Klementinas ar mandarinas?

Klementinas ar mandarinas?

Vasarą nesikuklindami valgėme prisirpusias braškės, vyšnias ar šilauoges, o rudenį kibirais namo nešamės obuolius ir kriaušes. Pamažu pradedame žvalgytis į parduotuvių lentynas, tikėdamiesi pradėti daugelio laukiamą mandarinų valgymo sezoną. Dalis iš mūsų dar labiau laukia kitos šių citrusinių vaisių rūšies – klementinų – pasirodymo prekyboje. Ar perskaitę pradėjote sukti galvas, kuo šie vaisiai skiriasi?

Klementinai yra įvardijami kaip mandarino ir apelsino hibridas, tad nieko keisto, kad iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad šie vaisiai – identiški. Klementinai auga tokiose Viduržemio jūros šalyse kaip Ispanija, Italija, Turkija, Marokas, Alžyras, taip pat Kinijoje, Kalifornijoje.

Nepaisant to, kad tiek mandarinai, tiek klementinai yra mandarinų rūšys, žinant šių citrinvaisių skiriamuosius bruožus juos atskirti nesudėtinga.

Dydis. Klementinus nuo mandarinų galite atskirti pagal dydį – klementinai yra mažiausi mandarinų šeimoje.
Spalva. Klementinų žievelė yra sodriai oranžinės spalvos, o mandarinų spalva kiek blankesnė.

Forma. Mandarinai yra kiek suplokštėję, o klementinai yra apvalesni ir primena mažus apelsinus.

Odos struktūra. Ant mandarino žievelės yra aiškiai matomos didelės poros, klementinams tai nėra būdinga. Skiriasi ir žievelės storis – paėmę į rankas klementiną pajausite, kad odelė yra plonesnė nei mandarinų.

Sėklytės. Pabodo valgant rinkti sėklytes? Valgant klementinus šito neprireiks.

Skonis. Klementinai nuo mandarinų skiriasi itin saldžiu skoniu ir yra sultingi.

Padeda mesti svorį. Vienas klementino vaisius turi tik 35 kalorijas, nemažai skaidulinių medžiagų, kurios per kūną juda lėčiau, padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, suteikia sotumo.

Gerina imunitetą. Klementinai geras vitamino C šaltinis, kuris svarbus imuniteto funkcijoms palaikyti.

Antioksidantų šaltinis. Antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir oksidaciniu stresu kūne. Antioksidantai taip pat veikia kaip prevencija nuo autoimuninių, lėtinių ligų. Keli svarbūs klementinų antioksidantai: hesperidinas, narirutinas, didiminas ir diosminas.

Kovoja prieš vėžinių ląstelių vystymąsi. Dėl aukšto kiekio antioksidantų klementinai slopina vėžinių ląstelių augimą ir plitimą. Vienas mokslinis tyrimas rodo, kad aukštesnis citrusinių vaisių vartojimas siejamas su mažesne skrandžio, krūties, stemplės ir kasos vėžio rizika.

Apsaugo nuo inkstų akmenų. Dažnai inkstų akmenys atsiranda dėl mažo citratų kiekio šlapime. Daugiau citrusinių vaisių mityboje padeda padidinti citratų kiekį kūne, o tai gelbsti saugantis inkstų akmenų.

Jūsų komentaras

Sponsored Video

Daugiau leidinio naujienų