Ruošiniai sriuboms – stebėtinai universalus dalykas. Net jeigu taikote juos specialiems receptams – barščių, šiupinių, kitiems, panaudoti galite bet kam, kam tik reikia.
Nors geriausia, žinoma, tokius konservus naudoti pagal paskirtį. Juk sriubų nauda organizmui neginčytina, o šaltuoju metų laiku šis patiekalas išvis neįkainojamas: ir sušildo, ir teikia energijos, aprūpina vitaminais ir net padeda greičiau išsigydyti slogą.
Bet kokios sriubos pagrindas, visi žinome, yra sultinys. Kol jis verda, kitų darbų netrūksta: reikia nuvalyti, nuplauti daržoves, tinkamai supjaustyti ar sutrinti, pakepinti. O kur dar visokios kruopos, prieskoniai, žalumynai…
Tačiau šį etapą galima ir praleisti, jeigu iš anksto prisikonservuosite ruošinių mėgstamoms sriuboms.
Aišku, galima konservuoti ir pačias sriubas, bet kiek vietos užims stiklainiai!
Ruošiniai – nepalyginamai praktiškesnis būdas ilgam išsaugoti rudeninio derliaus spalvas ir skonius.
Reikės: 1 kg pomidorų, 500 g morkų, 250 g paprikų, 250 g svogūnų, 0,25 stiklinės aliejaus, 0,25 stiklinės acto (9 proc.), 2 šaukštų cukraus, 2,5 šaukšto druskos, lauro lapo, juodųjų pipirų žirneliais.
Nuvalytas ir nuplautas daržoves – visas, išskyrus morkas – smulkiai supjaustykite. Morkas sutarkuokite – geriausia ilgais šiaudeliais (tarka, skirta korėjietiškoms salotoms). Sudėkite daržoves į aliumininį dubenį.
Atskirame inde sumaišykite cukrų, druską, actą, aliejų. Užpilkite ant daržovių. Gerai išmaišę užkaiskite ant vidutinės ugnies.
Kai užvirs, suberkite prieskonius ir virkite maišydami 30 minučių. Karštį reguliuokite pagal tai, kokio norite tirštumo kad ruošinys sriubai būtų.
Paruoštą masę dar karštą paskirstykite į sterilius stiklainius ir juos uždenkite dangteliais.
Reikės: 1 kg burokėlių, 1 kg kopūstų, 1 kg pomidorų, 500 g svogūnų, 500 g morkų, 500 g paprikų, 200 g aliejaus, 6 šaukštų cukraus, 4,5 šaukšto rupios druskos, 3 šaukštų acto (9 proc.), prieskonių – pagal skonį.
Nuvalę daržoves jas nuskalaukite. Supjaustykite visas, išskyrus pomidorus: svogūnus – žiedais arba pusžiedžiais, kopūstus – šiaudeliais. Burokėlius stambiai sutarkuokite.
Visas daržoves sudėkite į emaliuotą indą. Pamaišykite mediniu šaukštu ir truputį patrinkite, kad išsiskirtų sultys. Suberkite prieskonius, druską, cukrų, vėl išmaišykite ir šiek tiek pagniaužykite rankomis.
Pomidorams išpjaukite vaiskočius, minkštimą jums patogiu būdu sutrinkite į tyrę. Supilkite ant daržovių mišinio kartu su aliejumi ir dar sykį gerai išmaišykite.
Užkaitę ant vidutinės ugnies, virkite daržoves, kol suminkštės. Paprastai užtenka 40 minučių, tačiau esant mažesniam karščiui arba dideliam daržovių kiekiui prireikia ir valandos.
2 minutės prieš nukaisdami įpilkite į troškinį actą ir kaip reikiant pamaišykite.
Sudėkite ruošinį į sterilius stiklainius, jiems užsukite dangtelius. Sudėkite stiklainius dangteliais žemyn, šiltai apkamšykite ir palikite visiškai ataušti.
Laikykite rūsyje arba šaldytuve.
Reikės: 1,5 kg baltagūžių arba raudongūžių kopūstų, 800 g pomidorų, 500 g morkų, 500 g svogūnų, 3 šaukštų cukraus, 2 šaukštų druskos, 6 šaukštų acto (9 proc.), 100 g aliejaus, lauro lapo, juodųjų pipirų žirneliais, bet kokių mėgstamų prieskonių.
Nuvalytas daržoves nuplaukite. Kopūstui išpjaukite kotą, gūžę supjaustykite šiaudeliais.
Svogūną smulkiai supjaustykite, morkas – stambiai sutarkuokite. Pomidorus sutrinkite į tyrę.
Svogūnus su morkomis pakepinkite su trupučiu aliejaus.
Kopūstus sudėkite į emaliuotą dubenį, užpilkite nepilna stikline karšto vandens. Užkaiskite ant silpnos ugnies, kai užvirs, maišydami troškinkite 20 minučių. Tada sudėkite morkas su svogūnais, pomidorų tyrę, druską ir cukrų, prieskonius. Užvirinkite vėl, troškinkite 5 minutes, paskui supilkite actą ir palaikykite ant viryklės dar 5 minutes.
Sudėkite ruošinį į sterilius stiklainius, uždenkite dangteliais. Baigę sudėkite juos dangteliais žemyn, šiltai apdangstykite ir palikite visiškai ataušti.
Laikykite rūsyje arba šaldytuve.
