Per karantiną prijuostes rišasi ir direktoriai

Per karantiną prijuostes rišasi ir direktoriai

 

 

Spengianti tyla karantino uždarytose kavinėse į neviltį varo jų savininkus. Patys tokių įmonių vadovai dabar jau eina į virtuves, ima puodus ir iš paskutiniųjų bando gelbėti skrundantį verslą.

Antras karantinas per vienerius metus ne vienai kavinei ar restoranui graso bankrotu. Ypač sunku neseniai duris atvėrusiems ar turėjusiems kitų didesnių investicijų pastaraisiais mėnesiais. Nuo lapkričio 7-osios Vyriausybė viešojo maitinimo įstaigoms uždraudė aptarnauti lankytojus vietoje. Galima parduoti maistą išsinešti arba jį pristatyti klientui.

Tokia taisyklė, kaip ir karantinas, kol kas numatyta trims savaitėms. Panevėžio kavinės ir restoranai nuo nulinės apyvartos bando gelbėtis teikdami maisto išsinešimo paslaugą, tačiau užsakymų sulaukia tiek, kad neatsiperka ne tik darbas, bet ir produktai patiekalams gaminti.

Sudėtingas startas

Prieš pusantro mėnesio duris prekybos centre „Babilonas“ atvėrusio naujo, dar dažais kvepiančio restorano „Manhetenas“ šeimininkai nespėjo nė kojų sušilti, kai per prievartą ištuštėjo jų staliukai. Išsinešti maisto į kavinę šią savaitę užsuka vos po du pirkėjus per dieną.

Restorano savininkės ir direktorės Kristinos Rauckės teigimu, šiuo metu vienas žmogus darbuojasi prie baro, kitas – virtuvėje, kiti jų kolegos – prastovose.

„Labai prastai sekasi, visai neturime užsakymų. Negalime pasakyti, kodėl taip yra – gal žmonės iš tiesų labai bijo koronaviruso, gal gamina namie“, – svarsto verslininkė.

Jei tik tokia apyvarta laikysis ilgiau nei tris savaites, restorano savininkai jau neatmeta ir bankroto galimybės.

K. Rauckė teigia nesitikėjusi tokių pačių griežtų apribojimų maitinimo įstaigoms, kokie buvo pavasarį.

Pirmasis karantinas jai jau kainavo ilgametį verslą ir suteikė karčių pamokų. Po tuomečio smūgio teko ieškoti kavinei naujos vietos ir viską pradėti nuo pradžių – investuoti į patalpas, burti klientų ratą.

Net ir populiarios Panevėžio kavinės pirmąją karantino savaitę sulaukia vos po keletą užsakymų per dieną.

„Mes keturiolika metų dirbome „Kaziuko kamaroje“. Per pirmąjį karantiną paprašėme patalpų savininkų sumažinti nuomos mokestį ir sulaukėme pasiūlymo iš ten išsikraustyti. Palikome kavinę, vardą ir viską pradėjome iš naujo“, – pasakoja nuo vilko bėgusi ir ant meškos užšokusi K. Rauckė.

Naujos vietos nuoma, anot jos, nebuvo pigesnė, bet duris atvėrus rugsėjo pradžioje, naujasis restoranas klientų srautu negalėjo skųstis. O dabar staiga nei jų, nei užsakymų staiga nebeliko.

„Dar tris savaites taip ištemptume, bet jei ilgiau, sunku ir prognozuoti, kas laukia“, – neslepia K. Rauckė.

Virtuvėje ir direktorė

Kad po trijų karantino savaičių maitinimo įstaigoms bus atrištos rankos tęsti veiklą, tikinčiųjų, regis, nebeliko.

Panevėžyje, Klaipėdos gatvėje veikiančios kavinės „Arena La Fa“ vadovė Sandra Urbonienė spėja, kad su tokia COVID-19 susirgimų statistika net ir po dviejų mėnesių dar gali būti uždarytos ir kavinės, ir sporto klubai.

Pirmąją šio karantino savaitę „Arena La Fa“ direktorė dirba be savo kolektyvo. Ji pati ruošia maistą išsinešti. Tokių užsakymų per dieną sulaukia vos po kelis.

„Mūsų visi darbuotojai dabar prastovose. Bandome gelbėtis, nenuleisti rankų, siūlome pietus įmonėms solidarizuojantis vardan verslo“, – pasakoja kavinės vadovė.

S. Urbonienė pripažįsta: užsakymų sumažėjo tiek, kad nebeatsiperka nei nuoma ir net nebeapsimoka pirkti produktų patiekalams.

Išaušus naujam rytui, vadovė nė nežino, ar bus verta įjungti krosnis.

Skaudu, anot jos, kai iš paskutiniųjų tenka gelbėti tiek kurtą, puoselėtą verslą.

„Jau po pirmojo karantino iki šiol nebuvome atsigavę. Teko veržtis diržus, atsisakėme pusės personalo, nuostoliai didžiuliai, nes grįžo ne visi klientai. O dabar apskritai nežinia dėl ateities. Ta tyla kavinėje ašaras spaudžia“, – susijaudinusi kalba S. Urbonienė.

Artėja kalėdinis laikotarpis, kai visos kavinės pakvipdavo gražiausiomis žiemos šventėmis, o užsakymai kalėdiniams vakarėliams jau lapkritį plaukdavo.

Šie nueinantys metai, neabejoja S. Urbonienė, tikrai bus kitokie.

„Suprantame, kad sveikata svarbiausias prioritetas, bet vis tiek be galo sunku matyti griūvantį verslą, į kurį investuota daug pinigų, įdėta tiek daug darbo“, – atsidūsta verslininkė.

Pakišo koją

„Kas čia žino, kaip toliau bus ir kas laukia“, – dūsauti telieka ir naujai atsidariusio „Grill London“ Panevėžyje vadovams.

Šios maitinimo įmonės direktorė Ilona apskritai stebisi, kad dar užduodami klausimai, kaip verslui dabar sekasi. Anot jos, niekam gerai nebėra – visi vaduojasi iš nuostolių.

„Mūsų įkurtuvėms karantinas pakišo koją. Tiekiame užsakymus išsinešti, išvežti“, – sako vadovė, bet neatskleidžia, kiek sumažėjo restorano užsakymų.

Visų maitintojų, Ilonos nuomone, apyvarta sumenko ir verslas patiria stiprų smūgį.

Darbuotojai „Grill London“ siunčiami į prastovas. Tiek rankų, direktorės teigimu, dabar nebereikia.

 

Jūsų komentaras

Sponsored Video

Daugiau leidinio naujienų