Visa tai galima rasti patiekaluose su moliūgais – kiekvienas kąsnis bus tikras hitas!
Reikės (4 porcijoms): 800 g moliūgo, 120 g kreminio sūrio, 60 g kietojo sūrio, 100 g grietinės, 1 kiaušinio, 1 česnako skiltelės, 1 citrinos, 3 šaukštų maltų džiūvėsių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi, apšlakstykite aliejumi. Išdėliokite skiltelėmis supjaustytą moliūgo minkštimą, aptepkite aliejumi. Kepkite 30 minučių.
Susmulkinkite česnaką. Citrinai nutarkuokite žievelę. Kietąjį sūrį sutarkuokite.
Dubenyje sumaišykite kreminį sūrį, kiaušinį, grietinę, džiūvėsius. Sudėkite pusę sūrio ir citrinos žievelę. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išmaišykite.
Ištraukite skardą iš orkaitės, sustumkite moliūgo skilteles vieną prie kitos. Ant viršaus paskleiskite sūrio masę ir apibarstykite likusiu tarkuotu sūriu. Tada grąžinkite į orkaitę dar 20 minučių.
Reikės (8 porcijoms): 500 g kalakutienos, veršienos arba jautienos faršo, 12 lazanijos lakštų, 4 stiklinių tarkuoto mocarelos sūrio, 200 g mažųjų špinatų, 5 petražolės šakelių, 1 česnako skiltelės, 0,5 šaukštelio džiovintų itališkų žolelių, alyvuogių aliejaus, šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos; padažui: 1,5 kg moliūgo minkštimo, 300 ml riebios grietinėlės, 120 maskarponės sūrio, 1 stiklinės vištienos sultinio, 4 šaukštų tarkuoto parmezano sūrio, 3 česnakų, 1 šaukštelio džiovintų itališkų žolelių, alyvuogių aliejaus, šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
Česnakų galvoms pašalinkite viršutinius lukštus, aptepkite aliejumi, įvyniokite į foliją.
Moliūgą supjaustykite kubeliais. Apšlakstykite 3 šaukštais aliejaus, pabarstykite druska, pipirais, džiovintomis žolelėmis. Tada sukrėskite ant popieriumi išklotos skardos ir pašaukite į orkaitę kartu su česnakais. Kepkite 30–40 minučių, česnakus – 45 minutes.
Sutrinkite moliūgus su česnakais. Ant silpnos ugnies pašildykite sultinį su grietinėle, sudėkite moliūgų tyrę. Suplakę šluotele, pridėkite maskarponę su parmezanu, vėl suplakite.
Šiek tiek ataušinkite padažą.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite faršą ir 5 minutes kepkite skaidydami didesnius gabalus. Suberkite džiovintas žoleles, sudėkite susmulkintą česnako skiltelę, druską, pipirų ir kepkite dar 3 minutes. Tada nukaiskite, įmaišykite petražoles.
Puode užvirinę vandenį apvirkite lazanijos lakštus – užteks po 2 minutes. Išgriebę dėkite ant popierinio rankšluosčio.
Į 30×20 cm formą įpilkite stiklinę padažo, paklokite 4 lakštus. Tada užpilkite 2 stiklinėmis padažo ir paskleiskite pusę faršo. Kitam sluoksniui reikės pusės alyvuogių aliejumi apšlakstytų špinatų. Užberkite juos 1/4 sūrio, uždėkite dar 4 lakštus ir pakartokite sluoksnius.
Uždenkite lazaniją likusiais lakštais, sulaistykite padažo likučiais, paskleiskite paskutinį sūrį. Ir kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–35 minutes.
Prieš patiekdami ataušinkite ir supjaustykite porcijomis.
Reikės (4 porcijoms): 500 g moliūgo minkštimo, 200 g miltų, 200 g viščiuko krūtinėlės filė, 200 g pusriebės grietinėlės, 160 g sviesto, 100 g mėlynojo pelėsio sūrio, 4 kiaušinių, 1 česnako skiltelės, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 0,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių, 0,25 šaukštelio aitriosios paprikos, 4 g druskos.
Suminkykite tešlą iš miltų, minkšto sviesto, 1 kiaušino, žiupsnelio druskos. Kai ji taps vientisa, suminkykite gumulą, įvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 minučių padėkite į šaldytuvą.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Tešlą iškočiokite ir įklokite į kišo formą taip, kad borteliai būtų sulig kraštais. Subadykite šakute.
Tešlą užklokite kepimo popieriaus lakštu, priberkite džiovintų pupelių ar ryžių ir 10 minučių pašaukite į orkaitę.
Moliūgo minkštimą supjaustykite nedideliais kąsneliais. Vištieną – stambiais kubeliais. Česnaką susmulkinkite, sūrį sutrupinkite šakute arba supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Pirmiausia pakepinkite česnaką, tada dėkite moliūgus, vištieną ir kepkite 5–7 minutes. Užberkite pusę druskos, aitriąją papriką, išmaišykite ir troškinkite dar 2–3 minutes. Nukaiskite.
Suplakite 3 kiaušinius su grietinėle, druska, sutrintais čiobreliais. Į šią masę sudėkite keptuvės turinį. Išmaišę išverskite įdarą ant jau apkepusio pagrindo ir kepkite dar 40–45 minutes.
Kišą patiekite šiltą. Jeigu norite, kad jo skonis būtų sodresnis, naudokite rūkytą arba grilyje keptą vištieną.
Reikės (4 porcijoms): 700 g moliūgo, 200 g šoninės, 2 bulvių, 2 svogūnų, 1 morkos, 1 česnako, 1 rozmarino šakelės, alyvuogių aliejaus, šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos.
Moliūgą, morką, bulves ir svogūnus supjaustykite 2 cm kubeliais. Nuskabykite rozmarino lapelius. Viską sudėkite į gilią skardą kartu su česnako skiltelėmis, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais ir išmaišykite.
Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.
Šoninę supjaustykite 1 cm kubeliais ir paskrudinkite keptuvėje, kol virs spirgučiais (išsilydžiusiais taukais galite aplieti kepančias daržoves).
Į formą su iškepusiomis daržovėmis įpilkite 1,2 litro verdančio vandens, gerai išmaišykite, tada perpilkite į puodą, užvirinkite. Pagardinę druska, pipirais, sutrinkite panardinamu trintuvu.
Sriubą patiekite karštą su šoninės spirgučiais ir, jei norite, džiūvėsėliais.
Reikės (4 porcijoms): kotletams: 200 g avinžirnių, 0,5 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų, 0,25 šaukštelio Kajeno paprikos, 400 g moliūgo minkštimo, 1/3 stiklinės maltų džiūvėsių (ir dar šiek tiek – apvolioti), 3 česnako skiltelių, 1 šaukšto citrinų sulčių, 1 kiaušinio, 1 šaukšto rudojo cukraus, 0,25 šaukštelio cinamono, 1 šaukšto kario, 2 šaukštelių kumino; padažui: 0,5 aitriosios paprikos, 2 svogūno laiškų, 0,5–1 šaukštelio citrinų sulčių, 2 nedidelių pomidorų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Avinžirnius užmerkite šaltame vandenyje 12–24 val. Paskui kruopščiai nuskalaukite, užpilkite šviežiu šaltu vandeniu ir virkite, kol suminkštės – 1–2 val.
Išvirusius avinžirnius išverskite ant sieto, palikite ataušti.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių.
Moliūgo minkštimą supjaustykite kubeliais, pabarstykite cukrumi ir cinamonu, apšlakstykite aliejumi. Išmaišę dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki minkštumo – 15–20 minučių.
Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinį su citrinų sultimis, druska, prieskoniais. Suberkite avinžirnius, smulkiai pjaustytus česnakus, džiūvėsius. Paskiausiai dėkite keptą moliūgą ir gerai išmaišykite lengvai pamaigydami moliūgo gabalėlius. Uždengę dubenį plėvele, padėkite į šaldytuvą 1 val.
Atvėsintą faršą padalinkite į 12 dalių. Iš kiekvienos padarykite po apvalų kotletą, iš abiejų pusių apvoliokite džiūvėsiuose.
Plačioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kotletus kepkite ant vidutinės ugnies – kiekvieną pusę 3–4 minutes, kol gražiai pagels ir pasidengs traškia plutele.
Padažui pomidorus supjaustykite mažais kubeliais. Aitriajai paprikai pašalinę sėklas, ankštį susmulkinkite. Plonai supjaustykite svogūno laiškus. Supilkite aliejų, pagardinkite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinų sultimis pagal skonį. Palikite padažą 10 minučių, tada patiekite su karštais kotletais ir žaliosiomis salotomis.
Reikės (12 porcijų): 350 g moliūgo, 125 g šaldytų smulkintų (arba 100 g šviežių) špinatų, 2 kiaušinių, 1 stiklinės pieno, 100 g fetos sūrio, 150 g tarkuoto parmezano sūrio, 280 g miltų, 4 šaukštelių kepimo miltelių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Moliūgo minkštimą supjaustykite mažais kubeliais, sudėkite į keptuvę kartu su šaldytais špinatais, užpilkite 1 stiklinę vandens, uždenkite ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Troškinkite 10 minučių, kol moliūgas suminkštės, o špinatai atitirps. Tada išverskite ant sieto, kad nutekėtų skystis.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Parmezaną smulkiai sutarkuokite, fetą supjaustykite mažais kubeliais arba sutrupinkite.
Suplakite kiaušinius su pienu. Pagardinkite druska, pipirais, sudėkite sūrį, moliūgus su špinatais, suberkite su kepimo milteliais išsijotus miltus ir greitai išmaišykite mentele.
Tešlą krėskite į keksų formeles, beveik jas užpildydami. Kepkite 25–30 minučių. Patiekite karštus.