Reikės: 10 raugintų agurkų, 700 g pomidorų, 500 g morkų, 300 g svogūnų, 300 g perlinių kruopų, 1 stiklinės vandens, 4 šaukštų aliejaus, 3 šaukštų acto (9 proc.), 2 šaukštų cukraus, 0,5 šaukšto druskos.
Gerai nuskalautas kruopas užpilkite 2 stiklinėmis vandens – kad išbrinktų.
Agurkus supjaustykite kubeliais arba tašeliais. Pomidorus sutrinkite trintuvu.
Sudėkite visus produktus į emaliuotą indą.
Išverskite perlines kruopas pirmiausia ant sieto, kad nutekėtų vanduo, paskui – ant daržovių. Ten pat sudėkite likusius produktus, užpilkite vandenį, bet ne actą. Gerai išmaišykite.
Užkaiskite ant silpnos ugnies ir užvirinkite. Maišydami troškinkite 30–45 minutes, kol išvirs kruopos. 5 minutės prieš nukeldami nuo ugnies, supilkite actą.
Paruoštas daržoves sudėkite į sterilius stiklainius, užsukite ir sudėkite dangteliais žemyn. Šiltai uždenkite, palikite visiškai ataušti.
Laikykite rūsyje arba šaldytuve.
Reikės: 3 kg baltagūžių kopūstų, 500 g morkų, 500 g svogūnų, 500 g virtų grybų, 1,5 stiklinės pomidorų pastos arba kečupo, 1 šaukšto druskos, 5 šaukštų cukraus, 10 šaukštų acto (9 proc.), 200 g aliejaus, lauro lapo, juodųjų pipirų žirneliais.
Daržoves nuvalykite, gerai nuplaukite. Kopūstą supjaustykite šiaudeliais, svogūnus ir grybus – smulkiau. Morkas stambiai sutarkuokite.
Į gilų dubenį sudėkite daržoves ir grybus, užpilkite cukrų, druską. Lengvai pagniaužykite rankomis arba patrinkite mediniu šaukštu, kad išsiskirtų daržovių sultys. Tada užpilkite aliejumi, pomidorų pasta ir užkaiskite ant silpnos ugnies.
Kai daržovės užvirs, maišydami troškinkite 30–40 minučių, kol suminkštės kopūstai. Likus minutei įpilkite acto ir vėl kruopščiai išmaišykite.
Sudėkite ruošinį į sterilius stiklainius, užsukite dangtelius. Apverstus stiklainius šiltai užklokite, kad pamažu atauštų. Visiškai ataušusius konservus laikykite rūsyje arba šaldytuve.
Reikės: 2 kg pomidorų, 500 g svogūnų, 100 g česnakų, 200 g slyvų, 100 g graikinių riešutų, 50 g apvaliagrūdžių ryžių, 1 aitriosios paprikos, 2 šaukštų cukraus, 1 šaukšto druskos, 1 šaukštelio „Chmeli suneli“ prieskonių mišinio, 3 šaukštų acto, 0,5 stiklinės aliejaus, kvapiųjų pipirų, lauro lapo, kalendrų ir petražolių – pagal skonį.
Nuvalytas daržoves nuplaukite. Pomidorus nulupkite, minkštimą sutrinkite į tyrę.
Slyvas išvirkite, išimkite kauliukus, o minkštimą susmulkinkite.
Svogūnus ir aitriosios paprikos ankštį smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje, bet ne iki galo. Subėrę „Chmeli suneli“ prieskonius, toliau kepkite maišydami, kol daržovės suminkštės.
Kitoje sausoje keptuvėje maišydami 10 minučių paskrudinkite graikinius riešutus, paskui susmulkinkite į trupinius.
Sukepintus aštrius svogūnus sudėkite į gilų puodą kartu su smulkintais pomidorais ir slyvomis. Užkaiskite ant silpnos ugnies, virkite apie 30 minučių, tada pasūdykite, įberkite cukraus, prieskonių ir troškinkite dar pusvalandį.
Ryžius gerai nuskalaukite ir palikite ant sieto, kad nuvarvėtų visas vanduo. Po to suberkite juos ant daržovių, gerai išmaišykite, troškinkite dar 20 minučių.
Sudėkite į masę bet kaip susmulkintus česnakus, žalumynus ir riešutus. Išmaišę dar 15 minučių troškinkite. Likus minutei supilkite actą, kruopščiai išmaišykite.
Sudėkite charčio ruošinį į sterilius stiklainius, užsukite dangtelius. Ataušinkite apvertę dugnu aukštyn ir šiltai apkamšę.
Laikykite rūsyje arba šaldytuve.
Reikės: 1 kg morkų, 500 g svogūnų, 2–3 česnako skiltelių, 1 šaukšto acto (9 proc.), 0,5 šaukštelio druskos, 2 šaukštų aliejaus, 3 šaukštų vandens, juodųjų pipirų žirneliais.
Daržoves nuvalykite, nuplaukite. Svogūnus smulkiai supjaustykite, morkas – stambiai sutarkuokite. Česnakus susmulkinkite.
Svogūnus ir morkas apkepinkite aliejuje, bet tik pusiau. Sudėkite česnakus, užpilkite vandeniu, pagardinkite pipirais ir sumažinę karštį troškinkite dar 15 minučių. Likus minutei įpilkite acto, gerai išmaišykite.
Baigtą ruošinį sudėkite į sterilius stiklainius, užsukite dangtelius. Ataušinkite apvertę dangteliu žemyn ir šiltai apkamšę. Paskui laikykite rūsyje arba šaldytuve.