Iš visų gėlavandenių žuvų karpis ypatingas tuo, jog daugelyje pasaulio šalių laikomas sakraliu gyviu. Juos arba augina tvenkiniuose, kad grožėtųsi, arba patiekia kaip auką per pačias didžiausias metų šventes.
Mes tokie ne vieninteliai: daugybėje Europos kraštų karpis – ritualinis patiekalas, specialiai ruošiamas Kalėdoms. Kartais pagal senovinius, be galo tradicinius receptus, o kartais naujoviškiau – kaip užsimanote, taip bus gardu. Svarbu, kad ant šventinio stalo būtų karpis.
Keptas karpis su grikiais ir grietinės plutele
Reikės (4 porcijoms): 2 vidutinių karpių, 150 g grikių, 300 g grietinės, 2 česnako skiltelių, 1 svogūno, 2–3 krapų šakelių, 0,5 citrinos sulčių, 2 šaukštų aliejaus, 2 lauro lapų, 5–6 juodųjų pipirų, druskos.
Karpius nuvalykite, išdorokite, išpjaukite žiaunas. Nuplovę vėsiu vandeniu, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
Apliekite žuvį citrinos sultimis, pasūdykite iš vidaus ir išorės ir padėkite į šalį 10 minučių.
Į nedidelį puodą suberkite grikius, užpilkite 300 ml karšto vandens. Pasūdę ir uždengę, virkite ant vidutinės ugnies 15 minučių. Nukaitę ataušinkite.
Karščiui atsparią formą sutepkite aliejumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
Česnakus išspauskite, įmaišykite į grietinę. Įberkite druskos, pipirų.
Ant formos dugno padėkite lauro lapus, paberkite pipirų ir uždėkite karpius. Juos prikimškite grikių, pridėkite 1–2 šaukštus česnakinės grietinės. Aplinkui sukrėskite likusius grikius, o karpius apliekite grietine. Ant viršaus išdėliokite plonais žiedais supjaustytą svogūną.
Pašaukite formą į orkaitę, kepkite 30–35 minutes. Prieš patiekdami pabarstykite krapais.
Kleboniškas karpis su antaniniais obuoliais
Reikės: 1 karpio, 600 ml žuvies sultinio, 200 ml pieno, 100 g miltų, 1 svogūno, 500 g antaninių obuolių, 1 lauro lapo, 3 šaukštų acto (9 proc.), 3 gvazdikėlių, 5 šakelių čiobrelių, 2 šaukštų cukraus, 2 šaukštų sviesto, 40 ml saulėgrąžų aliejaus, druskos ir pipirų – pagal skonį.
Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir apkepinkite svieste. Tada sudėkite nuluptus, išpjautomis šerdimis ir stambiai supjaustytus obuolius, apkepinkite kelias minutes ir nukaiskite.
Išskrostą karpį supjaustykite 2 cm storio gabalais ir sudėkite į druska ir pipirais pagardintą pieną 15 minučių. Po to išgriebkite, apvoliokite miltuose ir kepkite ant aliejaus.
Ant iškepusios žuvies sukrėskite obuolius su svogūnais, uždėkite lauro lapą, čiobrelius, pabarstykite cukrumi, gvazdikėliais, apšlakstykite actu ir užpilkite žuvies sultiniu. Uždenkite ir patroškinkite 10 minučių.
Keptas karpis, įdarytas grikiais ir sūdytais grūzdais
Reikės: 1 neskrosto karpio (1,25 kg), 5 šaukštų virtų grikių kruopų, 100 g sūdytų grūzdų, 1 svogūno, 4 petražolių šakelių, 4–5 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, 2 šaukštų grietinės.
Posmulkiai supjaustytus svogūnus paskrudinkite aliejuje, kol pagels. Grikius išvirkite, bet ne visai minkštai. Grūzdus supjaustykite smulkiais kubeliais.
Viską sumaišykite pridėję smulkintų petražolių ir grietinės. Pagardinkite druska, pipirais.
Karpį nuvalykite. Išilgai nugaros peleko (bet ne toliau jo!) padarykite pjūvį, nulaužykite šonkaulius ir išpjaukite dalį nugarkaulio. Per atsiradusią ertmę išimkite vidurius ir žuvį vėl gerai nuplaukite. Nusausinkite, iš vidaus ir išorės įtrinkite druska ir pipirais. O tada gražiai ant pilvelio paguldykite aliejumi suteptoje kepimo formoje (jeigu žuvis virsta ant šono, paremkite iš tos pusės folijos gniužulu).
Prikimškite karpį grikių su grybais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pašaukite iki 170–180 laipsnių įkaitinton orkaitėn. Kepkite 40–50 minučių – iš pradžių uždengę folija, po 30 minučių ją nuimkite.
Kopūstais įdarytas karpis
Reikės: 1,5 kg karpio, 400 g raugintų kopūstų, 4 vidutinių svogūnų, 3 kiaušinių, 200–300 g riebios grietinės, maltų kvapiųjų pipirų, druskos, miltų ir aliejaus – kepti.
Karpiui pašalinkite žvynus, žiaunas, pelekus ir vidurius. Šonuose padarykite po 2–3 pjūvius, tada įtrinkite žuvį druska iš vidaus ir išorėje.
Svogūnus susmulkinkite, pakepinkite karštame aliejuje 3–4 minutes, kol suminkštės. Tada dėkite kopūstus, pagardinkite kvapiaisiais pipirais, gerai išmaišykite ir troškinkite uždengę ant silpnos ugnies apie 20 minučių – kol ir kopūstai suminkštės.
Kietai išvirkite kiaušinius, ataušinkite, nulupkite ir smulkiai sukapokite. Suberkite į kopūstus, išmaišykite ir, prikimšę šio įdaro karpį, užfiksuokite dantų krapštuku ir apvoliokite miltuose.
Didelėje keptuvėje smarkiai įkaitinkite aliejų (jo sluoksnis turėtų būti ne mažesnis kaip 5–7 mm) ir apkepkite karpį iš abiejų pusių iki rusvos plutelės. Tuomet apliekite jį grietine, uždenkite, sumažinkite karštį ir troškinkite dar apie 20 minučių.
Grietinėje keptas karpis su bulvėmis
Reikės (6 porcijoms): 1 šviežio karpio (1,5 kg), 5 šaukštų miltų, 500 g grietinės (30 proc.), 4 skiltelių česnako, 1 šaukšto druskos, 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių, aliejaus skrudintuvei, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir dar druskos – pagal skonį.
Karpį išskroskite, pašalinkite žvynus ir žiaunas, nuplaukite šaltu tekančiu vandeniu (taip pat ir vidų), nusausinkite.
Gerai pagaląskite peilį plonais ilgais ašmenimis. Ant pjaustymo lentos paklokite kelis popierinius rankšluosčius, padėkite karpį. Kas 2 cm padarykite X formos pjūvius įpjaudami iki kaulų, bet nepažeisdami jų. Ir taip iš abiejų pusių. Tuomet gaminant karpį aukštoje temperatūroje ir su padažu, kaulai taip suminkštės, jog valgydami jų nė nejusite.
Grūstuvėje arba kavamale sutrinkite čiobrelius į miltus, sumaišykite su 3 šaukštais paprastų miltų ir 1 šaukštu druskos. Šiuo mišiniu įtrinkite žuvį iš visų pusių.
Puode – tokio dydžio, kad jame tilptų karpis, – įkaitinkite skrudintuvėms skirtą aliejų iki 160 laipsnių. Atsargiai įleiskite karpį ir iškart padidinkite ugnį.
Kepkite po 7 minutes iš abiejų pusių, tada padėkite ant popierinių rankšluosčių, kad susigertų nereikalingi riebalai.
Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Česnako skilteles išspauskite, sumaišykite su grietine. Sausoje keptuvėje paskrudinkite 2 šaukštus miltų, kol lengvai paruduos. Įsijokite kepintus miltus į grietinės masę, pasūdykite, pagardinkite pipirais, išmaišykite ir aptepkite ant kepimo skardos padėtą karpį. Kepkite 30 minučių.
Bulves nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir apkepinkite tame pačiame skrudintuvėms skirtame aliejuje (jei reikės, jį prieš tai nukoškite) du kartus: iš pradžių 10 minučių 140 laipsnių temperatūroje, paskui 190 laipsnių karštyje, kol apskrus odelė. Pasūdykite ir patiekite karštas su šiltu karpiu.
Beje, jeigu naudosite dukart daugiau grietinės ir sumaišysite ją su trupučiu grietinėlės, karpį galima ne aptepti, o aplieti grietininiu padažu. Iškeptas orkaitėje patiekalas bus panašus į pudingą.
Kiniškai paruoštas karpis
Reikės: 1 karpio, 1 geltonos paprikos, 1 raudonos paprikos, druskos, 1 baklažano, 1 šaukšto baltojo vyno acto, 2 žvaigždanyžių, 2 šaukštų aliejaus, 1 raudonojo svogūno, 2 cm imbiero šaknies, sojų padažo, 2 šaukštų cukraus, 2 šaukštelių krakmolo.
Nuvalyto karpio nugarą giliai išilgai įpjaukite. Nukirpę nugarkaulį ties galva ir uodega, išimkite. Kitus kaulus pašalinkite pincetu, išimkite vidurius, žiaunas. Nuplaukite.
Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais, išvalytas paprikas, baklažaną – stambiais šiaudeliais. Nuluptą imbierą susmulkinkite.
Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Suberkite daržoves, pusę imbiero ir, intensyviai maišydami, pakepinkite 30 sekundžių. Tada supilkite pusę sojų padažo ir iškart nukaiskite.
Likusiu aliejumi sutepkite kepimo skardą ir išklokite ant viršaus popieriumi arba folija.
Per pjūvį nugaroje karpį prikimškite daržovių ir užsiūkite stambiais dygsniais.
1 šaukštelį krakmolo ištirpinę 2 šaukštuose vandens, aptepkite žuvį iš visų pusių. Dėkite ant skardos ir 25 minutes kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Atsargiai išimkite siūlą.
Į prikaistuvį suberkite cukrų, užpilkite 3 šaukštais vandens, užkaiskite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Po to supilkite likusį sojų padažą, actą, sudėkite imbierą, žvaigždanyžius. Krakmolo likutį ištirpdykite 2 šaukštuose vandens ir maišydami supilkite plona srovele. Išmaišykite, nukaiskite ir apliekite šiuo padažu karpį.
Karpis, kimštas riešutais
Reikės: karpio (maždaug 1 kg), 2 nedidelių svogūnų, 2 kiaušinių, 200 g graikinių riešutų branduolių, 2 šaukštų džiūvėsių trupinių, 4 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų smulkintų žalumynų (krapų, petražolių arba salierų), 40 g sviesto, grietinėlės, muskato riešuto arba maltų juodųjų pipirų, druskos pagal skonį.
Nuvalykite karpio žvynus, nupjaukite galvą ir neišskrodę išimkite vidurius. Žuvį gerai išplaukite ir leiskite apdžiūti prieš kimšdami.
Įdarui skirtus riešutus lengvai paskrudinkite ir susmulkinkite. Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinkite riebaluose. Kiaušinius išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir taip pat susmulkinkite. Tada riešutus, džiūvėsius, svogūnus ir smulkintus kiaušinius suberkite į dubenį, gerai sumaišykite, pasūdykite, pagardinkite muskatu arba pipirais (užteks įberti ant peilio galiuko), pabarstykite žalumynais.
Prikimšę žuvį įsukite į foliją ir 20–25 minutes kepkite orkaitės grilyje 190 laipsnių temperatūroje.
Kimštas karpis patiekiamas aplietas tirpytu sviestu, su virtomis bulvėmis, troškintomis daržovėmis ir lašeliu burokėlių sulčių nudažyta plakta grietinėle.