėsos asorti (keptos kiaulienos išpjovos, virto kumpio, liežuvio), 3–4 raugintų agurkų, 1 stiklinės agurkų sūrymo, 1 didelio svogūno, 1 stiklinės juodųjų arba žaliųjų alyvuogių, 1 šaukšto kaparėlių, 2 šaukštų pomidorų pastos, 1 citrinos, alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, grietinės.

Agurkus nulupkite, supjaustykite šiaudeliais. Suberkite į prikaistuvyje užvirintą sūrymą, pavirkite 5 minutes.

Pusžiedžiais supjaustytą svogūną pakaitinkite aliejuje, bet ne tiek, kad pakeistų spalvą. Krėskite pomidorų pastą ir toliau kepinkite 3 minutes vis pamaišydami.

Virtą jautieną ir kitą mėsą supjaustykite dailiais šiaudeliais, dešreles – vidutinio storio skridinėliais. Viską suberkite į dubenį.

Užvirinkite sultinį. Sudėkite pjaustytą svogūną su pomidorų pasta ir virkite 10 minučių ant vidutinės ugnies. Paskui sudėkite agurkus su sūrymu, visą mėsą, alyvuoges, kaparėlius. Užvirinę 10 minučių pavirkite ant silpnos ugnies. Likus 5 minutėms suberkite dešreles.

Nukaiskite šiupininę, įberkite druskos, pipirų, puodą uždenkite ir palikite 15 minučių.

Nuluptą citriną supjaustykite plonais skridinėliais. Išpilstykite sriubą į lėkštes ir patiekite papuoštą citrina. Atskirai galite patiekti grietinę.


Žuvis alyvuogių padaže

Reikės (5 porcijoms): 500 g prinokusių pomidorų, 3 česnako skiltelių, 400 g žaliųjų alyvuogių su citrinomis arba ančiuviais, 1 kg baltos žuvies filė, 50 g miltų, alyvuogių aliejaus („extra virgin“), druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Pomidorų žievelę įpjovę kryžmai, užliekite juos pirmiau verdančiu, paskui šaltu vandeniu ir nulupkite. Minkštimą supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.

Česnakus sukapokite kaip galima smulkiau. Alyvuoges išverskite ant sieto, kad nutekėtų sūrymas, ir supjaustykite plonyčiais žiedeliais.

Žuvį supjaustykite 200 g gabalais. Apvoliokite miltų, druskos ir pipirų mišinyje ir kepkite aliejuje iki rusvos plutelės – maždaug po 2 minutes iš abiejų pusių.

Tame pačiame aliejuje 20 sekundžių paskrudinkite česnakus. Suberkite alyvuoges, kepinkite 1 minutę, paskui dėkite pomidorus. Pagardinkite druska, pipirais ir 10 minučių troškinkite ant vidutinės ugnies.

Sudėkite į keptuvę žuvį, apliekite karštu padažu. Uždengę troškinkite 7 minutes. Patiekite karštą (arba šaltą) su šviežia duona.


Pikantiškas keksas su alyvuogėmis ir lašišų „glajumi“

Reikės (8 porcijoms): keksui: 280 g miltų, 300 ml jogurto, 2 kiaušinių, 4 šaukštų tarkuoto parmezano sūrio, 1 raudonos paprikos, 50 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus („extra virgin“), 2 šaukštų cukraus, 2,5 šaukštelio kepimo miltelių, 0,5 šaukštelio druskos; „glajui“: 250 g kreminio sūrio, 100 g riebios grietinės, 100 g rūkytos lašišos, 2 šaukštelių citrinų sulčių, druskos; papuošti: rūkytos lašišos griežinėlių, ridikėlio, agurko, paprikos, alyvuogių, žalumynų.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Į dubenį išsijokite miltus su druska ir kepimo milteliais.

Plaktuvo dubenin įmuškite kiaušinius, sudėkite cukrų, jogurtą, aliejų, suberkite parmezaną ir suplakite iki vientisumo. Sudėję sausus ingredientus, skubiai užmaišykite tešlą.

Alyvuoges supjaustykite skridinėliais. Paprikai pašalinkite sėklas ir vidines pertvaras, minkštimą supjaustykite vidutiniais kubeliais. Įmaišykite su alyvuogėmis į tešlą.

Stačiakampę kekso formą išklokite kepimo popieriumi. Supilkite tešlą. Kepkite 50–60 minučių. Ar iškepė, patikrinkite mediniu iešmeliu.

Iškepusį keksą ataušinkite – formą padėkite ant grotelių. Tada atsargiai iškelkite ant lėkštės.

„Glajui“ supjaustykite lašišos filė ir sutrinkite trintuvu į tyrę. Plaktuvo inde suplakite kreminį sūrį su grietine. Kai masė bus vientisa, supilkite citrinų sultis, sudėkite lašišos tyrę ir vėl suplakite.

Paskleiskite sūrio ir lašišos masę ant kekso ir patiekite papuošę lašišos gabaliukais ir daržovėmis.


Sluoksniuotos lazdelės su alyvuogėmis ir vytintais pomidorais

Reikės (10 porcijų): 1 pakuotės sluoksniuotos tešlos, 10–15 vytintų pomidorų aliejuje, 20–25 juodųjų alyvuogių, 1 kiaušinio, džiovintų čiobrelių arba Provanso žolelių.

Iškočiokite vieną tešlos lakštą. Eilėmis išdėliokite alyvuoges ir pomidorus, tarp eilių palikite 2–3 cm tarpus.

Lengvai paplakite kiaušinio baltymą, plakiniu aptepkite tešlą tarpuose tarp alyvuogių ir pomidorų, taip pat pakraščius.

Iškočiokite antrąjį tešlos lakštą, uždenkite juo pirmąjį. Tarpueilius įspauskite delno briauna, kad tešla gerai suliptų. Tada padėkite į šaldytuvą 30 minučių.

Atšaldytą pusgaminį supjaustykite aštriu peiliu juostelėmis taip, kad pjūvis eitų tiesiai per įdaro eiles ir padalytų alyvuoges pusiau.

Dėkite lazdeles ant pergamentiniu popieriumi išklotos skardos, aptepkite kiaušinio tryniu, pabarstykite čiobreliais ar kitais mėgstamais prieskoniais.

Kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių.


Pyragas su rūkytu karbonadu ir alyvuogėmis

Reikės (6 porcijoms): 400 g rūkyto karbonado, 400 g alyvuogių su paprikomis, 1 didelio svogūno, 300 g grietinės (25 proc.), 150 g „Provansalio“ majonezo, 3 didelių kiaušinių, 100 g manų kruopų, 100 g miltų, aliejaus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Karbonadą supjaustykite 1 cm kubeliais. Pabarstykite pipirais, jei reikia – druska.

Alyvuoges išverskite ant sieto. Nusaustas supjaustykite į 3–4 dalis.

Smulkintą svogūną maišydami pakepinkite aliejuje ant stiprios ugnies 5 minutes.

Sumaišykite karbonadą, svogūnus, alyvuoges.

Tešlai iki putų suplakite kiaušinius su 0,5 šaukštelio druskos. Nepaliaudami plakti, sukrėskite grietinę ir majonezą.

Sumaišykite manus, miltus ir kepimo miltelius. Po truputį, kruopščiai maišydami, suberkite juos į kiaušinių ir grietinės masę.

Kekso formą sutepkite aliejumi, įpilkite ketvirtadalį tešlos, lygiai paskirstykite. Tada dėkite įdarą, apliekite likusia tešla ir palikite 15 minučių kambario temperatūroje.

Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių. Pyragą pašaukite į jos vidurį, kepkite 35–40 minučių. Prieš patiekdami aušinkite 2 val.


Bandelės su tunu, alyvuogėmis ir kaparėliais

Reikės (6 porcijoms): 1 pakuotės sluoksniuotos tešlos, skardinės konservuoto tuno (180 g), 50 g žaliųjų alyvuogių be kauliukų, 1 šaukšto kaparėlių, 3 petražolės šakelių, 2 svogūno laiškų, 30 g sviesto, 2 šaukštų sezamų sėklų, 1 kiaušinio, miltų – darbastaliui pabarstyti.

Tešlą atitirpdykite pagal instrukciją. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi.

Alyvuoges supjaustykite nedideliais gabaliukais. Kiaušinį suplakite su 1 šaukštu vandens.

Svogūnų laiškus, petražoles susmulkinkite. Keptuvėje išlydę sviestą, patroškinkite juos 3 minutes.

Sudėkite tuną į dubenį, sumaigykite šakute. Įmaišykite paruoštus žalumynus, alyvuoges, kaparėlius.

Ant darbastalio paberkite žiupsnelį miltų. Iš tešlos iškočioję ploną lakštą, lygiai paskleiskite įdarą ir stangriai suvyniokite į maždaug 3 cm skersmens ritinį.

Aštriu peiliu supjaustykite ritinį į 2 cm storio gabaliukus. Šiuos išdėliokite ant skardos pjūviu į viršų. Aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite sezamais.

Kepkite vidurinėje orkaitės lentynoje, kol gražiai pagels – apie 20 minučių. Ataušinkite ant grotelių.

Beje, tokioms bandelėms puikiai tiks ir mielinė tešla. Tik reikės pakoreguoti kepimo laiką ir temperatūrą.

 

Exit mobile version