Socialinio tinklo savo paskyroje Ž. Mauricas palygino maisto produktų kainas per pastaruosius ketverius metus.
Pasak ekonomisto, per tą laiką Lietuvoje maisto produktai pabrango (48 proc.) labiau nei alkoholis (29 proc.) ir tabakas (30 proc.).
Dar įdomiau, atkreipia dėmesį Ž. Mauricas, yra tai, kad per pastaruosius 4 metus degtinė pabrango 21 proc. – net mažiau nei vanduo (22 proc.), o degtinės įperkamumas Lietuvoje pasiekė visų laikų aukštumas, t. y. už vieną vidutinį mėnesinį darbo užmokestį (1333 eurus) Lietuvoje šiuo metu galima nusipirkti net 138 pusės litro talpos degtinės butelius (kainuojančius 9,63 Eur), o tai yra du kartus daugiau nei 2010 metais ir net tris kartus daugiau nei 2002 metais.
Pasak Ž. Maurico, taip nutiko, nes 2021–2023 metų infliacijos šuolis stipriai pakėlė maisto produktų kainas, tačiau akcizai nebuvo taip sparčiai keliami.
Pavyzdžiui, akcizas degtinei per pastaruosius 4 metus išaugo vos 22 proc., o alui ir vynui – 33 proc. Kadangi akcizas sudaro žymią dalį alkoholinių gėrimų kainos, bendras alkoholio kainų augimas tapo lėtesnis nei daugelio kitų maisto produktų, pvz., pienas pabrango 66 proc., o degtinė – vos 21 proc.
Visgi sustojęs maisto kainų augimas bei keliami alkoholio bei tabako akcizai, prognozuoja Ž. Mauricas, artimiausiu metu turėtų sugrąžinti viską į savo vėžes.