Pietūs iš puodynės

Pietūs iš puodynės

https://sekunde.lt/leidinys/paneveziobalsas/Jau pats gaminimo puodynėse būdas šiuolaikinėje virtuvėje dvelkia egzotika, tačiau išbandyti jį siūlome ne dėl to.

Taip paruošti patiekalai – net patys paprasčiausi – atrodo itin apetitiškai ir vilioja ypatingu aromatu.

Tad jeigu dar saugote mamos ar močiutės molinių puodynėlių rinkinį, traukite jas – metas kurti!


Jautienos ir paprikų ragu

Reikės (4 porcijoms): 400 g jautienos, 1 geltonos paprikos, 1 raudonos paprikos, 1 svogūno, 3–4 česnako skiltelių, 120 g grietinės, 1 šaukšto pomidorų pastos, 4 šaukštų aliejaus, 150 g mėlynojo pelėsio sūrio, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Mėsą supjaustykite siauromis juostelėmis, pabarstykite druska, pipirais.

Česnakus susmulkinkite. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, išvalytas paprikas – šiaudeliais.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Nedidelėmis porcijomis apkepinkite mėsą iki plutelės, dėkite į puodynę.

Į tą pačią keptuvę supilkite likusį aliejų ir 5 minutes patroškinkite pjaustytą svogūną. Tada berkite paprikas, sukrėskite pomidorų pastą ir grietinę, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir dar 8 minutes troškinkite ant silpnos ugnies.

Daržoves iš keptuvės sudėkite į puodynę su mėsa, užpilkite 160 ml karšto vandens, atsargiai išmaišykite. Uždengę pašaukite į orkaitės apačią.

Kepkite 30 minučių, patiekite toje pačioje puodynėje. Jau lėkštėje pabarstykite sūrio gabaliukais.


Bulviniai blynai puodynėse

Reikės (4 porcijoms): 400 g bulvių, 250 g kiaulienos išpjovos, 150 g pievagrybių, 80 g svogūnų, 2 česnako skiltelių, 1 kiaušinio, 25 g miltų, 300 g grietinės (18 proc.), 250 ml grietinėlės (10 proc.), 100 g kietojo sūrio, aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Bulves sutarkuokite, tarkį palaikykite 10 minučių, tada porcijomis nuspauskite.

Įmaišykite išspaustus česnakus, kiaušinį, pridėkite druskos, pipirų. Subėrę miltus, vėl gerai išmaišykite.

Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę. Įpilkite aliejaus ir kepkite ne ilgesnius kaip 7 cm blynelius. Iš vienos pusės pakepinę 4–5 minutes, apverskite ir kepkite iki rusvos plutelės.

Mėsą supjaustykite plonomis juostelėmis. Grybus – smulkiais kubeliais. Svogūnus sukapokite.

Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Kepinkite svogūnus, kol pagels, tada dėkite kiaulieną ir maišydami kepkite 10 minučių ant vidutinės ugnies.

Suberkite pievagrybius, pamaišykite, kepkite dar 5 minutes. Pagardinkite druska, pipirais.

Ant kiekvienos puodynės dugno dėkite po kelis blynus, ant jų – mėsos su grybais sluoksnį ir vėl blynus. Pakartokite. Viršutinis sluoksnis turi būti blynų.

Apliekite visas porcijas grietinės ir grietinėlės mišiniu su druska ir pipirais, pabarstykite tarkuotu sūriu ir pašaukite į orkaitės vidurį.

Įjunkite orkaitę, nustatykite 190 laipsnių temperatūrą, kepkite apie 20 minučių. Prieš patiekdami pabarstykite smulkintais žalumynais.


Virtinukai su grybais

Reikės (4 porcijoms): 32–40 šaldytų virtinių, 300–400 g pievagrybių, 2 šaukštų miltų, 250 g riebios grietinės, 3 šaukštų lydyto sviesto, 2 svogūnų, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Svogūnus supjaustykite vidutiniais kubeliais, pievagrybius – plokštelėmis.

Įkaitinę keptuvėje 2 šaukštus lydyto sviesto, 5 minutes viską pakepinkite ant stiprios ugnies. Pabarstykite miltais ir maišydami kepkite dar 2 minutes. Užpilkite 400 ml vandens ir nepaliaudami maišyti troškinkite 5 minutes. Paskiausiai sudėkite grietinę. Kai grybų ir svogūnų padažas užvirs, pagardinkite druska, pipirais.

Virtinius 3 minutes pavirkite verdančiame pasūdytame vandenyje. Išdėliokite į sviestų suteptas puodynes, apliekite padažu, uždenkite ir 10 minučių kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje.


Viščiukas su naminiais makaronais

Reikės (4–6 porcijoms): vieno viščiuko (1,5 kg), 500 ml vištienos sultinio, 2 morkų, 2 svogūnų, 3 šaukštų smulkintų petražolių, 3 šaukštų aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų; tešlai: 2 stiklinių miltų, 2 kiaušinių, 2 šaukštų minkšto sviesto, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 kiaušinio trynio, druskos.

Suplakite 1 kiaušinį su 2 šaukštais šalto vandens ir žiupsneliu druskos. Įberkite 1 stiklinę sijotų miltų, užminkykite kietą tešlą. Uždengę drėgna servetėle, padėkite į šalį. Po 25–30 minučių plonai iškočiokite tešlą. Keliskart perlenkę, supjaustykite šiaudeliais ir išdėliokite ant popierinio rankšluosčio 1 val., kad makaronai apdžiūtų.

Paplotėliams 3 šaukštuose vandens ištirpdykite žiupsnelį druskos. Įmuškite likusį kiaušinį, sudėkite sviestą ir viską kruopščiai suplakite.

Suberkite į plakinį sijotų miltų likutį, kepimo miltelius. Užminkę tešlą, uždenkite ją rankšluosčiu ir palikite taip 30 minučių.

Viščiuką supjaustykite gabalais. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. 15 minučių paskrudinkite jame vištieną iki auksinės plutelės ir išdėliokite į puodynes.

Morkas, svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais. 7 minutes pakepinę su sviesto likučiu toje pačioje keptuvėje, taip pat sudėkite į puodynes kartu su makaronais ir petražolėmis. Pagardinę druska bei pipirais, užpilkite kiekvieną porciją karštu sultiniu.

Iš tešlos padarykie dešrelę, supjaustykite ją į 4–6 gabalėlius (kiek gaminate porcijų). Kiekvieną iškočiokite apvaliai ir, uždengę šiais paplotėliais puodynes, aptepkite tryniu.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.


Kiauliena su bulvėmis ir rozmarinais

Reikės (4–6 porcijoms): 600 g kiaulienos kumpio be kaulo, 600 g bulvių, 400 g svogūnų, 40 ml aliejaus, 2 šaukštų miltų, 1 šaukšto paprikos miltelių, 2 rozmarino šakelių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Mėsą supjaustykite 4 cm gabalais. Pabarstykite iš visų pusių druska ir pipirais.

Bulves supjaustykite skiltelėmis, svogūnus – šiaudeliais.

Keptuvėje ant stiprios ugnies įkaitinkite aliejų, vartydami iki rusvos plutelės apkepinkite mėsą. Tada sudėkite svogūnus, maišydami 5 minutes kepkite ant stiprios ugnies. Subėrę bulves – dar 2 minutes. Pabarstykite miltais, paprika, druska, pipirais ir išmaišę pakaitinkite 1 minutę.

Paskirstykite mėsą ir daržoves į puodynes. Įpilkite vandens, įdėkite rozmarinus, uždenkite ir pašaukite į orkaitę.

Kepkite 160–170 laipsnių temperatūroje 1,5–2 val.


Kiaušiniai su porais

Reikės (4 porcijoms): 4 putpelių kiaušinių, 6 šaukštų pusriebės grietinėlės, 2 šaukštų sviesto, 6–8 šalavijo lapelių, 1 poro baltosios dalies.

Porą gerai nuplaukite ir, supjaustę plonyčiais žiedeliais, 3 minutes pakepinkite su 1 šaukštu sviesto. Paskui supilkite grietinėlę ir dar 5 minutes troškinkite ant vidutinės ugnies. Pagardinkite druska, pipirais, muskatais.

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Puodynes sutepkite likusiu sviestu, pridėkite į jas poro žiedelių.

Sustatę ant gilios kepimo formos, į šią pripilkite karšto vandens tiek, kad apsemtų puodynes iki pusės. Į kiekvieną jų įmuškite po kiaušinį.

Kepkite orkaitėje 10 minučių. Patiekite papuošę svieste iki traškumo suskrudintais šalavijų lapeliais.


Grikių košė su viščiukų širdelėmis

Reikės (6 porcijoms): 450 g viščiukų širdelių, 1,5 stiklinės grikių, 4 virtų kiaušinių, 1 didelio svogūno, 150 g sviesto.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Grikius suberkite į puodynę, užpilkite 3 stiklinėmis verdančio vandens, įmaišykite 1 šaukštelį druskos ir pašaukite į orkaitę 45 minutėms. Paskui sumažinkite temperatūrą iki 120 laipsnių ir palikite kruopas dar 1,5 val. troškintis.

Širdeles perpjaukite pusiau. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Jame 10 minučių pakepinkite širdeles. Tada suberkite svogūnus, kepkite dar 10 minučių. Pasūdykite, dosniai pabarstykite pipirais.

Sukrėskite keptuvės turinį į puodynę su grikiais, išmaišykite ir palikite orkaitėje dar 30 minučių.

Kiaušinius supjaustykite kubeliais, kartu su sviestu sudėkite į puodynę, atsargiai išmaišykite ir tegul lieka orkaitėje 30 minučių.

Prieš patiekdami papuoškite krapo šakele.

     Naudinga žinoti

Puodynėlės maistui gaminti gali būti metalinės, keraminės arba molinės. Naudojantis pastarosiomis svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių:
Prieš naudojant neglazūruotus molinius indus pirmą kartą, reikia juos 1 val. pamirkyti vėsiame vandenyje visiškai į jį panardinus, o tada pakaitinti orkaitėje 200–220 laipsnių temperatūroje.
Molis labai gerai sugeria kvapus ir juos sunku panaikinti. Todėl geriau turėti atskirus puodynių rinkinius mėsos ir žuvies patiekalams.
Užuot įsigiję natūralaus molio indus, geriau rinkitės puodynėles ne tik glazūruota išore, bet ir vidumi. Jos lengviau plaunamos ir neprisigeria kvapų.

Jūsų komentaras

Taip pat skaitykite