Juk persimonai tinka beveik viskam – salotoms, užkandžiams, net padažams. Bet labiausiai, žinoma, kepiniams.
Reikės (10 porcijų): 1,5 stiklinės miltų, 300 g persimonų, 2 šaukštelių sodos, 0,5 šaukštelio druskos, 1 stiklinės cukraus, 60 g sviesto, 2 didelių kiaušinių, 0,3 stiklinės kefyro, 0,5 stiklinės razinų, 1 šaukštelio malto cinamono, 2 šaukštų smulkintos apelsinų žievelės.
Razinas 20 minučių pamerkite 2 šaukštuose karšto vandens. Miltus išsijokite su soda, druska ir cinamonu.
Persimonus perpjaukite pusiau, išskobkite minkštimą – kauliukus pašalinkite. Sutrinkite į tyrę. Įmaišykite kefyrą ir apelsino žievelę.
Plaktuvu suplakite sviestą su cukrumi. Nepaliaudami plakti po vieną įmaišykite kiaušinius. Paskui sudėkite persimonų tyrę, vėl išmaišykite iki vientisumo.
Per tris kartus suberkite miltų mišinį kaskart kruopščiai išmaišydami. Suberkite razinas, greitai pamaišykite ir sukrėskite tešlą į sviestu suteptą formą.
Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 val. Paskui palikite 20 minučių pastovėti formoje prieš išimdami ir padėdami ant grotelių visiškai ataušti.
Reikės (8 porcijoms): 500–600 g didelių saldžių ir labai prinokusių persimonų, 280 g miltų, žiupsnelio druskos, 1 šaukštelio sodos, 350 g cukraus, 170 g sviesto, 3 kiaušinių, 1,5 stiklinės graikinių riešutų branduolių, 1,5 šaukštelio malto cinamono; glajui: 120 g kreminio sūrio arba maskarponės, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukšto citrinos sulčių, 90 g miltelinio cukraus.
Riešutus paskrudinkite sausoje karštoje keptuvėje – 4 minutes nuolat maišydami. Palaukite, kol atauš, tada sukapokite peiliu į vidutinio dydžio trupinius.
Dideliame dubenyje išsijokite miltus su druska, soda ir cinamonu. Suberkite cukrų, išmaišykite.
Persimonus perpjaukite, šaukšteliu išskobkite minkštimą pašalindami kauliukus.
Minkštimą sumaigykite šakute arba sutrinkite trintuvu į tyrę.
Sviestą išlydykite, įmaišykite persimonų tyrę ir kiaušinius. Suplakite šluotele, o tada supilkite šią masę ant sijotų miltų ir greitai užmaišykite vientisą tešlą. Subėrę smulkintus riešutus, išmaišykite dar kartą.
Sukrėskite tešlą į sviestu suteptą apvalią formą ir 1 val. pašaukite iki 175 laipsnių įkaitinton orkaitėn.
Iškepusį pyragą ataušinkite formoje. Tada išverskite ant serviravimo lėkštės ir imkitės glajaus.
Kreminį sūrį suplakite su sviestu, kad masė būtų vientisa ir lygi. Įmaišykite citrinos sultis.
Nepaliaudami plakti atsargiai suberkite miltelinį cukrų. Įpilkite 1–2 šaukštus šalto virinto vandens. 3 minutes paplakite vidutiniu greičiu. Masė turi būti vientisos konsistencijos.
Aptepkite pyragą sūrio glajumi. Šonus apvyniokite virtuvės rankšluosčiu, kad jis nenutekėtų, ir palikite sustingti.
Reikės (6 porcijoms): įdarui: 3 kiaušinių, 240 g jogurto, 50 g medaus, 1 šaukšto kukurūzų krakmolo, 2 šaukštelių vanilinio cukraus; pagrindui: 250 g trapios tešlos arba avižinių sausainių, 120 g sviesto; papuošti: 500 g persimonų, 250 g cukraus, 4 g malto cinamono, 2 ankščių kardamono, 1 žvaigždanyžio.
Perpjaukite persimonus, pašalinkite vaiskotį ir kauliukus. Puseles supjaustykite kubeliais.
Į puodą storu dugnu įpilkite 400 ml vandens. Subėrę cukrų užvirinkite ant vidutinės ugnies.
Nuolat maišydami kaitinkite sirupą dar 2–3 minutes, kol visas cukrus ištirps. Paskui sudėkite persimonus, prieskonius, sumažinkite karštį iki mažiausio ir virkite 20 minučių.
Išgriebkite iš sirupo žvaigždanyžį ir kardamonus, o puodo turinį sutrinkite panardinamu trintuvu. Kai tyrė bus visiškai lygi, užvirinkite ją, nukaiskite ir palikite ataušti.
Įdarui suplakite kiaušinius su medumi iki šviesių putų. Sudėkite krakmolą, jogurtą, vanilinį cukrų ir sumaišykite.
Sausainius susmulkinkite ir trupinėlius sumaišykite su minkštu kambario temperatūros sviestu. Paskleidę šią masę ant 28 cm skersmens formos neaukštais bortais dugno, gerai suspauskite ją stiklinės dugnu.
Orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių. Pagrindą apliekite jogurto ir kiaušinių mase ir pašaukite pyragą į orkaitės vidurį 20 minučių.
Išėmę formą su pyragu ant įdaro paskleiskite persimonų tyrę, išlyginkite mentele ir grąžinkite pyragą į orkaitę dar 5 minutėms.
Iškepusį pyragą visiškai ataušinkite formoje ant grotelių ir tik tada patiekite.
Beje, persimonų tyrę galima gardinti ne tik cinamonu, kardamonais ar žvaigždanyžiu, bet taip pat ir muskatais, apelsinų arba citrinų žievele.
Reikės (8 porcijoms): 5 persimonų, 100 g miltų, 150 g sviesto, 180 g rudojo cukraus, 50 g avižinių dribsnių, 50 g moliūgų sėklų, 0,5 šaukštelio malto cinamono, 0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių, 0,25 šaukštelio muskato, 0,25 šaukštelio druskos, 1 šaukšto aliejaus, 1 šaukšto miltų – formai pabarstyti; patiekti: jogurto, medaus, 3 mėtos šakelių.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. 20×24 cm kepimo formą sutepkite aliejumi, pabarstykite 1 šaukštu miltų.
Persimonus supjaustykite 1–1,5 cm kubeliais, užberkite 2 šaukštais cukraus, 1 šaukštu miltų ir muskatais. Išmaišę sudėkite į formą.
Ant silpnos ugnies išlydykite sviestą. Subėrę likusį cukrų pakaitinkite 30 minučių ir perliekite į didelį dubenį. Ten pat suberkite miltus, avižinius dribsnius, moliūgų sėklas, druską, cinamoną, gvazdikėlius. Kruopščiai išmaišykite.
Sukrėskite tešlą į formą ant persimonų, išlyginkite ir pašaukite į orkaitės vidurį 35–40 minučių. Jeigu trupiniuočio paviršius pernelyg greitai ruduoja, uždenkite formą folija.
Išėmę iš orkaitės pyragą šiek tiek ataušinkite. Tada patiekite porcijomis papuošę mėtų lapeliais su jogurtu ir medumi.
Tarp kitko, šio trupiniuočio įdarui persimonus galite perpus maišyti su obuoliais – kaip labiau patinka.
Reikės (2–3 porcijoms): 6 persimonų, 150–200 g grietinės, 2 kiaušinių, 250 g cukraus, 2 šaukštų miltų, 1 šaukšto miltelinio cukraus, 1 citrinos sulčių, 1 citrinos tarkuotos žievelės, žiupsnelio vanilino.
Persimonus užpilkite vandeniu, kad visiškai apsemtų. Įberkite 200 g cukraus, citrinos žievelės, supilkite citrinos sultis ir užkaiskite ant stiprios ugnies. Kai tik užvirs, nukelkite nuo viryklės, uždenkite ir palaikykite taip 30 minučių.
Po pusvalandžio persimonus išgriebkite, nulupkite, pašalinkite kauliukus.
Kiaušinius suplakite su likusiu cukrumi, įmaišykite miltus ir grietinę.
Dėkite persimonus į kepimo formą, apliekite grietininiu padažu ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 20 minučių.
Patiekite apibarstę milteliniu cukrumi, sumaišytu su vanilinu.
Reikės (12 porcijų): 125 g tešlainių, 80 g sviesto, 500 g varškės, 2 šaukštų citrinos sulčių, 2 kiaušinių, 2 didelių persimonų, 0,5 stiklinės riebios grietinėlės, 2,5 stiklinės cukraus.
Tešlainius susmulkinkite su sviestu, mase išklokite išardomos 24 cm skersmens dugną. Padėkite į šaldytuvą 30 minučių.
Varškę suplakite su 1,5 stiklinės cukraus, kiaušiniais, grietinėle ir citrinos sultimis. Gautą masę sukrėskite į formą, išlyginkite ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje 35 minutes. Tada ištraukite, ataušinkite ir 3 val. padėkite į šaldytuvą.
Persimonus nuvalykite, supjaustykite skiltelėmis (kauliukus pašalinkite).
Užvirinkite vandenį su likusiu cukrumi, sudėkite persimonus ir 5 minutes pavirkite. Palikite ataušti sirupe, o paskui išdėliokite ant pyrago.
Persimonai yra ne vaisiai, bet uogos.
Visame pasaulyje auga apie 2 000 persimonų rūšių. Jų uogų spalva gali varijuoti nuo raudonos iki tamsiai rudos, forma – nuo idealiai apvalios iki širdiškos ar net beveik kvadratinės, o sverti persimonai gali 60–500 g.
Kai kurių rūšių persimonams būdingo aitrumo galima atsikratyti užpylus uogas alkoholiu, išdžiovinus arba užšaldžius ir vėl atitirpinus.
Prinokę persimonai puikiai dera su cinamonu, sūdyta žuvimi (pavyzdžiui, lašiša), ikrais, rūgusio pieno produktais.