Konkursas baigėsi, skonių fiesta tęsiasi!

Konkursas baigėsi, skonių fiesta tęsiasi!

Vasara – naujų įspūdžių metas ne tik keliaujant, bet ir namų virtuvėje.

Receptų konkursui „Sekundės“ skaitytojų atsiųsti receptai tiesiog kvepia vasara – taip ir norisi pasisotinti švelnaus skonio baklažanų troškiniu, atsigaivinti arbūzų žele, būtinai lyžtelėti naminių sveikuoliškų ledų, o lengvam užkandžiui tiesiog idealus patiekalas – žalumynų užtepėlė.

Kviečiame būtinai išbandyti šiuos receptus!

Burtai lėmė, kad šio vasariško konkurso nugalėtoja tampa sveikuoliškus ledus gaminanti Gitana Vešėtienė.

Sveikiname Gitaną ir kviečiame atvykti į „Sekundės“ redakciją (Nemuno g. 73, II aukštas), kur Jūsų laukia prizas – receptų knyga „Vasaros skoniai“.

Sveikuoliški ledai

Reikės: 2 šaldytų bananų, 200 g mėgstamų šviežių uogų (braškių, mėlynių), 200 ml tiršto kokosų pieno, 2 šaukštų medaus (nebūtinai).

Viską sudedame į plaktuvą ir gerai suplakame. Supilame į formą (puikiai tinka dėžutė nuo ledų) ir dedame į šaldiklį.
Ledus iš formos išimti labai patogu specialiu ledų šaukštu, palaikytu karštame vandenyje.

Šį gaivų skanėstą puošiame uogomis, cinamonu, šokolado drožlėmis.
Už receptą ačiū Gitanai Vešėtienei.

Arbūzų želė

Reikės: 1/4 arbūzo, 2 pakelių vyšnių želės, 0,5 l vandens.

Formą, į kurią bus pilama želė, vos vos patepti aliejumi. Arbūzą supjaustyti kubeliais, išimti sėklytes ir sudėti į formą iki pat viršaus. Į užvirusį vandenį supilti želė, maišyti, kol ištirps, atšaldyti ir supilti ant arbūzo.

Dėti į šaldytuvą, kantriai palaukti, kol sustings, o tada – mėgautis!

Labai skanu su ledais!

„Tai pats skaniausias ir gaiviausias arbūzų desertas, kuris visiems labai patinka“, – sako šį receptą atsiuntusi Jolita Survilienė! Ačiū autorei už gurmanišką malonumą!

Žalumynų užtepėlė

Reikės: po saują salotų, gražgarsčių ir špinatų, skiltelės česnako, daug krapų.

Visus žalumynus sukapoti smulkintuvu.

Į žalią masę pridėti 2 valgomuosius šaukštus majonezo, indelį ‚Philadelphia“ sūrio, druskos ir dar kartą viską sutrinti.

Tokią masę skanu valgyti su bulvėmis, tepti ant duoniukų, picos.

Už receptą dėkojame Jovitai Grigaliūnienei.

Egiptietiškas baklažanų troškinys

Reikės: 2 didelių baklažanų, alyvuogių aliejaus, vieno smulkinto svogūno, 6 smulkintų česnako skiltelių, 1 šaukšto pomidorų pastos, 1 šaukštelio maltų kuminų, 500 g smulkintų gerai prinokusių pomidorų (tinka ir smulkinti konservuoti pomidorai savose sultyse), 1 šaukštelio cukraus, 1 šaukštelio kalendrų (kam šis prieskonis ne prie širdies – tikrai nebūtinas), virtų ryžių.

Rūta Ivanauskienė dievina patiekalus su baklažanais. O kas sakė, kad troškiniai netinka vasaros stalui?

Baklažanus supjaustyti griežinėliais, apibarstyti druska, sudėti į sietelį ir palaikyti 20 min. Po to nuplauti, nusausinti ir iškepti alyvuogių aliejuje.

Alyvuogių aliejuje pakepti svogūną. Kai šis pradės minkštėti, sudėti česnakus, prieskonius ir pakepti.

Tuomet supilti pomidorų pastą ir dar šiek tiek pakepinti.

Sudėti smulkintus pomidorus arba supilti skardinę konservuotų smulkintų pomidorų ir pakepti apie 6 min.

Galop sudėti keptus baklažanus, išmaišyti ir kepti dar 10–15 min., kol pradės tirštėti ir išsiskirs aliejus.

Troškinį galima patiekti su ryžiais, valgyti su lavašu, indiška nano duona arba pita.

Ispaniškas gaspačas

4 porcijoms reikės: 600 gramų ypač gerai sunokusių pomidorų (nuplikytų, be odelių), prancūziško batono (arba poros riekelių batono, arba čiabatos duonelės), 2 raudonų paprikų, 1 agurko, 1 svogūno, 2 skiltelių česnako, 8 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų raudonojo vyno acto, 1 šaukštelio cukraus, druskos ir pipirų pagal skonį.

Kai nusibosta tradiciniai šaltibarščiai, į virtuvę įsileisti ispanišką dvasią siūlo Reda Milaškienė. Jos gaminama greitai paruošiama šalta sriuba tikrai labai labai skani.
Batonui nupjaustykite pluteles, užpilkite jį puse stiklinės vandens ir palaikykite vieną minutę. Tada nusunkite ir nuspauskite vandens perteklių.

Mirkytą batoną, į keletą dalių perpjautus pomidorus (be odelių), kubeliais pasmulkintas paprikas, smulkintą agurką (be žievelės), smulkintą svogūną bei česnaką sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos tyrės.

Jeigu sunku trinti arba konsistencija per tiršta, įpilkite dar šlakelį vandens ir pertrinkite. Jeigu norite visiškai kreminės sriubos, galite tyrę papildomai perkošti per sietelį.

Supilkite aliejų, actą, cukrų ir viską išmaišykite. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Sriubą šaldytuve palaikykite bent 2 valandas, kad gerai atšaltų ir pasiskirstytų skoniai.

Gaspačą tiekite išpilstę į lėkštes, įberkite susmulkinę keletą šviežių pomidorų, agurkų ir raudonųjų paprikų – tų pačių daržovių, kurios buvo naudojamos sriubos pagrindui. To reikia tekstūrai išlaikyti.

Arba suberkite smulkintus duonos skrebučius, kad jaustųsi malonus traškumas.

Papuoškite baziliko lapeliais, galima ir smulkintais svogūnų laiškais.

Prie sriubos puikiai tiks paskrudinta ir aliejumi apšlakstyta šviesi duona.

 

Jūsų komentaras

Taip pat skaitykite