Kodėl verta paskanauti ybiškės

Kodėl verta paskanauti ybiškės

Valgomoji ybiškė, populiariai dažnai dar vadinama okra, natūraliai auga tik atogrąžų ir subatogrąžų klimate, tačiau šią prisijaukinti jau bando ir lietuviai savo šiltnamiuose.

Valgomosios ybiškės vaisiai dedami į troškinius, sriubas, kepami aliejuje, įdaromi įvairiais įdarais. Kartais maistui naudojami ir augalo lapai. Tai puikus vitaminų B1, C, K bei magnio šaltinis.

Ybiškės vaisiuose gausu antioksidantų, tirpiųjų ir netirpiųjų skaidulų, beta karoteno ir sveikų nesočiųjų riebalų. Randamas didelis kiekis vitamino C ir magnio. Taip pat vitamino A, kalcio, geležies, seleno. Ybiškės turi oleino rūgšties ir omega 6 rūšies linoleno rūgšties.

Tai universali daržovė – ją galima virti, kepti, troškinti, net rauginti. Valgomoji ybiškė skani ir patiekta žalia. Užtenka ją tik nuplauti, nulupti nereikia.

Nors ši daržovė ir neturi labai ryškaus skonio – jis yra švelnus ir gana neutralus, tačiau ji išsiskiria savo tekstūra. Išorėje yra labai mažyčiai lyg plaukeliai (panašiai kaip persiko), viduje – smulkios valgomos sėklytės.

Komentarai

  • Ne ybiške daznai vadinama okra, bet okrai buvo suteiktas neįtiketinai keistas ale lietuviškas pavadinimas.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų