Reikės (4 porcijoms): 2 lavašų, 200 g kepti skirtų dešrelių, 60 g „Pepperoni“ dešros, 1 aitriosios paprikos, 100 g pievagrybių, 1 raudonojo svogūno, 250 g mocarelos sūrio, 100 g pomidorų padažo picai, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šviežio baziliko šakelės, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
Dešreles supjaustykite nedideliais skridinėliais, grybus – plokštelėmis, svogūnus – žiedais.
Mocarelą stambiai sutarkuokite. Aitriąją papriką, pašalinę sėklas, supjaustykite plonais žiedeliais, dešrą – skridinėliais.
26 cm skersmens keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite pjaustytas dešreles, 6–8 minutes pakepinkite ant vidutinės ugnies.
Iš lavašų išpjautus 2 apskritimus padėkite ant skardos. Aptepkite pomidorų padažu, apibarstykite puse mocarelos. Vienodai paskleiskite kepintų dešrelių, grybų, svogūnų žiedų ir aitriųjų paprikų. Tada apiberkite likusiu sūriu, išdėliokite dešros gabaliukus.
Pašaukite picas į orkaitės vidurį, kepkite 5–7 minutes. Patiekite papuoštas bazilikų lapeliais.
Reikės (2 porcijoms): 1 plono lavašo, 120 g jautienos, 120 g kiaulienos, 1 mažo svogūno, 1 česnako skiltelės, smulkintų žalumynų, 1 kiaušinio, 50 ml aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Mėsą, svogūną ir česnaką sumalkite. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir smulkintais žalumynais.
Iš lavašo išpjaukite 2 skritulius (galite uždėję lėkštę). Ant kiekvieno skritulio puselės paskleiskite po pusę faršo, nuo krašto palikdami 1–1,5 cm. Pakraščius aptepkite lengvai suplaktu kiaušiniu.
Perlenkite lavašus pusiau, užspauskite pakraščius.
Kepkite čeburekus aliejuje, kol apskrus iš abiejų pusių (kad neiširtų, galite sutvirtinti mediniais dantų krapštukais). Patiekite karštus.
Reikės (4 porcijoms): 200 g mėlynojo pelėsinio sūrio, 125 ml natūralaus jogurto, 120 g vynuogių be kauliukų, 1 plono lavašo, 3–4 petražolės šakelių, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Lavašą supjaustykite 10 cm kvadratais. Iš jų susukite ragelius, sutvirtinkite mediniais iešmeliais. Išdėlioję ant skardos, padžiovinkite orkaitėje 5 minutes. Tada iešmelius ištraukite.
Sūrį sugnaibykite šakute. Vynuoges perpjaukite, žalumynus – susmulkinkite. Viską sumaišykite su jogurtu, pagardinkite pipirais ir prikimškite ragelius.
Reikės (4 porcijoms): 1 plono lavašo, 1 šaukšto kečupo, 1 šaukšto majonezo, 30 g tarkuoto kietojo sūrio, 0,5 šaukštelio paprikų miltelių, 0,5 šaukštelio Provanso žolelių.
Lavašą supjaustykite kvadratais arba trikampiais. Išdėliokite ant popieriumi išklotos skardos.
Dalį lavašų aptepkite kečupu, kitus – majonezu. Pirmuosius apibarstykite sūriu, antruosius – Provanso žolelėmis ir paprikomis. Tada sudžiovinkite orkaitėje.
Tokių pat traškučių galite pasigaminti su kmynais, maltomis aitriosiomis paprikomis, džiovintais krapais, kalendromis, jūros druska.
Reikės (4 porcijoms): 8 šviežių plonų kiaulienos dešrelių, 1 plono lavašo, 20 g sviesto, 20 g garstyčių; padažui: 10 g imbierų, 2 česnako skiltelių, 2 šaukštų aliejaus, 10 g maltų paprikų, 200 g kečupo, 1 šaukšto Vorčesterio padažo.
Labai smulkiai sukapokite imbierą ir česnakus. Įkaitinę aliejų, pakepinkite nuolat maišydami 1 minutę. Tada berkite paprikas, 5 sekundes pamaišykite ir nukaiskite. Įpylę kečupą ir Vorčesterio padažą, išmaišykite ir palikite ataušti.
Dešreles pabadykite, kad kepamos nesutrūkinėtų. Lavašą supjaustykite į 4 vienodus stačiakampius. Vieną jų pusę aptepkite plonu minkšto sviesto sluoksniu.
Dešreles paskrudinkite iki rusvos plutelės. Ant kiekvieno lavašo lakšto uždėkite jų po 2, per visą ilgį aptepkite garstyčiomis ir suvyniokite taip, kad 3–4 cm kyšotų viršuje. Patiekite su padažu.
Reikės (4 porcijoms): 200 g kietojo sūrio, 1 plono lavašo, 2 kiaušinių, 100 g a. r. miltų, 100 g rupiai maltų kvietinių miltų, 10 g garstyčių, 1 česnako skiltelės, 6 žalumynų šakelių, 3 g maltos paprikos, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, aliejaus gruzdinti.
Sūrį stambiai sutarkuokite. Nuskabykite žalumynų lapelius – palikite tik ploniausius stiebus – ir labai smulkiai supjaustykite.
Česnako skiltelę išspauskite. Sumaišykite su sūriu ir žalumynais. Pagardinkite druska, pipirais, maltomis paprikomis ir kruopščiai išmaišykite.
Lavašą supjaustykite 12×8 cm stačiakampiais. Aptepkite garstyčiomis, ant kiekvieno paskleiskite po 1–1,5 šaukšto sūrio masės ir standžiai susukite į ritinėlius. Juos 15–20 minučių padėkite į šaldiklį.
Į atskirus dubenis priberkit abiejų rūšių miltų. Trečiame inde lengvai suplakite kiaušinius.
Keptuvėje įkaitinkite didelį kiekį aliejaus. Atšaldytus ritinėlius iš pradžių apvoliokite paprastuose miltuose, tada – kiaušiniuose, paskiausiai – rupiuose miltuose. Tada vėl nardinkite į plakinį ir vėl voliokite rupiuose miltuose.
Dėkite ritinėlius į keptuvę, gruzdinkite po 1–2 minutes iš kiekvienos pusės. Išgriebę dėkite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių.
Patiekite su mėgstamu padažu.
Reikės (4 porcijoms): 2 plonų lavašų, 100 g fetos tipo sūrio, 100 g liesos varškės, 1 kiaušinio, 20 g sviesto, 2 kalendros šakelių, 1 česnako skiltelės, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Nuskabykite kalendrų lapelius ir smulkiai supjaustykite.
Sūrį stambiai sutarkuokite. Sudėkite varškę ir viską sumaigykite šakute. Įspauskite česnako skiltelę, suberkite kalendras, pagardinkite druska (jei reikia), pipirais ir gerai išmaišykite.
Lavašą supjaustykite dideliais kvadratais. Ant kiekvieno dėkite truputį įdaro, užlankstykite kaip voką ir aptepkite kiaušinio plakiniu.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Skardą patepkite sviestu. Dėkite pyragėlius ir kepkite 5–10 minučių. Patiekite karštus.
Arba galite apkepinti keptuvėje su sviestu iš abiejų pusių.
Reikės (6 porcijoms): 1 plono lavašo, 200 g kreminio sūrio, 200 g silpnai sūdyto upėtakio, 2 krapo šakelių, 30 g svogūnų laiškų, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1 šaukšto tarkuotos citrinos žievelės, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Krapus ir svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite. Nedideliame dubenėlyje šakute pertrinkite kreminį sūrį. Įmaišykite krapus, svogūnų laiškus, pagardinkite citrinos sultimis ir žievele, pipirais. Vėl kruopščiai išmaišykite.
Žuvį supjaustykite plonomis ilgomis juostelėmis – ne kubeliais, kad neiškristų.
Darbastalį uždenkite maistine plėvele, ant jos ištieskite lavašą. Lygiai paskleiskite sūrio masę, ant jos tvarkingai išdėliokite upėtakio juosteles. Pabarstykite pipirais. O tada atsargiai, bet standžiai suvyniokite ir, apsukę maistine plėvele, padėkite į pačią šalčiausią šaldytuvo lentyną ne mažiau kaip 30 minučių.
Atšaldytą vyniotinį supjaustykite stambiais gabalais. Išdėliokite suktinukus didelėje serviravimo lėkštėje pjūviu į viršų. Patiekti galite papuoštus petražolių lapeliais.
Reikės (4 porcijoms): 1 plono lavašo, 100 g saliamio, 200 g virto kumpio, 100 g mocarelos sūrio, 50 g puskiečio sūrio, 1 raudonos paprikos, 30 g sviesto, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Sviestą išlydykite. Lavašą supjaustykite 15×20 cm stačiakampiais. Lengvai sutepkite juos iš abiejų pusių lydytu sviestu ir įklokite į apvalią išardomą formą ratu vieną truputį ant kito taip, kad pusė kiekvieno lakšto nusvirtų per kraštą, o ties formos viduriu atsirastų apskritas tarpas.
Plonai supjaustykite kumpį ir saliamį. Išdėliokite ant lavašų vienu arba dviem sluoksniais.
Papriką, pašalinę pertvaras ir sėklas, supjaustykite labai plonais šiaudeliais. Dėkite juos ant mėsos. Tada – plonai pjaustytos mocarelos griežinėlius. Ant jų galite uždėti vieną kitą ploną sviesto gabalėlį.
Užlankstykite lavašus ir užkaišiokite formos centre kraštus taip, kad įdaras neiškristų, o visa konstrukcija taptų panaši į abstraktų riestainį. Apibarstykite jį tarkuotu puskiečiu sūriu, uždenkite formą folija ir 10–12 minučių pašaukite iki 180 laipsnių įkaitinton orkaitėn.
Paskui nuimkite foliją ir kepkite dar 3–4 minutes, kad sūris apskrustų. Iškart patiekite.