Obuolių aromato skanėstai

Obuolių aromato skanėstai

https://sekunde.lt/leidinys/paneveziobalsas/Ko tik negaminame iš obuolių: verdame kompotus, spaudžiame sūrius, kepame pyragus.

Bet kai už lango bus šalta ir žvarbu, vienu gardžiausių patiekalų taps obuolienės bei džemai, užtepti ant dar karšto šviežios duonos skrebučio…


Obuolienė su apelsinais

Reikės: 2 kg obuolių, 2 apelsinų, 1 citrinos sulčių ir žievelės, 1 kg cukraus.

Obuolius ir apelsinus supjaustykite ketvirčiais (su visa žievele). Išimkite apelsinų kauliukus, jei yra, obuoliams išpjaukite šerdis.

Abiejų rūšių vaisius supjaustykite smulkiais gabalėliais, suberkite į didelį puodą. Užberkite smulkiai tarkuotą citrinos žievelę, cukrų – nemaišykite, tiesiog palikite pastovėti 4–6 val. arba pernakt, kad išsiskirtų sultys.

Užkaiskite puodą, palaukite, kol užvirs. Tada sumažinkite karštį ir pavirkite 10 minučių. Nepamirškite nugriebti vis susidarančias putas. Prieš baigdami virti įmaišykite citrinos sultis.

Išjunkite viryklę, palikite obuolienę visiškai ataušti. Paskui pakartokite visą procesą dar du kartus – kad obuolių masė būtų triskart užvirinta.

Po trečiojo karto uogienės jau nebeaušinkite – iškart dėkite į sterilius stiklainius, juos užsukite, apverskite ir laukite, kol visiškai atšals. Laikykite vėsioje vietoje.

Kad obuolienė išsiskirtų maloniu saldžiarūgščiu skoniu, svarbu tinkamai pareguliuoti obuolių ir apelsinų santykį. Be to, jeigu obuoliai saldūs, apelsinus reikėtų rinktis rūgštesnius. O jeigu visi vaisiai saldūs, įpilkite daugiau šviežių citrinos sulčių ar įberkite truputį citrinos rūgšties.

Kaip ir uogienę, obuolienę galima virti dviem būdais. Vienas toks, koks nurodytas šiame recepte. Tačiau taip pat galima pirmiausia išvirti cukraus sirupą, tada sudėti į jį vaisius, kad pastovėtų kelias valandas, ir tik po to virti. Tuomet ir obuoliai, ir apelsinai mažiau sukris, jausis jų gabaliukai.


Obuoliai su riešutais

Reikės: 2 kg obuolių, 2 kg cukraus, 3 citrinų žievelės (tarkuotos), 2 cm šviežios imbiero šaknies, 2 šaukštų migdolų.

Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis. Nuvalytą imbiero šaknį susmulkinkite.

Sudėkite obuolius ir imbierus į puodą kiekvieną sluoksnį apiberdami cukrumi ir palikite 6–8 val., kad išsiskirtų sultys. Tada užpilkite 2 stiklines vandens, užvirinkite puodo turinį ir 5 minutes pavirkite ant silpnos ugnies. Baigę nukaiskite ir vėl palikite pastovėti – šįkart 10–12 val.

Dar kartą užvirinkite obuolienę, tegul paverda 15–20 minučių. Likus 5 minutėms, įberkite citrinų žievelę.

Migdolus (nuvalytus arba ne – kaip norite) sukapokite, 3 minutes paskrudinkite sausoje keptuvėje ir suberkite į karštą masę. Gerai išmaišę sudėkite ją į sterilius stiklainius ir iškart užsukite dangtelius.

Beje, priklausomai nuo obuolių rūšies, apibėrus juos cukrumi gali išsiskirti labai daug sulčių. Jei obuoliai pasitaikė itin sultingi, sumažinkite skysčio kiekį recepte iki 1 stiklinės, kad uogienė nebūtų per skysta.

Taip pat galima pagardinti tyrę šviežiai išspaustomis vienos citrinos sultimis – jos pagerins ne tik skonį, bet ir tekstūrą.


Obuolių džemas su melionais

Reikės: 1 kg saldaus meliono minkštimo, 1,2 kg rūgščių žaliųjų obuolių, 700 g cukraus, 1–2 g citrinos rūgštelės (kiekis priklauso nuo obuolių rūgštumo).

Obuolius nušveitę šepetėliu, supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite kauliukus, bet ne visas šerdis – jose, kaip ir obuolių žievelėje, daug pektino, kuris pravers.

Į didelį puodą storu dugnu ir sandariu dangčiu įpilkite 100 ml vandens, sudėkite obuolius ir užvirinkite ant vidutinės ugnies. Tada uždenkite ir, periodiškai pamaišydami, virkite 30 minučių.

Melioną supjaustykite nedideliais gabaliukais, įmaišykite į obuolių masę ir toliau virkite jau be dangčio, pamaišydami, kol viskas sukris.

Panardinamu trintuvu sutrinkite puodo turinį į lygią tyrę ir dar pertrinkite per sietą, kad džeme neliktų obuolių žievelės ir šerdžių pertvarų. Tada grąžinkite džemą į puodą, suberkite cukrų, citrinos rūgštį, išmaišykite ir užkaiskite ant vidutinės ugnies.

Nuolat maišydami mentele (tokia, kad gerai pasiektumėte dugną) užvirinkite, sumažinkite ugnį iki silpnos ir toliau virkite 2 val. dažnai pamaišydami nuo dugno. Tyrė turėtų patamsėti ir sutirštėti.

Paruoštą džemą sudėkite į sterilius stiklainius, uždenkite pergamentiniu popieriumi ir palikite ataušti. Tik paskui sandariai užsukite dangtelius.


Obuolių ir slyvų uogienė su kardamonais

Reikės: 400 g saldžių obuolių, 600 g slyvų, 700 g cukraus, 200 ml vandens, 0,5 citrinos sulčių, 3–5 kardamono ankščių (arba cinamono lazdelės).

Obuolius supjaustykite ketvirčiais. Pašalinkite šerdis. Tada kiekvieną skiltį perpjaukite išilgai pusiau.

Nuplautas ir nusausintas slyvas perpjaukite išilgai, išimkite kauliukus. Minkštimą supjaustykite stambiomis skiltimis ir sudėkite kartu su obuoliais į platų prikaistuvį arba uogienėms virti skirtą dubenį.

Sirupui skirtą cukrų suberkite į puodą, užpilkite vandeniu, užkaiskite ir, vis pamaišydami, palaukite, kol užvirs. Virkite 3–5 minutes.

Verdančiu sirupu apliekite paruoštus obuolius su slyvomis ir palikite kambario temperatūroje niekuo neuždengtus valandai, kad įsigertų.

Į prikaistuvį su sirupu aplietais vaisiais įpilkite citrinos sulčių, įmeskite sutraiškytas kardamono ankštis arba cinamono lazdelę.

Užkaiskite ant vidutinės ugnies. Kai uogienė užvirs, sumažinkite karštį iki silpno ir virkite 20 minučių periodiškai nugriebdami putas. O paskui palikite aušti kambario temperatūroje.

Antrąkart užvirinkite uogienę. Ir šįkart pabaikite virti iki galo ant silpnos ugnies – apie 30 minučių (ar uogienė išvirusi, sužinosite pasėmę šaukšteliu sirupo ir užlašinę ant šaltos lėkštės: jeigu jis nutekės, virkite dar).

Kai visiškai atauš, sukrėskite į švarius sausus stiklainiukus, uždenkite plastikiniais dangeliais ir laikykite sausoje tamsioje vietoje.

Beje, obuolių ir slyvų santykis šiame recepte gali būti bet koks – pagal savo skonį. Svarbu, kad bendras jų kiekis liktų toks pat.


Cukinijos džemas su obuoliais

Reikės: 1 kg cukinijos, 700 g obuolių, 150 ml vandens, 1 citrinos žievelės ir sulčių, 1 apelsino žievelės ir sulčių, kuokštelio mėtų, 160–180 g cukraus.

Nuvalytų obuolių minkštimą supjaustykite 1,5 cm kubeliais.

Cukiniją su visa žieve irgi supjaustykite tokio paties dydžio kubeliais. Sudėkite į didelį puodą. Apšlakstykite citrinos ir apelsino sultimis, pabarstykite žievele ir užpilkite vandeniu.

Užkaitę puodą, palaukite, kol užvirs, tada virkite 15–20 minučių ant vidutinės ugnies. Nukaiskite. Ataušinkite. Vėl viską pakartokite.

Antrąkart ataušinę džemą, įdėkite kulinariniu siūlu perrištas mėtų šakeles, pavirkite puodo turinį 10 minučių, mėtas išimkite.

Išpilstykite džemą į sterilius stiklainius, uždenkite juos dangteliais ir laikykite šaldytuve.


Obuolių drebučiai su imbieru

Reikės: 2,5 kg obuolių, 2 kg cukraus, 4 citrinų žievelės (tarkuotos), 30 g šviežios imbiero šaknies.

Į prikaistuvį įpilkite 0,5 litro vandens. Suberkite cukrų ir kaitinkite maišydami, kol sirupas bus toks tirštas, kad lėtai lašės nuo šaukšto.

Obuolius nulupkite, pašalinkite šerdis. Minkštimą smulkiai supjaustykite.

Imbierą nuvalykite, sutarkuokite ir sumaišykite iš pradžių su citrinos žievele, paskui – obuoliais.

Sudėję viską į sirupą, 1,5 val. virkite maišydami ant labai silpnos ugnies.

Išpilstykite drebučius į sterilius stiklainius, sandariai užsukite dangtelius ir laikykite vėsioje vietoje.


Spanguolių uogienė su obuoliais

Reikės: 600 g kultūrinių spanguolių (šaldytų arba šviežių), 600 g žaliųjų obuolių ‘Granny Smith’s’, 1,2 kg cukraus, 1 cinamono lazdelės.

Suberkite uogas į dubenį uogienėms virti arba platų puodą ar prikaistuvį storu dugnu. Užpilkite maždaug 1,5 stiklinės vandens ir susmulkinkite panardinamu trintuvu taip, kad liktų smulkūs gabaliukai.

Užkaiskite puodą su spanguolėmis ant stiprios ugnies, palaukite, kol užvirs, ir suberkite cukrų. Tada virkite, kol jis ištirps. Nepamirškite nugriebti putas.

Sumažinkite karštį iki vidutinio. Nulupkite obuolius, pašalinkite šerdis. Minkštimą supjaustykite 1–1,5 cm kubeliais, suberkite ant spanguolių. Ten pat įmeskite perlaužtą cinamono lazdelę ir virkite 25–30 minučių.

Išgriebę cinamoną, supilstykite karštą uogienę į sterilius stiklainius, juos užsukite. Ataušinkite apvertę dangteliais žemyn.

 

Jūsų komentaras

Taip pat skaitykite