Sveikata ir šiluma vienoje lėkštėje

Sveikata ir šiluma vienoje lėkštėje

Sukate galvą, kaip vertingai panaudoti morkas, salierus, kopūstus, moliūgus ar kitas sezonines daržoves, kurias vis dar vežate iš sodo ar šviežias perkate parduotuvėje? Maisto ir sveikatos ekspertai ragina prisiminti vieną pagrindinių šaltojo sezono patiekalų – šildančias trintas daržovių sriubas.

Dubenėlis sriubos ne tik pamalonins gomurį, bet ir padės organizmą aprūpinti maistingomis medžiagomis, nes jame sutelpa rekomenduojamas visos dienos daržovių kiekis.

Dubenėlis trintos daržovių sriubos – tai porcija organizmui naudingų medžiagų. Įdomu, kad valgydami trintas sriubas galite gauti kur kas daugiau maistingų ir skaidulinių medžiagų nei vartodami pavienes daržoves. Anot dietistės Živilės Dumbraitės, laikantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijų, per dieną reikėtų suvalgyti nuo 500 g iki 1 kg įvairių daržovių ir vaisių, tačiau dažnam mūsų tai – užduotis ne iš lengvųjų.

„Deja, retas iš mūsų galėtų pasigirti, kad per dieną be didelių pastangų pavyksta suvartoti būtent tokį kiekį vaisių bei daržovių. Tad trintos sriubos yra puiki išeitis norintiems maitintis sveikiau. Tiesa, kad trinta sriuba atskleistų visas gerąsias savo savybes, svarbu tinkamai ją paruošti. Pavyzdžiui, sriubai reikalingas daržoves rekomenduoju dėti tiesiai į verdantį vandenį, nes taip galite išsaugoti dar daugiau organizmui naudingų ir šaltuoju periodu taip trūkstamų medžiagų“, – pataria mitybos specialistė Ž. Dumbraitė.

Jei įmanoma, daržoves naudokite su luobele, žinoma, gerai nuplautas. Taip sriuboje bus daugiau skaidulinių medžiagų. Svarbu, daržovių nepervirkite. Stenkitės, kad išvirusios jos išlaikytų savo struktūrą. Trintai sriubai paruošti naudokite nedaug vandens, kad vėliau netektų maistinių medžiagų bei vitaminų turtingo sultinio nupilti, jeigu jo bus per daug. Geriau turėkite papildomai pasiruošę daržovių sultinio, jei visgi norėtumėte skystesnės sriubos.

Ar trintai sriubai tinka žieminėmis vadinamos daržovės, tokios kaip patisonai, kaliaropės ar pastarnokai? Šios daržovės neabejotinai patenka tarp vertingiausių sezoninių gėrybių, nors ir rečiau naudojamos. Iš jų tikrai galima išvirti aromatingą ir maistingą trintą daržovių sriubą.

Maža to, iš daržovių verdamos trintos sriubos – sotus ir nekaloringas patiekalas. Mitybos specialistė Ž. Dumbraitė tokias sriubas pataria rinktis vakarienei ar pietums, kai norisi lengvo maisto.

„Jei virsite trintą sriubą iš šakninių daržovių – bulvių, burokėlių, morkų, tai patiekalas bus kaloringesnis. Tačiau neužmirškite, kad šiose daržovėse yra daugiau skaidulinių medžiagų, mineralų ar žarnyno mikroflorai naudingo inulino. Mažiau kaloringos trintos sriubos verdamos iš daržovių, augančių virš žemės. Tai moliūgai, cukinijos, salierai ir pan.“ – akcentuoja dietistė.

Na, o kokia gi ta nepamirštamo skonio trintos sriubos paslaptis? Šis klausimas tarp maisto mylėtojų įžiebtų ilgą diskusiją. Vieni sakytų, kad svarbiausia – nei per kietai, nei per minkštai išvirtos daržovės, kiti – gera prieskonių dermė. Visgi visi sutars, kad didžiausia gardžios trintos sriubos paslaptis – švelnus namus užpildęs daržovių aromatas ir laimingi pietaujančiųjų ar vakarieniaujančiųjų veidai.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų