Norite – desertas, norite – užkandis

Norite – desertas, norite – užkandis

https://sekunde.lt/leidinys/paneveziobalsas/Daugeliui apkepas – idealus pusryčių maistas, tačiau jį tinka valgyti bet kada panorėjus lengvai užkąsti.

Jis dažniausiai kepamas iš varškės ir manų, bet gali būti gaminamas kone iš visko: ryžių košės, makaronų, bulvių ir kitų daržovių. Netgi duonos – bus angliškas pudingas.

Kitaip tariant, apkepas gali būti bet koks ir iš bet ko – kad tik jis patiktų jums.


Varškės apkepas „Medaus tortas“

Reikės (6 porcijoms): 250 g varškės (6–9 proc.), 250 g grietinės (30–40 proc.), 500 g bet kokių saldžių bandelių (pavyzdžiui, brijošių), 70 g džiovintų abrikosų, 100 g gėlių medaus, 50 g sviesto, žiupsnelio malto cinamono.

Grietinę ir varškę suplakite plaktuvu į vientisą lygią masę. Įmaišykite supjaustytus abrikosus, medų, cinamoną ir vėl suplakite.

Bandeles supjaustykite riekėmis – kaip duoną skrebučiams. Aptepkite sviestu ir džiovinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pasidengs traškia plutele.

20 cm skersmens formos aukštais kraštais dugną sutepkite sviestu, išklokite skrebučiais, šiuos aptepkite varškės kremo sluoksniu ir vėl pakartokite. Likusias skrudintas bandeles sutrinkite trintuvu ir trupiniais apibarstykite apkepo viršų.

Pašaukite formą iki 180 laipsnių įkaitinton orkaitėn 20 minučių.

Apkepą patiekite šiltą arba ataušintą.


Apkepas su apelsinų marmeladu

Reikės (6 porcijoms): 1 didelio apelsino, 600 g varškės (6–9 proc.), 3 kiaušinių, 200 g cukraus, 10 g vanilinio cukraus, 3 šaukštų manų kruopų, 2 šaukštų kukurūzų krakmolo, mėtų lapelių, apelsino žievelės ir skiltelių – papuošti.

Apelsiną kruopščiai nušveiskite. Smulkia tarka nutarkuokite žievelę, išspauskite sultis.

Trintuvu sumaišykite varškę su kiaušiniais. Kai masė taps vientisa, įberkite 4 šaukštus cukraus, vanilinį cukrų, manus, apelsino žievelę ir pridėkite dar šaukštą sulčių. Vėl kruopščiai išmaišykite.

Paskirstykite masę į nedideles kepimo formeles (arba galite naudoti vieną didelę 20–22 cm skersmens formą) – užpildykite tik 2/3 jų tūrio.

Likusias apelsino sultis sumaišykite su cukraus likučiu ir krakmolu. Kad nebūtų gumuliukų, naudokite plaktuvą.

Varškę formelėse apliekite plonu šio padažo sluoksniu. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių. Prieš patiekdami papuoškite mėtų lapeliais, likusia apelsinų žievele arba vaisiaus skiltelėmis.


Apkepas su dribsnių trupiniais

Reikės (4 porcijoms ): 350 g varškės (9 proc.), 4 kiaušinių, 70 g cukraus, 50 g manų kruopų, pakelio vanilinio cukraus, 0,5 šaukštelio kardamono, 0,5 šaukštelio druskos; trupiniams: 90 g sviesto (ir dar šiek tiek – formai sutepti), 100 g dribsnių („miuslių“), 40 g cukraus, 50 g džiovintų spanguolių, 20 g razinų, 90 g miltų (ir dar trupučio – formai pabarstyti).

Sumaišykite varškę, kiaušinius, paprastą ir vanilinį cukrų, kardamoną, manus ir druską. Gerai suplakite plaktuvu, kol ištirps cukrus.

Stačiakampę 30×20 cm kepimo formą sutepkite sviestu, pabarstykite miltais. Tada lygiai paskleiskite varškės masę.

Dribsnius sumaišę su cukrumi, pulsuojančiai susmulkinkite trintuvu. Baigę sudėkite spanguoles su razinomis, sviestą, miltus. Pamaišykite rankomis – viskas turi virsti stambiais trupiniais.

Paskleiskite juos ant tešlos ir iškart pašaukite iki 180 laipsnių įkaitinton orkaitėn.

Kepkite, kol apkepo plutelė taps auksinė ir traški – 45–50 minučių. Palikite ataušti, paskui supjaustykite porcijomis.


Mini apkepai su rūkyta žuvimi

Reikės (6 porcijoms): 500 g varškės (6–9 proc.), 1 didelio ryšelio petražolių, 100 g lašišos, skumbrės ar kitos karštai rūkytos žuvies, 1 virtos morkos, 3 kiaušinių, 5 šaukštų manų kruopų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 30 g pikantiško kietojo sūrio, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Varškę suplakite plaktuvu, kol virs vientisa mase. Petražoles susmulkinkite. Morką sutarkuokite. Iš žuvies kruopščiai išrankiokite ašakas ir suskirstykite į gabalėlius.

Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius. Trynius ištrinkite su varške, baltymus suplakite iki purumo. Įberkite manus, kepimo miltelius, gerai išmaišykite. Tada pridėkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, žalumynų, morkos tarkius ir žuvies gabalėlius. Išmaišykite.

Paskiausiai mentele į varškės masę atsargiai įmaišykite plaktus baltymus. Pagardinkite druska, pipirais.

Likusiu aliejumi sutepkite 6–8 cm skersmens formeles. Pridėkite į jas varškės su priedais ir pašaukite iki 180 laipsnių įkaitinton orkaitėn.

Po 25–30 minučių ištraukite formeles, užtarkuokite sūrio ir grąžinkite į orkaitę dar 10 minučių. Patiekite šiltus arba ataušusius.


Ryžių apkepas su moliūgu

Reikės (4 porcijoms): 1 stiklinės „Arborio“ ryžių, 400 ml riebios grietinėlės, 4 didelių kiaušinių trynių, 4 šaukštų rudojo cukraus, žiupsnelio druskos; moliūgų uždarui: 300 g moliūgo, 3 šaukštų cukraus, 1 šaukšto vanilinio cukraus, 3 šaukštų sviesto, 0,5 šaukštelio cinamono, žiupsnelio druskos.

Moliūgo minkštimą supjaustykite 1 cm kubeliais. Keptuvėje išlydę sviestą, sudėkite juos, pasūdykite ir maišydami kepkite 5 minutes. Tada pabarstykite cinamonu, paprastu ir vaniliniu cukrumi ir maišydami kepkite dar 5 minutes.

Užvirinkite 500 ml vandens. Pasūdykite. Suberkite ryžius. Virkite ant silpnos ugnies uždengtame puode apie 15 minučių – kol nebeliks vandens.

Įmaišykite į ryžius cukrų, pusę grietinėlės ir virkite dar 10 minučių. Tada nukaiskite, paaušinkite 15 minučių ir sudėkite kiaušinių trynius, sumaišytus su grietinėlės likučiais (atsargiai – jei košė bus per karšta, jie virs omletu!).

Paskirstykite masę į formeles, ant viršaus sudėkite moliūgus. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 15 minučių. Patiekite apkepą karštą arba šiltą.

Beje, moliūgus šiame recepte galima pakeisti karamelizuotais vaisiais – obuoliais, kriaušėmis, persikais.


Nesaldus varškės apkepas su daržovėmis

Reikės (4 porcijoms): 400 g varškės, 400 g šaldytų daržovių mišinio, 2 kiaušinių, 60 g ryžių miltų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio džiovintų bazilikų, 2 česnako skiltelių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Česnakus susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinę 1 šaukštą alyvuogių aliejaus, pakepinkite juos 1 minutę, tada dėkite daržoves ir uždengę troškinkite 5 minutes ant vidutinės ugnies. Įberkite druskos, pipirų, džiovintų bazilikų.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Apkepo formą ištepkite likusiu aliejumi. Į varškę kruopščiai įmaišykite kiaušinius su žiupsneliu druskos ir ryžių miltais.

Paskiausiai į varškės masę įmaišę daržoves, sukrėskite viską į formą ir kepkite 30–35 minutes.

Apkepą patiekite šiltą.

Jam galima naudoti ne tik šaldytas, bet ir šviežias daržoves: brokolius, žiedinius kopūstus, morkas, paprikas, žirnelius.


Kriaušių ir slyvų apkepas

Reikės (4 porcijoms): 400 g varškės (7–9 proc.), 100 g manų kruopų, 1 didelės prinokusios kriaušės, 4–6 slyvų, 100 g miltelinio cukraus, 3 kiaušinių, 50 ml šutinto pieno, 1 citrinos sulčių, 1 šaukšto tarkuotos apelsino žievelės, 1 šaukšto medaus, 20 g sviesto, druskos, trupučio sviesto ir manų – formai paruošti.

Varškę pertrinkite per sietą. Kiaušinius suplakite su cukrumi ir druska iki vientisumo. Supilkite pieną, suberkite manų kruopas, sudėkite varškę, vėl labai gerai suplakite ir 1 val. padėkite į šaldytuvą.

Kriaušę padalykite į 4 dalis, išimkite šerdį. Supjaustykite skiltelėmis.

Slyvas perpjaukite, pašalinkite kauliukus. Kiekvieną puselę padalinkite į 4 dalis.

Apkepinkite vaisius svieste ant stiprios ugnies 2 minutes vis pakratydami keptuvę. Tada sumažinkite karštį iki vidutinio ir įmaišykite citrinos sultis, medų, apelsino žievelę. Kaitinkite dar 3 minutes kratydami keptuvę.

20 cm skersmens formą sutepkite sviestu, pabarstykite dugną manais. Vaisius išverskite ant sieto, nuvarvėjusio sirupo neišpilkite.

Sudėkite į formą pusę varškės masės, ant jos – paruoštus vaisius ir uždenkite likusia varškės porcija.

Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 40–45 minutes. Tada orkaitę išjunkite ir, pravėrę dureles, palikite apkepą „pakvėpuoti“. Po 10–15 minučių perkelkite kepinį į kambario temperatūrą visiškai ataušti ir tik tada išimkite iš formos. Patiekite aplieję sirupu iš keptuvės.

Kriaušes ir slyvas šiame recepte galima pakeisti kitais vaisiais – obuoliais, abrikosais, nektarinais. O šutintą pieną – paprastu.

Jūsų komentaras

Taip pat skaitykite