P. Židonio nuotr.

Trakiškis tapo bulvių sostine

Trakiškis tapo bulvių sostine

Šeštadienio popietę visi keliai vedė į Trakiškį, kur jau 13-ąjį kartą surengta kulinarinio paveldo šventė, skirta pačiai tikriausiai stalo karalienei – bulvei. Šventės dalyviai lepino gomurį gardžiais patiekalais iš bulvių ir linksminosi su Panevėžio krašto kapelomis.

Viena iš renginio sumanytojų Miežiškių kultūros centro Trakiškio padalinio vadovė Vilija Šaparnienė-Kišonienė teigė, kad idėja po bulviakasio pagerbti bulves, kurios šiuose kraštuose vadinamos antrąja duona, kilo tuometei meno vadovei Danutei Kirsnienei. Pirmą kartą šventė surengta muzikanto Virgilijaus Liesio tėvų sodyboje Kulbių kaime, vėliau Janinos Teresevičienės bei etnokultūros puoselėtojos Janinos Bikinienės sodybose, o dabar jau keletą metų vyksta pačiame Trakiškyje.

„Dar nuo kolūkio laikų mūsų krašte daugiausia buvo auginama bulvių, o jai skirtų švenčių nebuvo, tad ilgai brandinama idėja kitaip atšvęsti bulviakasį išaugo į jau tradicinę šventę“, – pasakojo trakiškietė..

Šventės pavadinimas „Bulvė ir maistas, ir vaistas“, anot organizatorės, pasirinktas neatsitiktinai. Senovėje žmonės pirmuosius vaistus gaudavo iš gamtos. Bulvė buvo naudojama įvairioms ligoms gydyti. Sergantieji peršalimo ligomis garindavosi karštų bulvių garais ar dėdavo jas ant skaudamos gerklės. Bulvės taip pat buvo puikus pagalbininkas gydant šunvotes ar įvairius pūlinius. O turintieji bėdų su skrandžio rūgštingumu gerdavo šių daržovių sunką.

„Patys pirmieji vaistai ir buvo randami gamtoje. Tai nieko nekainuoja ir visiškai natūralu, – teigė  V. Šaparnienė-Kišonienė.

Šventė gomuriui

Trakiškietės ne tik dalijosi žiniomis, kaip gydytis su bulvėmis, siūlė įvairių arbatų ne tik nuo peršalimo, bet ir laimei prisikviesti ir nė vieno neišleido tuščiu pilvu. Kad bulvės gali virsti gardžiausiais patiekalais, tikriausiai žino ne tik studentai. Šventėje skanauta šilkinės košės – nors šis receptas atkeliavęs iš Radviliškio rajono, tačiau labai greitai prigijo ir Trakiškio apylinkėse. Keptuvėse čirškėjo bulviniai blynai, katile kunkuliavo šiupininė, o kur dar kiti skanėstai – iš šventės išeiti alkanam buvo tiesiog neįmanoma.

„Bulvių šventė  puiki vieta ne tik susipažinti su laiko patikrintais patiekalais, bet ir išbandyti visai naujų receptų, Trakiškio šeimininkėms išmonės tikrai netrūksta“, – šypsojosi viena iš organizatorių..

O po tokių gardžių vaišių į šokių ratelį sukvietė būrys linksmintojų – kaimo kapelos ir šokių kolektyvai. Nors oras nelepino, tačiau dainos ir šokiai dar ilgai netilo.

P. Židonio nuotr.

Galerija

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų