Agurkus valgome labai įvairiai – šviežius traškančius, keletą dienų paraugintus, marinuotus ir užraugtus žiemai. Tačiau taip buvo ne visada. Į Europą agurkai atkeliavo iš pietvakarių Azijos, į Lietuvą juos atvežė Vytautas Didysis drauge su belaisviais karaimais.
O ar girdėjote apie citrininius agurkus? Nors skonis nieko bendra su citrina neturi, prinokę jie labai primena citrinas. Augintojai teigia, kad tokie agurkai itin vertingi: gerina apetitą, reguliuoja skrandžio, kepenų ir inkstų veiklą, juose labai daug vitamino C.
Vitaminu C ir dešimtimis kitų naudingų savybių garsėja ir citrina. Stiklinė šilto vandens su šviežiomis citrinų sultimis organizmui suteikia žvalumo, o virškinimo sistemą paruošia dienai.
Citrinos minkštimas ir žievelė turi medžiagų, kurios padeda kovoti su grybeliais, bakterijomis ir virusais. Malonus citrinų kvapas kuria darbingą aplinką. Citrusiniai kvapai gaivina orą, taigi, kai valgote citrinas, žievelių neišmeskite, sudėkite jas į stiklinį indą ir pastatykite kambaryje.
Jums reikės:
2 nedidelių agurkų;
2 šakelių baziliko;
60 ml citrinų sulčių;
1 valgomojo šaukšto medaus;
200 ml gazuoto vandens;
poros saujų ledo kubelių;
1 agurko patiekti;
1citrinos patiekti;
kelių bazilikų lapelių patiekti.
Agurkus, bazilikų šakeles, citrinų sultis, medų sudėkite į virtuvinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
Masę padalinkite į dvi stiklines, pridėkite iki viršaus ledo, įdėkite juostelėmis pjaustyto agurko, skiltelėmis pjaustytos citrinos, bazilikų lapelių ir užpilkite gazuotu vandeniu. Prieš gerdami gerai išmaišykite.