Nes makaronus mėgsta visi!

Nes makaronus mėgsta visi!

Sukrėskite į formą, išburkite kokį nors įdarą, nepagailėkite sūrio ir pašaukite į orkaitę – su makaronais niekada neprašausite.


Apkepas su sūriu

Reikės (6 porcijoms): 300 g makaronų vamzdelių (penne), 700 ml pieno, 400 g pomidorų, 180 g čederio sūrio, 50 g mocarelos picai, 50 g brandinto kietojo sūrio, 2 riekių baltos duonos, 50 g sviesto, 50 g miltų, 1 šaukštelio Dižono garstyčių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Smulkiai sutarkuokite sūrius – kiekvieną atskirai. Duoną paskrudinkite sausoje keptuvėje ir susmulkinkite į stambius trupinius.

Sumaišykite 25 g čederio, 15 g kietojo sūrio ir trupinius. Likusius sūrius sumaišykite atskirai. Pomidorus supjaustykite skridinėliais.

Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje. Nusunkite ant sieto ir laikykite šiltai.

Padažui pašildykite pieną.

Didelėje gilioje keptuvėje išlydykite sviestą. Maišydami suberkite miltus. Pakaitinkite 1 minutę. Nukaiskite. Per tris kartus įmaišykite pieną – maždaug 550 ml – kol neliks gumuliukų. Tada grąžinkite ant viryklės ir kaitinkite, kol padažas taps tirštas ir lygus. Tokį jį sumaišykite su sūrių mišiniu ir garstyčiomis. Įpilkite dar 5 šaukštus pieno ar kiek daugiau – padažas turi būti nuosaikiai skystas. Pagardinkite jį druska, pipirais.

Sumaišykite makaronus su padažu. Jeigu pasirodys labai tiršta, atskieskite karštu pienu.

Apkepo formą sutepkite sviestu. Pabarstykite sūrio ir duonos mišiniu. Sukrėskite makaronus. Ant viršaus dėkite pomidorus.

Pakepę orkaitėje 190 laipsnių temperatūroje 12–15 minučių, įjunkite grilio funkciją, kad apkepas dar 5 minutes paskrustų.


Spagečiai iš orkaitės

Reikės (6 porcijoms): 300 g spagečių, 1 didelio baklažano, 400 g konservuotų pomidorų savose sultyse, 200 g fetos sūrio, 30 g tarkuoto kietojo sūrio, 1 šalotinio svogūno, 30 g kedrinių pinijų branduolių, 4 džiovintų pomidorų, 2 baziliko šakelių, 1 šaukštelio cukraus, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos.

Baklažanus supjaustykite plonyčiais skridinėliais, pabarstykite druska. Palaikę 15 minučių nuskalaukite, nuspauskite ir pakepinkite iš abiejų pusių su 2 šaukštais aliejaus. Sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalus.

Bazilikų lapelius supjaustykite juostelėmis. Svogūną susmulkinkite ir 3 minutes pakepinkite su 2 šaukštais aliejaus. Tada sudėkite pomidorus, bazilikus, užberkite cukraus ir druskos, uždenkite keptuvę ir troškinkite 20 minučių ant silpnos ugnies. Baigę sutrinkite ir palikite padažą ataušti.

Kedrines pinijas paskrudinkite sausoje keptuvėje, kol pasklis aromatas.

Spagečius išvirkite al dente. Nusunkite, nuskalaukite tekančiu vandeniu ir sumaišykite su padažu ir tarkuotu sūriu.

Fetą supjaustykite plonais griežinėliais. Džiovintus pomidorus – smulkiais kubeliais.

Likusiu sviestu sutepkite 7–8 cm skersmens formeles. Ant kiekvienos dugno patieskite truputį fetos, susukite į lizdelius trečdalį spagečių. Pabarstykite pinijomis, tarkuoto sūrio sluoksniu, trupučiu pomidorų. Ant viršaus uždėkite kelis skrudintus baklažano gabalėlius.

Dėkite dar trečdalį spagečių. Pakartokite pinijų, sūrio, pomidorų ir baklažanų sluoksnį. Uždenkite likusiais spagečiais.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Patiekite išvertę į lėkštutes bei papuošę bazilikų lapeliais.


Rageliai su žiediniais kopūstais

Reikės (6 porcijoms): 1 žiedinio kopūsto gūžės, 300 g makaronų ragelių, 200 g varškės (9 proc.), 150 g grietinės (20 proc.), 2 kiaušinių, 150 g puskiečio sūrio, 50 g kietojo sūrio, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Kopūstą suskirstykite žiedynais. Juos 3–4 minutėms panardinkite į verdantį sūdytą vandenį.

Makaronus išvirkite al dente. Nusunkite, 100–150 ml nuoviro pasilikite.

Puskietį sūrį sutarkuokite vidutiniškai, kietąjį – smulkiai.

Sumaišykite varškę, grietinę, kiaušinius, puskietį sūrį. Supilkite makaronų nuovirą. Sudėkite kopūstus ir makaronus. Atsargiai viską išmaišę sukrėskite į aliejumi suteptą formą, išlyginkite ir pašaukite iki 180 laipsnių įkaitinton orkaitėn.

Kepkite 10 minučių. Likus 2 minutėms pabarstykite kietuoju sūriu ir įjunkite grilio režimą.


Kepti vamzdeliai su kalakutiena

Reikės (6 porcijoms): 500 g didelių makaronų vamzdelių (cannelloni), 500 g maltos kalakutienos, 1 didelio svogūno, 3 česnako skiltelių, 4–5 baziliko arba petražolės šakelių, 800 g pomidorų padažo, 500 g maskarponės sūrio, 200 g tarkuotos mocarelos picai, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus (ir dar šiek tiek aptepti), druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Svogūną smulkiai supjaustykite, česnakus – sukapokite.

Smulkiai supjaustę bazilikus padalykite į dvi lygias dalis.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus, pasūdykite ir maišydami kepinkite 5 minutes. Tada dėkite maltą mėsą, česnakus. Padidinę karštį kepkite išskirstydami gumuliukus, kol mėsa pakeis spalvą. Pabarstykite druska, pipirais ir nukaiskite.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Didelę gilią formą sutepkite aliejumi.

Sumaišykite pomidorų padažą su puse bazilikų ir 150 ml šalto vandens. Į faršą įmaišykite maskarponę, likusius bazilikus ir, prikimšę įdaro makaronus, dėkite juos į kepimo formą. Užpilkite pomidorų padažu, uždenkite aliejumi sutepta folija ir pašaukite į orkaitės vidurį.

Kepkite 30 minučių. Tada foliją nuimkite, makaronus pabarstykite tarkuota mocarela ir grąžinkite į orkaitę dar 5 minutėms.


Apkepas su malta kiauliena

Reikės (6 porcijoms): 250 g storų makaronų, 400 g kiaulienos faršo, 500 g žiedinio kopūsto, 500 g brokolių, 150 g morkų, 200 g tarkuoto sūrio, 100 g kreminio sūrio, 50 g sviesto, 2 šaukštų aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Kopūstą ir brokolius išskirstykite smulkiais žiedynais. Morką smulkiai sutarkuokite.

Keptuvėje įkaitinę aliejų maišydami apkepinkite daržoves ant vidutinės ugnies. Sudėkite į dubenį, palikite šiek tiek ataušti, tada dėkite maltą mėsą, tarkuotą ir kreminį sūrius. Pagardinkite druska, pipirais ir kruopščiai sumaišykite.

Makaronus apvirkite, kad būtų al dente kietumo.

Kepimo formą padenkite storu sluoksniu sviesto. Sudėkite makaronus, kad uždengtų ne tik dugną, bet ir pakraščius. Į vidurį sukrėskite įdarą.

Uždengę apkepą folija kepkite 30 minučių. Truputį ataušinę išverskite į serviravimo lėkštę.


Neapolietiškas makaronų apkepas

Reikės (4 porcijoms): 500 g maltos mėsos, 450 g makaronų vamzdelių (penne), 400 g pieno, 150 g tarkuoto kietojo sūrio, 2 svogūnų, 1 paprikos, 2 šaukštų miltų, 70 g sviesto, 2 šaukštų sauso raudonojo vyno, 2 šaukštų pomidorų pastos, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje ir nusunkite. Grąžinę į puodą išmaišykite su 1 šaukštu aliejaus.

Svogūnus smulkiai supjaustykite ir paskrudinkite keptuvėje likusiame aliejuje. Dėkite maltą mėsą, kepkite vis pamaišydami dar 10 minučių.

Paskiausiai supilkite vyną ir 3 minutes patroškinkite ant stiprios ugnies.

Papriką smulkiai supjaustykite. Petražolių lapelius sukapokite. Sudėję viską į keptuvę su faršu, troškinkite 5 minutes, kol reikės sukrėsti pomidorų pastą, išmaišyti ir kitas 10 minučių troškinti ant silpnos ugnies.

Sūrio padažui pirmiausia keptuvėje paskrudinkite miltus. Dėkite sviestą, maišydami kepkite, kol įgaus auksinį atspalvį. Baigę pilkite pieną ir maišydami užvirinkite. Sudėkite pusę tarkuoto sūrio, druską, pipirus. Pavirkite 3 minutes.

Kepimo formą sutepkite riebalais. Galite pabarstyti džiūvėsiais. Lygiu sluoksniu išdėliokite pusę makaronų. Ant jų paskleiskite mėsą (jeigu įdaras per tirštas, galima įpilti truputį sultinio arba vandens), tada – likusius makaronus. Viską užliekite sūrio padažu, pabarstykite sūrio likučiais. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25 minutes.


Lakštinių apkepas su daržovėmis

Reikės (4 porcijoms): 300 g bulvių (geriausia šviežių), 200 g plačių lakštinių, 300 g brokolių, 200 g špinatų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 česnako skiltelių, 100 g kietojo sūrio, 200 ml grietinėlės (10 proc.), druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Bulves supjaustykite 5 mm storio skridinėliais ir 2 minutes pavirkite sūdytame vandenyje. Tada sudėkite brokolius, lakštinius, virkite dar 5 minutes. Galiausiai 2 minutėms įmeskite špinatus.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite stambiai supjaustytus česnakus, apkepinkite, kol gražiai pagels, tada išgriebkite ir išmeskite – reikalingas bus tik aliejus.

Daržoves ir makaronus nusunkite, sudėkite į kepimo formą, užtarkuokite sūrio, apliekite grietinėle ir česnakiniu aliejumi iš keptuvės. Pagardinkite druska, pipirais. Kepkite orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje 15–20 minučių.

 

Jūsų komentaras

Taip pat skaitykite