Matcha arbatos ritualas ir kaip ją pasiruošti namuose

Matcha arbatos ritualas ir kaip ją pasiruošti namuose

Ši gyvybinga, maistingųjų medžiagų turtinga arbata yra ne tik skani, bet ir naudinga sveikatai. Tai smulkiai sumalti žaliosios arbatos milteliai, suteikiantys suteikia energijos ir skatina medžiagų apykaitą. Straipsnyje apžvelgsime tradicinę japonų arbatos gėrimo ceremoniją, išsiaiškinsime, kokių priemonių reikia skaniam gėrimui paruošti, ir įvairius jo paruošimo būdus.

Tradicinė japoniškos arbatos gėrimo ceremonija

Tradicinė japonų arbatos gėrimo ceremonija, arba Chanoyu, yra labai ritualizuotas ir formalizuotas renginys. Tai laikoma tam tikra meno forma ir dažnai praktikuojama kaip būdas užmegzti ryšį su kitais žmonėmis ir gamta. Ceremonija paprastai vyksta arbatos kambaryje – nedidelėje, ramioje erdvėje, skirtoje ramybės ir atsipalaidavimo jausmui sukurti.

Matcha milteliai, naudojami tokioje ceremonijoje, turi būti itin kokybiški. Šeimininkas ruošia arbatą svečių akivaizdoje, labai kruopščiai ir atidžiai atsižvelgdamas į visas detales. Kiekvienas proceso etapas kruopščiai suplanuojamas ir atliekamas – nuo arbatos dubenėlių ir indų pasirinkimo iki arbatos užplikymo būdo. Ceremonija skirta ne tik arbatos gėrimui, bet ir akimirkos grožio ir paprastumo įvertinimui.

 Tradiciniam matcha ruošimui reikalingos priemonės

Jei norite pasigaminti matchą namuose tradiciškai, jums reikės kelių priemonių (nebūtina):

  • Bambukinė šluotelė (chasen): Tai specialaus tipo šluotelė, naudojama matcha arbatai išplakti. Šluotelė pagaminta iš vieno bambuko gabalo ir turi 80-120 dantukų.
  • Bambukinis semtuvėlis (chashaku): Tai nedidelis semtuvėlis, kuriuo matcha milteliai yra matuojami.
  • Matcha dubenėlis (chawan): Tai specialiai gėrimui ruošti skirtas dubenėlis. Dubenėlis dažnai gaminamas iš keramikos arba fajanso, yra platus ir negilus, plokščiu dugnu.
  • Sietelis: Juo milteliai persijojami ir pašalinami gumuliukai (jei tokių yra).

Kasdienai patogesnis ruošimo variantas

Tam reikės tik stiklinės ar puodelio ir elektrinio plakiklio. Itin patogų, nedidelį ir galingą galite rasti Daily Spoon internetinėje parduotuvėje – supermaisto plakiklis tikrai pagreitins matchos ruošimo procesą.

Skirtingi matcha arbatos paruošimo būdai

Matcha galima paruošti keliais būdais, priklausomai nuo jūsų pageidavimų ir turimų priemonių. Štai trys dažniausiai naudojami būdai:

  • Tradicinis metodas (usucha): Tai tradicinis japoniškas arbatos paruošimo būdas. Norėdami pasigaminti usucha, į dubenėlį persijokite 0,5-1 arbatinį šaukštelį matcha miltelių. Įpilkite apie 70 ml karšto vandens (ne verdančio) ir bambukine šluotele išplakite arbatą iki vientisos kremiškesnės konsistencijos.
  • Tirštasis būdas (koicha): Koicha – tai tirštesnė, labiau koncentruota matcha versija, dažnai naudojama japonų arbatos ceremonijoje. Norėdami pasigaminti koicha, 3-4 arbatinius šaukštelius persijokite į dubenėlį. Įpilkite apie 30 ml karšto vandens (ne verdančio) ir bambukine šluotele išplakite vientisą masę. Tada įpilkite dar 40-50 ml vandens ir plakite arbatą, kol ji taps vientisa ir kreminė.
  • Plakiklio metodas: Jei nusprendėte matchą ruošti paprasčiau, tam puikiai tiks plakiklis. Tiesiog įpilkite 0,5 arbatinio šaukštelio matcha miltelių ir karšto vandens (ne verdančio, maždaug 70 °C) ir 30-60 sekundžių plakite tol, kol arbata taps vientisa ir susidarys puta. Daugumai skaniausia gerti su augaliniu pienu – neabejotinai galite įpilti ir karšto vandens, ir minėto augalinio pieno santykiu 1:1.

Matcha gaminimas gali būti raminanti ir, tam tikra prasme, ritualinė patirtis, nesvarbu, ar pasirinktumėte tradicinę japonišką arbatos gėrimo ceremoniją, ar paprastesnį vartojimo metodą namuose.

Turėdami tinkamas priemone ir šiek tiek praktikos, galite pasigaminti skanų ir sveiką gėrimą, kuris teikia daug naudos sveikatai. Tad kodėl gi nepabandžius įtraukti į savo rutiną naujo ritualo? Ramus ir lėtas rytas pradedamas šios arbatos ruošimo ritualu ir mėgavimasis ja – geriausia produktyvios dienos pradžia.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų