RECEPTAI. Virė virė moliūgienė…

RECEPTAI. Virė virė moliūgienė…

Moliūgų sriubos valgomos visame pasaulyje – Europoje, Azijoje, Amerikoje, Australijoje ir net Afrikoje. Įdomu, kad dažniausiai trintos. Tik išvirti tokią sriubą gardžią ne taip paprasta: reikia ir laiko, ir išmanymo, su kuo moliūgai geriausiai dera. Tad jei dar nežinojote, kad iš moliūgienės galima padaryti skanią žuvienę ar suteikti sriubai pikantišką vyno prieskonį, būtinai išbandykite vieną šių receptų!

Aštri moliūgienė su plakta grietinėle

Reikės (6 porcijoms): 1 kg moliūgo, alyvuogių aliejaus, 5 cm imbiero šaknies (arba mažiau – pagal skonį), 1 didelio svogūno, 4 česnako skiltelių, 300 ml grietinėlės, 70 g sviesto, 0,5 šaukštelio rūkytos paprikos, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Moliūgo minkštimą supjaustykite vidutinio dydžio gabalais, sudėkite į popieriumi išklotą skardą, pagardinkite druska, pipirais, aliejumi ir kepkite, kol suminkštės – apie 20 minučių.
Svogūną, česnakus, nuvalytą imbiero šaknį smulkiai supjaustykite.
Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite sviestą. Suberkite pusę imbiero, svogūną, česnakus ir 5 minutes pakepinkite, kad suminkštėtų. Tada užpilkite 1 litru šalto vandens (arba vištienos sultinio). Kai užvirs, pasūdykite. Sukrėskite keptą moliūgą ir, pavirę 20 minučių, sutrinkite panardinamu trintuvu.
Kol virs sriuba, 2 minutes pakepinkite aliejuje likusį imbierą, pabarstykite rūkyta paprika ir iškart nukaiskite. Šiek tiek paaušinkite kambario temperatūroje.
Šaltą grietinėlę suplakite iki standumo. Pasūdykite pagal skonį ir atsargiai mentele įmaišykite kepintą imbierą su papriką.
Į kiekvieną lėkštę įkrėskite plaktos grietinėlės, apibarstykite maltais pipirais ir patiekite.

Kepto moliūgo sriuba su šonine ir rozmarinais

Reikės (4 porcijoms): 700 g moliūgo, 1 vidutinės morkos, 2 bulvių, 2 svogūnų, 1 česnako, 1 rozmarino šakelės, 200 g šoninės, alyvuogių aliejaus, druskos, juodųjų pipirų.
Moliūgo minkštimą, morką, bulves, svogūnus supjaustykite 2 cm kubeliais. Nuskabykite rozmarino lapelius. Viską sudėkite į gilią kepimo formą kartu su nuvalytomis česnako skiltelėmis, apliekite aliejumi, pasūdykite, įberkite pipirų ir sumaišykite. Paskui 30 minučių kepkite orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje.
Šoninę supjaustykite 1 cm kubeliais. Paskrudinkite keptuvėje, kol virs spirgučiais – išsilydžiusius riebalus galite supilti ant kepančių daržovių.
Į formą su moliūgais įpilkite 1,2 litro verdančio vandens, išmaišykite, kad neliktų prikepusių gabalėlių. Tada perpilkite viską į puodą, užvirinkite, pagardinkite druska, pipirais ir sutrinkite.
Pabarstykite skrudinta šonine ir patiekite.

Moliūgų sriuba su rūkyta lašiša

Reikės (6–8 porcijoms): 120 g rūkytos lašišos gabalėlių, 1,5 kg moliūgo minkštimo, 6 graikinių riešutų branduolių, 30 g parmezano sūrio, žiupsnelio cinamono, 800 g daržovių sultinio, 100 ml grietinėlės, 1 šaukšto aliejaus, druskos, pipirų.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
Moliūgą supjaustykite gabalais. Kiekvieną jų apvoliokite aliejuje, įvyniokite į foliją ir kepkite orkaitėje 30 minučių.
Išėmę moliūgą, orkaitės neišjunkite, bet temperatūrą padidinkite iki 250 laipsnių.
Sūrį sutarkuokite, sumaišykite su cinamonu.
Skardą išklokite kepimo popieriumi. Ant jo nedideliais kalneliais 5–6 cm atstumu vienas nuo kito priberkite sūrio (turėtų išeiti 12 kauburėlių). Pašaukite į orkaitę maždaug 5 minutėms, kol sūris išsilydys ir įgaus auksinį atspalvį. Ištraukę ataušinkite.
Sultinį užvirinkite. Sudėkite į jį moliūgo minkštimą ir palaukite, kol vėl užvirs. Tada sutrinkite į tyrę ir įmaišykite grietinėlę, druską, pipirus. Užvirinkite dar kartą.
Riešutus sugrūskite. Lašišą supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sriubą patiekite apibarstę jais ir papuošę kepto sūrio skridinėliais.

Trinta moliūgų sriuba su karamelizuotomis pistacijomis

Reikės (4 porcijoms): 750 g moliūgo, 400 ml daržovių sultinio, žiupsnelio kario, šviežiai maltų baltųjų pipirų, 3 šalotinių svogūnų, 150 g pistacijų, 100 ml sojų padažo, 1 šaukšto sviesto, 1 apelsino, 2 šaukštų cukraus, 1 česnako skiltelės.
Pistacijas išlukštenkite, perliekite verdančiu vandeniu, kad geriau luptųsi. Kai atvės, paskrudinkite sausoje keptuvėje.
Cukrų suberkite į prikaistuvį, ištirpdykite ant vidutinės ugnies. Tada suberkite pistacijas ir maišykite, kol pasidengs karamele. Perdėkite į lėkštelę ataušti.
Apelsiną nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite ir siauromis juostelėmis nupjaukite žievę. Iš paties apelsino išspauskite sultis.
Svogūnus, česnaką susmulkinkite. Moliūgo minkštimą supjaustykite stambiais kubeliais.
Puode išlydykite sviestą, įmaišykite karį ir suberkite svogūnus su česnakais. Trumpai paskrudinkite ant vidutinės ugnies. Paskui dėkite moliūgą ir taip pat lengvai apkepinkite nepamiršdami maišyti.
Supilkite į puodą sojų padažą, karštą sultinį ir apelsinų sultis. Įberkite pipirų. Uždengę virkite ant silpnos ugnies 15 minučių.
Sutrinkite puodo turinį į tyrę, jei reikia, dar pasūdykite ir iškart patiekite papuošę karamelizuotomis pistacijomis ir apelsino žievelėmis.

 

Jūsų komentaras

Taip pat skaitykite