Kūčių stalas: taupu, skanu ir įdomu

Kūčių stalas: taupu, skanu ir įdomu

Iki svarbiausių metų švenčių likus visai nedaug, daugelis suka galvą, ką šiemet paruošti brangiausiems žmonėms. Į pagalbą atskuba populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių lietuviškų tradicijų įkvėpti receptai padės Kūčioms pasiruošti lengviau, taupant ne tik pinigus, bet ir laiką.

Tinklaraštininkė savo šventiniais Kūčių patiekalais pasidalijo jau 8-ą kartą. Kaip ir kasmet, Kūčių meniu sudarytas gerbiant tradicijas, t. y. patiekalai gaminami be mėsos, kiaušinių ir pieno produktų, iš įprastų Kūčių stalui naudojamų ingredientų kuriant šį tą naujo, įdomaus ir, žinoma, labai skanaus.

Žinau, kad dažnas mūsų sėdasi prie tradicinio Kūčių stalo, kurį ruošia mamos ar močiutės. Arba stalą ruošia patys, bet turi daug jau tradicija tapusių patiekalų. Tad džiaugsiuosi, jei iš šio meniu išsirinksite bent vieną kitą receptą ir savo tradiciniams patiekalams suteiksite naujų skonių“, – sako ji.

Burokėlių humusas

Reikės: 1 skardinės (400 g) konservuotų avinžirnių, 4 v. š. skysčio nuo konservuotų avinžirnių arba vandens, 1 virto burokėlio, 1 skiltelės česnako, 1 v. š. citrinos sulčių, 2 v. š. sezamų pastos, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 1/2 a. š. malto kumino, 1/2 a. š. druskos, žiupsnelio pipirų, šviežių krapų, lukštentų kanapių, itališkos duonos lazdelių su trumais.

Gaminame: visus humuso ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Patiekdami apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome lukštentomis kanapėmis ir krapais.3. Patiekiame su itališkos duonos lazdelėmis.

* 1/3 paruošto humuso atidedame kitam receptui.

Sumuštinukai su burokėlių humusu ir silke

Reikės: 200 g juodos duonos, 1 skiltelės česnako, burokėlių humuso (receptas pateiktas), 150 g silkės, grūdėtų garstyčių, marinuotų kelmučių, šviežių krapų.

Gaminame: duoną supjaustome ir paskrudiname 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 5 minutes. Apskrudusią duoną įtriname česnaku. Ant duonos skrebučių tepame burokėlių humusą, dedame silkės, šiek tiek grūdėtųjų garstyčių, kelmučių ir šviežių krapų.

Sumuštinukai su avokadų kremu ir silkės kapotiniu

Sumuštinukams reikės: 200 g juodos duonos, avokadų kremo, silkės kapotinio, lukštentų kanapių.

Avokadų kremui reikės: 2 gerai prinokusių Kalifornijos avokadų, 1 skiltelės česnako, 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 1/2 citrinos sulčių, druskos, pipirų.

* 1/2 paruošto avokadų kremo atidedame kitam receptui.

Silkės kapotiniui reikės: 150 g silkės, 1 obuolio, 1 didesnio virto burokėlio, 4 vidutinio dydžio marinuotų agurkėlių, 1 skiltelės česnako, alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, druskos, pipirų.

Gaminame: ruošiame skrebučius – duoną supjaustome ir paskrudiname 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 5 minutes. Ruošiame avokadų kremą: visus ingredientus dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Ruošiame silkės kapotinį: silkę, obuolį, burokėlį ir agurkėlius supjaustome nedideliais gabalėliais ir sumaišome kartu su smulkintu česnaku. Ant duonos tepame avokadų kremo, dedame silkės kapotinio ir pabarstome lukštentomis kanapėmis.

Krepšeliai su avokadų kremu ir lašiša

Reikės: vieno kąsnio tešlos krepšelių, avokadų kremo (receptas aukščiau), 100 g sūdytos lašišos, citrinos, lukštentų kanapių.

Gaminame: į krepšelius tepame avokadų kremo, dedame sūdytos lašišos, po citrinos gabalėlį ir pabarstome lukštentomis kanapėmis.

Traškių bulvyčių ir tuno salotos

Reikės: 100 g gražgarsčių, 5 vidutinio dydžio bulvių, šlakelio alyvuogių aliejaus, 1/2 a. š. druskos, 2 pakuočių tuno alyvuogių aliejuje (iš viso 260 g), 2 Kalifornijos avokadų, 10 nedidelių marinuotų agurkėlių, 1 raudonojo svogūno, 50 g saulėgrąžų.

Padažui reikės: 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. agavų sirupo, 1 v. š. grūdėtųjų garstyčių, 1 v. š. citrinos sulčių, druskos, pipirų.

Gaminame: bulves nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais, sumaišome su aliejumi ir druska. Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 25 minutes, kol iškepa ir gražiai apskrunda.

Ruošiame padažą: indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.

Į dubenį dedame iškepusias bulvytes, tuną, kubeliais pjaustytą avokadą, griežinėliais pjaustytus agurkėlius, smulkintą svogūną, saulėgrąžas. Sumaišome su paruoštu padažu.

Sluoksniuotos tešlos suktinukai su pievagrybių ir morkų įdaru

Reikės: alyvuogių aliejaus, 150 g rudųjų pievagrybių, 1 morkos, 2 skiltelių česnako, 50 g saulėgrąžų, 1 a. š. Balzaminio acto, druskos, pipirų, 1 didesnio sluoksniuotos tešlos lakšto (kai būna pakuotėje 2 lakštai), sezamų sėklų, šviežių petražolių.

Gaminame: įdarui keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame kubeliais pjaustytus pievagrybius, tarkuotą morką ir kepiname 7 minutes. Įtarkuojame česnaką ir kepiname dar minutę. Beriame saulėgrąžas, pilame balzaminį actą, pabarstome druska, pipirais ir išmaišome.

Tešlos lakštą dar šiek tiek iškočiojame. Ant viršaus dedame įdarą ir standžiai susukame. Supjaustome 2 cm pločio griežinėliais, juos dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepame aliejumi, pabarstome sezamų sėklomis ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 20 min. Patiekdami pabarstome smulkintomis petražolėmis.

Traškios menkės juostelės su sezamais

Reikės: 400 g menkių filė, alyvuogių aliejaus, 1 stiklinės vadinamųjų panko džiūvėsėlių, 2 v. š. sezamų sėklų, 1/2 a. š. česnako miltelių, druskos, pipirų, citrinos, smulkintų šviežių petražolių.

Padažui reikės: 2 v. š. augalinio majonezo, 2 marinuotų agurkėlių, citrinos sulčių, šviežių krapų.

Gaminame: žuvį supjaustome juostelėmis, nusausiname, pabarstome druska, pipirais ir sumaišome su šaukštu alyvuogių aliejaus. Indelyje sumaišome diūvėsėlius, sezamų sėklas, česnako miltelius, druska ir pipirus. Žuvį apvoliojame džiūvesėlių mišinyje. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir kepame ant vidutinės kaitros kartkartėmis apversdami apie 10 min.

Ruošiame padažą: sumaišome majonezą, tarkuotus marinuotus agurkėlius, citrinos sultis ir smulkintus krapus.

Patiekdami apšlakstome citrinos sultimis ir pabarstome smulkintomis petražolėmis.

Karštas patiekalas: kepta lašiša su apelsinų glajumi

Reikės: 1 didesnės lašišos filė (apie 800 g–1 kg), druskos, pipirų, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 skiltelių česnako, 1 apelsino žievelės, 150 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių, 2 v. š. agavų sirupo, 1 v. š. grūdėtųjų garstyčių, 1 apelsino, granato sėklų, šviežių petražolių.

Gaminame: glajui įkaitiname alyvuogių aliejų, įtarkuojame česnaką ir apelsino žievelę. Pakepiname minutę. Įpilame apelsinų sultis, pilame agavų sirupą, dedame garstyčias, druską, pipirus. Kaitiname maišydami 5 min., kol padažas sutirštėja.

Lašišą aptepame aliejumi, pabarstome druska, pipirais ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 15 min.

Aptepame apelsinų glajumi ir kepame dar 5–10 minučių (priklausomai nuo lašišos gabalėlio storio ir norimo iškepimo lygio). Patiekdami puošiame apelsinų griežinėliais, granato sėklomis ir smulkintomis petražolėmis.

Bulvių salotos su agurkais ir saulėgrąžomis

Reikės: 7 vidutinio dydžio bulvių, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 a. š. druskos, 100 g saulėgrąžų, 4 trumpavaisių agurkų, saujelės šviežių krapų, saujelės šviežių petražolių, lukštentų kanapių.

Padažui reikės: 2 v. š. augalinio majonezo, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. agavų sirupo, 1 v. š. grūdėtųjų garstyčių, 1 v. š. citrinos sulčių, 2 skiltelių česnako, druskos, pipirų.

Gaminame: bulves nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais, sumaišome su aliejumi ir druska. Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija 25 minutes, kol iškepa ir gražiai apskrunda. Sausoje keptuvėje paskrudiname saulėgrąžas. Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus. Į dubenį dedame bulves, saulėgrąžas, smulkintus agurkus, žalumynus ir sumaišome su padažu. Viršų pabarstome lukštentomis kanapių sėklomis.

Jūsų komentaras

Taip pat skaitykite