Vasaros hitas

Vasaros hitas

https://sekunde.lt/leidinys/paneveziobalsas/Sūris, keptas grilyje, – kas gali būti gardesnio? Juk būtent atviros liepsnos atskleidžia visus šio nuostabaus produkto skonius ir aromatą.

Halumis su kriaušėmis sirupe

Reikės (1 porcijai): 110 g halumio sūrio, 40 g konservuotų kriaušių sirupe, 40 ml apelsinų padažo; apelsinų padažui: 1 apelsino, 15 g sviesto, cukraus.

Pradėkite nuo padažo. Smulkiai nutarkuokite apelsino žievelę. Tada baikite lupti vaisių, išspauskite sultis ir sumaišykite su žievele.

Prikaistuvyje išlydykite sviestą su cukrumi. Kai karamelė paruduos ir ims tirštėti, supilkite sultis su žievele ir kelias minutes pakaitinkite.

Sūrį supjaustykite pailgomis plokštelėmis (3x10x0,5 cm), apkepkite ant grotelių iš abiejų pusių.

Dėkite į lėkštę skrudintą sūrį, greta – perpus perpjautą kriaušę ir padažinę su apelsinų padažu.

Patiekite iškart.


Ant grilio keptas arbūzas su sūriu ir mėtų pagardu

Reikės (4 porcijoms): 500 g arbūzo minkštimo, 200 g vyšninių pomidorų, 2 česnako skiltelių, 3 mėtos šakelių, 1 baziliko šakelės, 200 g halumio sūrio, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, medaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Sūrį supjaustykite 1 cm storio plokštelėmis. Juos ir pomidorus apšlakstykite aliejumi, tada sudėkite ant vidutiniškai įkaitintų grilio grotelių.

Kepkite sūrį po 1–2 minutes iš kiekvienos pusės, kol paviršiuje išryškės rudi dryžiai. Perkelkite į lėkštę, o pomidorus kepkite dar 2 minutes.

Arbūzo riekeles be kauliukų pabarstykite stambia druska ir palikite 30 minučių, kad nubėgtų sulčių perteklius. Paskui nuplaukite, nusausinkite, aptepkite medumi ir apkepkite ant grotelių iš abiejų pusių. Kiek ataušusį supjaustykite trikampiukais 1 cm sienelėmis, sudėkite į lėkštę vienu sluoksniu. Ant jų dėkite kepinto sūrio gabalėlius. Aplink sudėkite pomidorus.

Nuskabykite bazilikų ir mėtų lapelius, sukapokite. Susmulkinkite česnakus. Įmaišykite viską į likusį aliejų, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir paplakite šakute. Aplieję salotas, jas iškart patiekite.


Ant grotelių keptas kamamberas su braškėmis

Reikės (4 porcijoms): 4 kamambero sūrių, 300 g kietų braškių, 100 g riešutų mišinio (migdolų, kedrinių pinijų, graikinių, lazdyno), 2 čiobrelio arba rozmarino šakelių, 2 šaukštų medaus, alyvuogių aliejaus, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Iki baltumo įkaitinkite anglis. Pakaitinkite groteles ir sutepkite aliejumi. Didžiąją dalį anglių sustumkite į vieną kepsninės pusę.

Riešutus suberkite į gilią ugniai atsparią keptuvę. Apšlakstykite aliejumi, pabarstykite trupučiu druskos ir uždėkite ant grotelių per patį vidurį. Kepinkite nuolat maišydami 2 minutes. Nukelkite.

Braškes apšlakstykite aliejumi, sudėkite ant grotelių toje pusėje, kur anglių beveik nėra. Po 2 minučių apverskite ir kepkite dar 3–4 minutes. Baigę sudėkite uogas į keptuvę su riešutais. Apliekite medumi, pabarstykite čiobrelių ar rozmarinų lapeliais, uždenkite folija.

Aptepkite kamamberą aliejumi. Imkite žnyplėmis po vieną galvą, dėkite ant grotelių ten, kur vėsiau, ir kepkite kiekvieną pusę po 30 sekundžių, tada vyniokite į foliją. Kai visi sūriai bus suvynioti, grąžinkite ant grotelių, kur mažiau anglių. Kepkite 5 minutes, paskui išimkite sūrius iš folijos ir dėkite į keptuvę prie braškių ir riešutų. Palaikykite uždengę folijos lakštu 3–4 minutes, tada patiekite.


Grilyje keptas sūris su aštriu mangų padažu

Reikės (6 porcijoms): 1 kg halumio sūrio, 100 ml aliejaus, 20 g svanų druskos, žalių salotų mišinio – patiekti; padažui: 600 g mangų (gali būti nevisiškai prinokę), 200 g raudonųjų svogūnų, 50 g šviežios imbiero šaknies, 30 g grūdėtųjų garstyčių, 30 ml raudonojo vyno acto, 40 g cukraus sirupo, 8 g stambios druskos.

Padažui labai smulkiai supjaustykite svogūnus, imbierą. Sumaišykite actą, sirupą, garstyčias ir druską. Sudėkite į šį mišinį imbierus su svogūnais.

Mangus nulupkite, nupjaukite minkštimą ir supjaustykite nedidukais kubeliais. Taip pat sudėkite į marinatą ir palikite 1 val. marinuotis.

Sūrį supjaustykite stambiomis 2 cm storio riekėmis.

Aliejų sumaišykite su aromatingąja druska, aptepkite sūrį iš visų pusių ir palikite 20–30 minučių.

Kepkite sūrio gabalus silpnai įkaitintame grilyje maždaug po 2 minutes iš kiekvienos pusės. Patiekite karštą su žaliomis salotomis ir mangų padažu.

Beje, jeigu nemėgstate svogūnų kvapo, prieš sumaišydami padažą sudėkite svogūnus į karščiui atsparų dubenį, apšlakstykite 1 šaukšteliu acto, paskui užpilkite visą virdulį verdančio vandens. Po 30 sekundžių išverskite ant sieto, nuskalaukite lediniu vandeniu ir nusausinkite.


Paprikų vokeliai su halumiu

Reikės (4 porcijoms): 4 didelių raudonų paprikų, 200 g halumio sūrio, 1 raudonos aitriosios paprikos, 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių arba 4 šakelių šviežio, 4 juodųjų alyvuogių, 1 citrinos.

Aitriąją papriką perpjaukite išilgai, išimkite sėklas, o ankštį smulkiai supjaustykite. Alyvuoges supjaustykite šiaudeliais. Nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite sultis.

Paprikas apkepkite ant silpnai įkaitintų grotelių (o geriausia – iš anksto, orkaitėje): jos turi būti minkštos, kad įvyniotumėte sūrį, tačiau laikyti formą ir nesukristi.

Nulupkite paprikas. Įpjaukite vieną šoną, išskleiskite. Pašalinkite sėklas ir pertvaras, nupjaukite viršų ir apačią taip, kad liktų stačiakampis.

Padalykite sūrį į 4 dalis. Kiekvieną gabalą dėkite į paprikos stačiakampio vidurį, apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite žievele, aitriosiomis paprikomis, alyvuogėmis ir raudonėliais. Tada užlankstykite paprikų kraštus, suriškite virtuviniu špagatu.

Kepkite grilyje po 5 minutes iš abiejų pusių, kol vokelis apskrus, o sūris ims lydytis.


Halumio ir bulvyčių šašlykai

Reikės (4 porcijoms): 500 g smulkių bulvyčių, 250 g halumio sūrio, 1 raudonojo svogūno, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų sezamų pastos („Tahini“), 1 šaukštelio aitriųjų paprikų padažo („Sriracha“), 1 žaliosios citrinos, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, žalumynų – patiekti.

Valandą prieš pradėdami gaminti pamerkite medinius iešmelius į šaltą vandenį.

Bulves kruopščiai nušveiskite kietu šepetėliu. Perpjovę pusiau, 15 minučių virkite garuose.

Sūrį supjaustykite 2 cm storio griežinėliais. Svogūną – storomis skiltimis.

Suverkite ant iešmelių paeiliui bulves, sūrį, svogūno skiltis, tada imkitės padažo.

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sezamų pastą, aitriųjų paprikų padažą ir alyvuogių aliejų. Pridėkite pusės žaliosios citrinos sulčių, pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais pipirais ir vėl kruopščiai sumaišykite.

Aptepkite šašlykus padažu iš visų pusių. Gerai įkaitinkite anglis. Kepimo groteles aptepkite aliejumi.

Dėkite vėrinukus ant grotelių, kepkite 5–6 minutes. Dažnai pavartykite, kad vienodai apskrustų.

Patiekite didelėje serviravimo lėkštėje su žaliosios citrinos skiltelėmis ir apibarstytus žalumynais. Geriausia – su šviežių pomidorų, uždarytų alyvuogių aliejumi ir žalumynais, salotomis.


Grilyje keptas halumis su uogų padažu

Reikės (4 porcijoms): 400–500 g halumio sūrio, 300 g braškių, 1 šaukšto miltelinio cukraus, 2–3 žaliojo baziliko šakelių, 4–5 šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsnelio malto cinamono, druskos, rausvųjų pipirų.

Sūrį supjaustykite 1–1,5 cm storio plokštelėmis ir aptepkite aliejumi. Kepkite grilyje, kol pagels – maždaug po 2 minutes iš kiekvienos pusės.

Braškes supjaustykite į 1–4 skilteles, sudėkite į dubenį, apibarstykite milteliniu cukrumi, cinamonu, sudėkite baziliką, užpilkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus ir pasūdykite.

Dėkite sūrį į didelę lėkštę vienu sluoksniu, apliekite padažu, pabarstykite pipirais ir iškart patiekite.

    Geriausias sūris kepti

Ieškoti idealaus sūrio griliui nereikia – specialistų vertinimu, toks yra halumis. Kilęs iš Kipro, tačiau be galo populiarus ir Artimuosiuose Rytuose bei Graikijoje.
• Norėdami halumį keptį, jį pjaustykite storais gabalais – tada išorėje susidarys traški plutelė, o viduje sūris liks minkštas.
• Nenaudokite aliejaus – kepkite tik ant plikų grotelių ar sausoje keptuvėje.
• Kepdami dažnai nevartykite: iš pradžių apkepkite vieną pusę iki auksinės plutelės ir tik tada verskite.
• Iškepusį halumio sūrį galima apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti raudonėliais ir patiekti su skrudinta duona arba įvairiomis daržovėmis.

Jūsų komentaras

Taip pat skaitykite