Saldi oranžinio sezono pradžia

Saldi oranžinio sezono pradžia

https://sekunde.lt/leidinys/paneveziobalsas/Įsigali moliūgų metas, kai iš jų vis dažniau gaminsime pačius įvairiausius patiekalus – pradedant salotomis ir baigiant pamėgtomis sriubomis.

Bet pradėti visada geriausia nuo saldumynų!


Trupininis pyragas su moliūgu ir apelsinais

Reikės (8 porcijoms): 500 g moliūgo, 280 g kvietinių miltų, 250 g minkšto sviesto, 180 g cukraus, 4 kiaušinių trynių, 1 apelsino, 5 g kepimo miltelių.

Moliūgo minkštimą stambiai sutarkuokite, lengvai nuspauskite. Nuluptą apelsiną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Užbėrę 100 g cukraus, viską išmaišykite.

Trynius išplakite su cukrumi. Baigę įmaišykite sviestą ir padėkite į šaldytuvą 40–60 minučių.

Į dubenį suberkite miltus ir kepimo miltelius, sumaišykite. Užpilkite kiaušinių ir sviesto masę iš šaldytuvo ir pradėkite kapoti peiliu, kol virs trupiniais. Jie neturi būti labai smulkūs, antraip sviestas ims tirpti, o iškepęs pyragas bus kietas.

Maždaug du trečdalius trupinių paskleiskite lygiu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos apvalios formos dugno. Ant trupinių krėskite moliūgų ir apelsino įdarą, užberkite likusiais trupiniais.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių – kol viršutinė plutelė apskrus. Pyragą patiekite ataušintą.

Beje, jeigu mėgstate intensyvesnį apelsinų skonį, įmaišykite į tešlą trečdalį smulkiai tarkuotos jo žievelės.


Tiramisas su moliūgais ir vynu

Reikės (8–10 porcijoms): 800 g maskarponės sūrio, 500 g moliūgo, 400 ml stiprios kavos (gali būti saldinta ar be kofeino), 200–300 g vadinamųjų damų piršteliais sausainių, 180 ml saldaus desertinio vyno (galima pakeisti aromatingu likeriu ar nealkoholiniu sirupu), 100 g cukraus, 5 labai šviežių kiaušinių, 1 citrinos žievelės, druskos.

Moliūgą stambiai supjaustykite, pabarstykite trupučiu cukraus ir kepkite orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje, kol suminkštės – 20–30 minučių. Tada sutrinkite trintuvu į tyrę su 30 ml vyno.

Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Trynius suplakite su cukrumi, kai masė pabals, sudėkite maskarponę ir kruopščiai išmaišykite.

Baltymus su žiupsneliu druskos suplakite iki purių putų ir įmaišykite į maskarponės masę – nedidelėmis porcijomis, atsargiai kabindami mentele iš apačios į viršų.

Į negilią plokščią lėkštę įpilkite pusę kavos ir 75 ml vyno. Čia mirkykite sausainius – laikydami juos horizontaliai ir tik pusiau panardindami į skystį – ir iškart dėkite į ne mažiau kaip 1,5 litro talpos perregimą indą, kuriame patieksite tiramisą.

Glauskite sausainius vienas prie kito, kol jų sluoksnis uždengs dugną. Apliekite maskarponės mase, ant viršaus paskleiskite moliūgų tyrės. Vėl kartokite sausainių sluoksnį (jiems mirkyti ilgainiui prireiks likusios kavos ir vyno), paskui maskarponės, moliūgų, kol produktų nebeliks. Paskutinis sluoksnis turi būti moliūgų.

Baigę uždenkite indą su tiramisu maistine plėvele ir mažiausiai 2 val. padėkite į šaldytuvą.

Patiekite šaltą, apibarstytą tarkuota citrinos žievele.


Keptas moliūgas su kokosiniu kremu

Reikės (4 porcijoms): nedidelio apvalaus moliūgo (700–800 g), 6 kiaušinių, 200 g kokosų pieno, 200 g cukraus, žiupsnelio druskos, medaus, moliūgų sėklų – patiekti.

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Nupjaukite moliūgo viršūnėlę. Išskobkite sėklas.

Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius, druską, pusę cukraus ir suplakite į purią masę. Suberkite likusį cukrų ir vėl maišykite, kol tas visiškai ištirps. Tada supilkite kokosų pieną, darsyk išmaišykite.

Supilkite kokosinę masę į moliūgą. Iki viršaus turi likti apie 1,5 cm.

Įkelkite moliūgą į didelę kepimo formą, šalia padėkite nupjautą „kepurę“. Į formą įpilkite 250 ml vandens ir kepkite 45 minutes orkaitės viduryje.

Išimkite moliūgo viršūnę – ji jau turi būti minkšta, o patį moliūgą kepkite dar 45–50 minučių. Kremas jame turėtų iškilti ir apskrusti. Ar jis iškepęs, patikrinkite mediniu iešmeliu ir prireikus palaikykite orkaitėje dar 10–15 minučių.

Perkelkite moliūgą į serviravimo lėkštę ir palikite visiškai ataušti. Įdaras šiek tiek sukris – taip ir turi būti. Prieš patiekdami supjaustykite dailiomis skiltimis, apliekite medumi arba pabarstykite sėklomis.


Moliūginis varškės pyragas

Reikės (8 porcijoms): įdarui: 250 g moliūgo minkštimo, 150 g varškės, 3 kiaušinių, 100 g cukraus, 50 g medaus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 1 šaukštelio muskatų, 1 šaukštelio imbierų, 1 šaukštelio cinamono, druskos – ant peilio galiuko; kremui: 200 g varškės, 1 šaukštelio miltelinio cukraus; pagrindui: 10 biskvitinių sausainių, 50 g moliūgų sėklų, 1 šaukšto moliūgų aliejaus, 1 šaukšto medaus.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Sausainius ir moliūgų sėklas suberkite į trintuvo indą ir kruopščiai susmulkinkite. Išbėrę į dubenį, supilkite moliūgų aliejų, sudėkite medų. Išmaišykite. Tada išklokite šia mase 24–26 cm skersmens formos dugną ir 5 minutėms pašaukite į orkaitę.

