Senas posakis „pigiau grybo“ šiais laikais praradęs prasmę. Visgi nors grybų kaina gali išmušti iš vėžių, pirkėjų stoka grybautojai nesiskundžia. M. Garucko nuotr.

Sausra sukėlė ir grybų kainas

Sausra sukėlė ir grybų kainas

Miškus nukamavusi sausra ir grėsmingos erkės gerokai praretino grybautojų gretas. Visgi ištvermingiausieji su pilnais krepšiais jau rikiuojasi turgavietėse ir džiaugiasi pinigines noriai atveriančiais pirkėjais.

Iššlavė žaibiškai

Įsibėgėjus vasarai socialiniai tinklai ūžte ūžia pagyromis apie krepšiais iš miškų velkamus grybus ir tokių gėrybių nuotraukomis. Grybų krepšiai jau rikiuojami ir ant turgaviečių prekystalių, pardavinėjami pakelėse. Tik senas posakis „pigiau grybo“ šiais laikais praradęs prasmę. Nors šių miško gėrybių kaina gali išmušti iš vėžių, pirkėjų stoka grybautojai nesiskundžia. Pasak turgaus prekeivių, pirkėjai grybų nori ir moka už juos per daug nesiderėdami. Nemažas kainas, anot pardavėjų, diktuoja ir sausra, nukamavusi miškus, ir juos apnikusios erkės.

Panevėžio turguje „Tau, žemdirby“ antradienio rytą vietiniuose miškuose rinktų grybų beturėjo tik viena prekiautoja ir ta pati jau po 9 valandos visus baravykus buvo pardavusi. Panevėžietė Danguolė Baltrūnienė pasakoja pririnkusi 650 gramų baravykų – specialiai pasvėrusi – ir už tiek prašiusi 8 eurų. Tai keliais eurais pigiau, palyginti su šiųmetėmis kainomis.

Rudagalvius miško gražuolius iš D. Baltrūnienės labai greitai nupirko. Moteris pardavinėjo ir voveraites. Už jų puslitrį prašė dviejų eurų, už litrą – keturių.

„Baravykai augti persikėlė į kitą vietą – jau reikia bėgti jiems iš paskos.“

D. Baltrūnienė

Prekiautoja tikina: kad ir prastas grybų derlius, jų kainos panašios kaip pernai. Be to, kartais ją kiek nuleidžianti.

„Labai mažai grybų. Reikia ir giminaičius grybauti pasitelkti. Dabar daugiausia dygsta voveraitės, baravykai, bet pastarieji prieš savaitę buvo kaip adatytėmis susmaigstyti – pakirmiję“, – pasakoja grybautoja.

Miško gėrybės iš Dzūkijos

Miškuose, anot D. Baltrūnienės, labai sausa, tad ir grybų tenka gerai paieškoti. Be to, reikia žinoti, jų vietas. Šiaip nuėjus į mišką, panevėžietės manymu, veikiausiai grįžtum tuščiomis.

„Baravykai augti persikėlė į kitą vietą – jau reikia bėgti jiems iš paskos“, – apie grybavimo ypatumus juokavo prekiautoja.

D. Baltrūnienė ne kasdien išsiruošia į mišką. Paprastai grybauja Šimonių girioje, nedaug baravykų rado Gustonių miške.

Tame pačiame turguje prekiaujanti Rita, be daržo gėrybių, turėjo ir voveraičių. Jos teigimu, grybai atvežti iš Varėnos, Lazdijų rajonų. Už jų litrą Rita prašė keturių eurų.

Anot moters, voveraitės vertinamos ne tik dėl skonio. Tai bene vienintelis nekirmijantis grybas.

Rita mano, kad laikantis šiltiems ir lietingiems orams turgavietėse turėtų padaugėti grybų.

Perka nesiderėdami

O centrinėje miesto turgavietėje ant stalų grybų itin gausu. Čia puikavosi baravykai, raudonviršiai, lepšės, ūmėdės, voveraitės.

Raudonviršiais ir lepšėmis prekiaujanti moteris pasakoja grybus bandanti parduoti pirmą kartą ir taip prisidurti prie pensijos. Grybus rinkusi netoli namų ir tai beveik pirmi šiemet rastieji. Už lepšių krūvelę ji prašė dviejų eurų, už raudonviršių – trijų. Kiekvienoje krūvelėje buvo maždaug po 5–6 nemažus grybus.

„Žmonės perka po truputį paskanauti“, – kalbėjo moteris.

O kita prekiautoja, panevėžietė Irena Kriauzienė, gražuolius įvairaus dydžio baravykus surinko Žaliojoje girioje. Ji už kilogramą į dėžutes sudėtų baravykų prašė 20 eurų ir pirkėjų trūkumu nesiskundė.

„Nesako, kad brangu. Baravykas ir yra baravykas. Čia ne kokia lepšė ar ūmėdė“, – šypsojosi I. Kriauzienė.

Nors miškus palaistė lietus, Irena abejoja, kad galima tikėtis pigesnių grybų.

„Tikrai nebus pigiau, nes labai daug grybautojų. Kiekvienas nori pasidžiovinti Kūčioms, Kalėdoms“, – mano prekiautoja miško gėrybėmis.

Grybavimo subtilybės

I. Kriauzienė pasakoja parduodanti atidžiai apžiūrėtus, nesukirmijusius baravykus – galima pjauti bet kurį ir tikrinti.

„Žmogus pinigus moka, tad grybai turi būti. Pasižiūriu miške, namie perrūšiuoju, nuvalau“, – vardijo Irena.

Prekiautoja neslepia: nežinant gerų grybynų, važiuoti į mišką šiemet neverta. Geriausiu atveju terasi vieną kitą mažiau vertingą. Grybai nedygsta kone po kojomis kaip kad būdavę anksčiau.

„Vietomis auga, vietomis ne, o baravykai labai kirmija. Reikia laukti jauno mėnulio, tada, sako, nebus sukirmiję“, – išduoda raudonviršiais ir baravykais prekiaujantis Aidas Kisielius.

Už baravykų kilogramą grybautojas prašė 20 eurų, o krūvelė raudonviršių kainavo tris eurus. Vyro manymu, krūvelėje – apie pusę kilogramo grybų. Pirkėjų trūkumu jis taip pat nesiskundė.

„Žmonės perka, nesipiktina kainomis. Pirmieji grybai visada brangesni, dabar jau jų daugėja, gal bus kiek pigiau – palijus grybai pradėjo dygti“, – svarsto A. Kisielius.

Jis pritaria, kad šiemet išties reikia žinoti vietas, kur dygsta grybai. Kitaip gresia namo sugrįžti tuščiu krepšiu ir guostis bent maloniai pasivaikščiojus gamtoje. Pats A. Kisielius sako grybaujantis mišriame miške – kur auga ir eglių, ir drebulių.

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų