Žuvį valgant kasdien, infarkto rizika perpus mažėja

Žuvį valgant kasdien, infarkto rizika perpus mažėja

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, širdies ir kraujagyslių ligos kasmet atima 17 mln. žmonių gyvybių – tai yra maždaug trečdalis visų pasaulio mirčių. Lietuva pagal mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų skaičių Europoje užima vieną pirmųjų vietų.

Pagrindinė lietuvių mirties priežastis – miokardo infarktas. Jo atsiradimui įtakos turi ne tik bendra gyventojų būklė, bet ir gyvenimo įpročiai, stresas, nuovargis ir netinkama mityba.

Pasak gydytojų, net iki 80 proc. širdies ir kraujotakos sistemos ligų būtų galima išvengti pakoregavus gyvenimo būdą ir mitybą. Plačiai žinoma, jog širdies būklei itin naudinga Viduržemio jūros dieta, kurios pagrindą sudaro augalinės kilmės produktai, žuvis, jūros gėrybės.

Ne paslaptis, kad didžiausi sveikos širdies ir kraujotakos sistemos priešai – perdirbtas, riebus maistas su jame esančiu cholesteroliu ir fizinio aktyvumo stoka. Per didelis blogojo cholesterolio kiekis organizme neigiamai veikia kraujotakos sistemą: pažeidžia kraujagyslių sieneles, sukelia uždegimą, didina spaudimą bei kraujo krešėjimą.

Norint sumažinti blogojo cholesterolio, gydytojai pataria valgyti mažiau riebių pieno produktų, padažų, rečiau vartoti pridėtinį cukrų bei druską. Į racioną siūloma įtraukti daugiau vaisių ir daržovių, bent tris kartus per savaitę valgyti žuvį ir jos produktus.

Žuvyje esančios medžiagos skatina gerojo cholesterolio gamybą, apsaugo širdį ir kraujagysles nuo pavojingojo cholesterolio. Triskart per savaitę vietoje mėsos renkantis žuvį, tikimybė susirgti išeminėmis širdies ligomis sumažėja 20 proc. Žuvį valgant kasdien, miokardo infarkto rizika krinta perpus. Tai visų pirma siejama su sveikaisiais riebalais ir juose esančiomis riebalų rūgštimis omega 3, kurios mažina trigliceridų kiekį kraujyje ir gerina kraujotaką.

Vienas iš pavyzdžių – Viduržemio jūros dietos besilaikantys pietų europiečiai. Kitų šalių gyventojus jie lenkia gyvenimo trukme, gerokai rečiau serga ne tik širdies bei kraujagyslių ligomis, bet ir vėžiu.

Iki šiol manyta, jog širdies būklę iš esmės gerina tik žuvyje esantys polinesotieji riebalai. Vis dėlto naujausi tyrimai rodo, jog sklandų kraujotakos darbą užtikrina bendra žuvyje ir jūros gėrybėse esančių omega 3 ir vitaminų bei mineralų visuma.

Žuvis bei jūros gėrybės – neginčijamai ne tik širdžiai, bet ir visam organizmui naudingi produktai. Specialistai rekomenduoja rinktis šviežią arba šaldytą žuvį, geriausia be priedų, aliejų ar padažų. Tokiu būdu išsaugomos vertingiausios produkto savybės, natūralus skonis, išvengiama virškinimą apsunkinančių medžiagų.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų