Sausainiai ant eglutės ir po eglute

Sausainiai ant eglutės ir po eglute

https://sekunde.lt/leidinys/paneveziobalsas/Ruoškite miltus, medų, riešutus ir šokoladą, cukatas ir džiovintus vaisius, junkite orkaitę, kvieskite virtuvėn pagalbininkus!

Metas kepti skanėstus, kuriais ir patys mielai pasimėgausite, ir kitus pradžiuginsite – ypač jeigu patiems dar ir leisite nuo eglutės nusikabinti.


Vitražiniai sausainiai ant eglutės

Reikės (6 porcijoms): 300 g miltų, 100 g kambario temperatūros sviesto, 100 g miltelinio cukraus, 1 kiaušinio, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 1 šaukštelio cinamono, 1 šaukštelio imbiero, 200 g įvairiaspalvių ledinukų popierėliuose.

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.

Dubenėlyje lengvai suplakite kiaušinį. Didesniame dubenyje suplakite sviestą ir miltelinį cukrų iki šviesios purios masės. Tada supilkite kiaušinio plakinį, vanilės ekstraktą, pridėkite cinamoną ir imbierą ir suplakite vėl. Galiausiai įbėrę 270 g miltų užminkykite minkštą tešlą.

Likusiais miltais pabarstykite darbastalį. Iš tešlos iškočiokite 6 mm storio lakštą. Didelėmis formelėmis spauskite sausainius ir laisvai dėliokite vienoje skardoje. Tuomet mažesne formele išspauskite sausainių vidurį – turi likti ne siauresni kaip 1 cm „rėmeliai“. Išimtas dalis išdėliokite antrojoje skardoje, o pirmojoje likusiems sausainiams šiaudeliu padarykite skylutes – virvelei įverti.

Ledinukus suskirstykite spalvomis. Neišvyniodami sutrupinkite kočėlu.

Į tešlos „rėmus“ priberkite ledinukų trupinių. Pašovę į orkaitę abi skardas, kepkite apie 10 minučių, kol tešla pagels, o ledinukai visiškai išsilydys.

Išimkite skardas, ataušinkite sausainius. Tik tuomet įverkite virveles ar kaspinus ir kabinkite ant eglutės.

Iškepusias sausainių „šerdeles“ galite aptepti glajumi ir patiekti svečiams ar supakuoti į dovanų maišelius.


Naminiai meduoliai

Reikės (24 porcijoms): 2 kiaušinių, 2 šaukštelių malto imbiero, 350 g miltų, 3 šaukštų šviesaus medaus, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 100 g graikinių riešutų, 100 ml grietinėlės, 100 g juodojo šokolado, 180 g rudojo cukraus, 100 g sviesto (ir dar 1 šaukšto – glajui).

Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir imbierą. Tada sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą ir sutrinkite viską pirštais į trupinius.

Pridėkite tarkuotų riešutų, cukraus, medaus, kiaušinių ir kruopščiai užminkykite lygią tešlą. Uždengtame inde 30 minučių padėkite ją į šaldytuvą.

Atšaldytą tešlą dėkite ant miltais pabarstyto darbastalio, lengvai paminkykite rankomis ir iškočiokite į 1 cm storio lakštą – taip pat kuo lygesnį.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Skardą išklokite nepridegančiu kilimėliu. Ant jo dėkite formelėmis išspaustus įvairių formų meduolius. Kepkite 15 minučių. Iškepusius meduolius ataušinkite.

Šokoladą susmulkinkite, išlydykite vandens vonelėje įmaišydami grietinėlę ir šaukštą sviesto. Kai atvės, teptuku padenkite meduolius šokoladiniu glajumi.


Šokoladiniai sausainiai su klampia karamele

Reikės (8 porcijoms): tešlai: 150 g miltų, 150 g sviesto, 100 g juodojo šokolado, 110 g rudojo cukraus, 1 kiaušinio trynio, 2 šaukštų kakavos miltelių, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, druskos; karamelei: 225 g cukraus, 85 g riebios grietinėlės, 50 g sviesto, druskos.

Cukrų karamelei suberkit į prikaistuvį. Užpilkite 60 ml vandens ir kaitinkite nemaišydami ant vidutinės ugnies, kol cukrus visiškai ištirps. Tuomet padidinkite karštį ir toliau virinkite sirupą. Pamatę, kad gražiai pagelto, prikaistuvį nukelkite ir atsargiai supilkite šiltą grietinėlę.

Išmaišykite karamelę mentele, sudėkite sviestą ir grąžinkite ant viryklės. Kaitinkite dar 2 minutes šįkart nustatę jau minimalų karštį ir nuolat maišydami mentele. Įmaišykite nedidelį žiupsnelį druskos. Šiek tiek paaušinę karamelę, sukrėskite į stiklinį indą ir pastatykite šaldytuve, kad sutirštėtų.

Šokoladą sulaužykite mažais gabaliukais, išlydykite vandens vonelėje. Leiskite truputį ataušti ir dėkite kambario temperatūros sviestą, berkite cukrų, žiupsnelį druskos ir 3 minutes paplakite plaktuvu, kol masė taps puri. Į ją maišykite pirmiau vanilę, kiaušinio trynį, paskui berkite miltus, kakavą ir užminkykite minkštą tešlą. Padarę iš jos rutulį, dėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir 20 minučių palaikykite šaldytuve.

Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Dvi kepimo skardas išklokite popieriumi.

Šaukštu kabinkite nedidelius tešlos gabaliukus ir delnais darykite graikinio riešuto dydžio rutuliukus. Juos dėliokite į skardas ne mažesniu kaip 2 cm atstumu, o baigę kiekvieno centre nykščiu padarykite nedidelį įdubimą.

Pašaukite sausainius į orkaitę 12–14 minučių. Kai iškeps, visiškai ataušinkite ant grotelių.

Prieš patiekdami pripildykite sausainius tirštos karamelės.


Avižinės eglutės

Reikės (12 porcijų): saujelės graikinių riešutų, 2 stiklinių avižinių dribsnių (greitai gaminamų), 2 šaukštų miltų, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 100 g kambario temperatūros sviesto, 1 stilinės cukraus, 2 kiaušinių, miltelinio cukraus ir šokolado – papuošti.

Riešutus smulkiai sukapokite. Avižinius dribsnius sutrinkite trintuvu į miltus, suberkite į dubenį ir sumaišykite su sijotais miltais, vaniliniu cukrumi ir riešutais.

Plaktuvu suplakite sviestą, įmuškite kiaušinius. Sviestą su cukrumi plakite iki lygios baltos masės. Tada suberkite miltus su priedais ir užminkykite tešlą.

Ant miltais pabarstyto darbastalio iškočiokit 1 cm storio tešlos lakštą.

Formelėmis spauskite eglutes ir dėkite į riebalais suteptu pergamentiniu popieriumi išklotą skardą.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Dar šiltus sausainius galite aptepti cukriniu ar šokoladiniu glajumi – arba kitaip papuošti.


Kalėdiniai krepšeliai su vyšniomis ir obuoliais

Reikės (8 porcijoms): 450 g miltų, 300 g sviesto, 2 kiaušinių trynių, 50 g cukraus, 0,5 šaukštelio jūros druskos; įdarui: 250 g obuolių, 225 g smulkių geltonųjų razinų, 110 g smulkių tamsiųjų razinų, 110 g stambių geltonųjų razinų, 30 g džiovintų vyšnių, 50 g apelsinų cukatų, 15 g sviesto, 1 citrinos sulčių, tarkuotos 1 citrinos žievelės, 115 g cukraus, 50 ml viskio arba romo, 0,25 šaukštelio muskato, 1 šaukštelio cinamono, gvazdikėlių, kardamono ir imbiero mišinio.

Įdarą pradėkite ruošti iš anksto.

Smulkiai supjaustykite cukatas. Išlydykite sviestą. Nuluptus obuolius sutarkuokite.

Visus ingredientus įdarui sumaišykite, uždenkite ir palikite pastovėti 12 val. retkarčiais pamaišydami. (Jeigu mišinys atrodo sausokas, pridėkit dar tarkuotų obuolių.)

Miltus išsijokite su druska, suberkite cukrų, išmaišykite.

Atšaldytą sviestą supjaustykite 1 cm kubeliais ir dėkite į miltus. Pirštais pertrinkite, kol virs trupiniais. Šiuos surinkite į krūvą, viduryje padarykite įdubimą ir, įmušę kiaušinių trynius, užpilkite 2 šaukštais vandens.

Minkykite, kol tešla taps vientisa. Paskui įvyniokite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių.

Padėkite tešlą tarp dviejų pergamentinio popieriaus lapų ir iškočiokite 5–7 mm storio lakštą. Išspauskite apvalius sausainius, kurių skersmuo būtų kiek didesnis už formelių (tartaletėms arba keksiukams) skersmenį.

Dėkite tešlos skridinėlius į formas, lengvai prispauskite prie dugno ir sienelių. Pridėkite įdaro, perteklinę tešlą pakraščiuose nupjaustykite. Papuoškite krepšelių viršų iš tešlos likučių padarytomis figūrėlėmis – pavyzdžiui, žvaigždutėmis.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol lengvai pagels – apie 20 minučių.

Iškepusius krepšelius 5 minutes paaušinkite formelėse, tada atsargiai (krepšeliai trapūs!) iškelkite ant grotelių. Galite patiekti dar šiltus.


Glaistyti citrininiai pusmėnuliai

Reikės (6 porcijoms): tešlai: 300 g migdolų miltų, 250 g cukraus, 2 kiaušinių baltymų, 10 g citrinos žievelės, 0,5 citrinos sulčių; glajui: 125 g miltelinio cukraus, 3–4 šaukštelių citrinos sulčių.

Kiaušinių baltymus suplakite iki standumo. Prieš pat pabaigą įberkite citrinos žievelės, supilkite sultis.

Migdolų miltus sumaišykite su cukrumi, tada po truputį – su baltymų plakiniu.

Paruoštą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite 1 val. į šaldytuvą.

Ant milteliniu cukrumi pabarstyto paviršiaus iškočiokite 0,5 cm storio tešlos lakštą. Pusmėnulio formele spauskite sausainius (kaskart pabaksnodami formą į miltelinį cukrų, kad tešla neliptų) ir dėkite ant popieriumi išklotos formos.

Kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių. Ataušinkite.

Sumaišykite glajui skirtą miltelinį cukrų su citrinos sultimis. Kai masė bus lygi, plonu sluoksniu padenkite kiekvieną sausainį ir palikite sustingti.

 

Jūsų komentaras

Taip pat skaitykite