Moliūgo minkštimą supjaustykite kubeliais, sudėkite į nedidelį puoduką, užpilkite tiek vandens, kad vos apsemtų, ir 15 minučių pavirkite ant vidutinės ugnies (arba tiek pat laiko pakepkite orkaitėje 190 laipsnių temperatūroje).

Ataušintus moliūgus sutrinkite į tyrę. Plaktuvu labai gerai suplakite kiaušinius, paprastą ir vanilinį cukrų, medų, druską. Sumaišykite su varške ir prieskoniais.

Paskleiskite įdarą ant iškepusio pagrindo ir grąžinkite į orkaitę 25 minutėms.

Prieš serviruodami pyragą šiek tiek paaušinkite. Patiekite su plaktos varškės ir miltelinio cukraus kremu.


Moliūgų batonėliai

Reikės (4 porcijoms): 150 g avižinių miltų, 150 g kokosų miltų, 250 g moliūgo, 2 šaukštų medaus, 3 šaukštų žemės riešutų kremo, 1 šaukšto pieno, 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus, 0,5 šaukštelio prieskonių mišinio (cinamonas, muskatas, kvapieji pipirai, imbieras).

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi.

Moliūgo minkštimą supjaustykite 1 cm skiltelėmis, sudėkite ant skardos ir pašaukite 25 minutėms kepti į orkaitės vidurį.

Ataušintą moliūgą sutrinkite panardinamu trintuvu iki vientisumo.

Dideliame dubenyje šluotele sumaišykite abiejų rūšių miltus, vanilinį cukrų, prieskonius.

Į kitą dubenį sudėkite moliūgų tyrę, medų, riešutų kremą, užpilkite pienu ir kruopščiai išmaišykite. Jeigu masė bus pernelyg tiršta, įpilkite dar šlakelį pieno.

16×16 cm dydžio kepimo formą išklokite popieriumi. Sukrėskite moliūgų masę, paspauskite mentele. Išlyginę paviršių, uždenkite maistine plėvele ir padėkite 1 val. į šaldytuvą.

Sustingusią masę aštriu peiliu supjaustykite 4×8 cm batonėliais. Laikykite juos šaldytuve.


Amerikietiškas moliūgų pyragas

Reikės (6 porcijoms): įdarui: 1 kg moliūgo, 250 ml riebios grietinėlės, 3 kiaušinių, 6 šaukštų cukraus, 4 šaukštų medaus, 0,25 šaukštelio Kajeno paprikų, 0,5 šaukštelio cinamono, 0,25 šaukštelio muskatų, 0,25 šaukštelio maltų gvazdikėlių, 0,5 šaukštelio imbiero, druskos – ant peilio galiuko; patiekti: plaktos grietinėlės, karamelizuotų riešutų; pagrindui: 320 g miltų (ir dar šiek tiek – pabarstyti), 120 g sviesto, 1 kiaušinio trynio, žiupsnelio druskos.

Supjaustykite kubeliais atšaldytą sviestą. Miltus su druska išsijokite ant erdvaus darbastalio.

Dėkite sviesto kubelius ant miltų ir kapokite peiliu iki tol, kol virs smulkiais trupiniais. Tada įmuškite kiaušinio trynį ir greitai suminkykite tešlą – kad nepradėtų tirpti sviestas.

Suformuotą didelį tešlos gumulą įvyniokite į plėvelę ir padėkite šaldytuvan mažiausiai 30 minučių.

Atšaldytą tešlą plonai iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Išklokite ja 26–28 cm skersmens formą, padarykite kraštelius. Subadę paviršių, 15 minučių padėkite į šaldytuvą.

Moliūgo minkštimą supjaustykite nedidukais kubeliais. Suberkite į puodą storu dugnu, užpilkite vandens, kad apsemtų. Virkite ant vidutinės ugnies 20–25 minutes.

Nukaitę moliūgus šiek tiek paaušinkite, tada sutrinkite.

Sukrėskite moliūgų tyrę į sietą, kad nutekėtų skystis. Tešlą formoje uždenkite kepimo popieriumi, prispauskite džiovintomis pupelėmis ir pašaukite į orkaitę 10 minučių kepti 200 laipsnių temperatūroje. Paskui popierių su pupelėmis nuimkite ir kepkite dar 5 minutes.

Įdarui suplakite kiaušinius, medų, grietinėlę, prieskonius ir druską. Įmaišykite moliūgų tyrę, suplakite darkart. Galite pagardinti trupučiu citrinų sulčių ir tarkuotos žievelės.

Supilkite įdarą ant pagrindo. Kepkite 40 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Ataušinkite formoje. Patiekite papuoštą plakta grietinėle ir riešutais.

     Naudinga

Moliūgai – universali daržovė, kurią pirmiausia renkamės sotiesiems patiekalams: sriuboms, troškiniams, užkandžiams. Tačiau iš moliūgų galima ir pasigaminti cukatų, išvirti gardžių uogienių, džemų – ypač kartu su apelsinais.

Dar moliūgai puikiai dera su pieno produktais – sviestu, grietinėle, jogurtu, grietine, kreminiu sūriu ir kt. Į porą jiems pyraguose idealiai tiks obuoliai, kriaušės, citrusai, mangai arba džiovinti vaisiai: razinos, slyvos, abrikosai ir pan.

Jūsų komentaras

Taip pat skaitykite