Kivių galios, apie kurias būtina žinoti

Kivių galios, apie kurias būtina žinoti

Nors šie vaisiai nedidukai, jų galios didelės – tokios didelės, kad kivius rekomenduojama duoti net mažiems vaikams.

Tradiciniai žalieji kiviai žinomi geriausiai. Tačiau yra nemažai kivių veislių geltonu minkštimu, kuris saldesnis.

Abiejų spalvų kiviai turtingi maistingųjų medžiagų, bet geltonųjų sudėtis tiesiog įspūdinga. Iš visų populiariausių vaisių juose vitamino C daugiausia – 290 proc. paros normos porcijoje (tai yra, viename kivyje).

Smagu, kad geltonus kivius galima valgyti kaip obuolius – kąsti tiesiai su odele. Tuomet gaunamų maistinių skaidulų kiekis padidėja nuo 2 g iki 4 g porcijoje.

Kam naudingi kiviai

• Palaiko širdies sveikatą. Pirmiausia tuo, kad turi daug kalio. Be to, valgant kivius organizme padaugėja didelio tankio lipoproteinų, arba „gerojo“ cholesterolio. O kitų kraujo trigliceridų (riebalų) ir cholesterolio plokštelių kaupimąsi kiviai mažina, kartu atitolindami ir aterosklerozės išsivystymo tikimybę.

Dar kiviai padeda reguliuoti kraujospūdį – iš dalies dėl to, kad mažina angiotenziną konvertuojančio enzimo kiekius.

• Palaiko imunitetą. Kiviai išskirtinai turtingi imunitetui stiprinti reikalingų medžiagų, tokių kaip vitaminai C, E, K, dar folio rūgštis, karotenoidai, maistinės skaidulos ir fitojunginiai.

Daugeliui vitamino C lobynas žiemą nuo seno yra apelsinai. Tačiau dviejuose mažuose kiviuose jo gerokai daugiau nei vidutinio dydžio apelsine.

Kadangi mūsų organizmas pats negali pasigaminti vitamino C, labai svarbu jo gauti pakankamai su maistu, kad galėtume apsisaugoti nuo ligų sukėlėjų.

Tuo labiau kad tyrimai rodo, jog kiviai potencialiai gali sumažinti peršalimo ligų dažnumą ir sunkumą, į gripą panašių simptomų intensyvumą labiausiai pažeidžiamų grupių ligoniams, tokiems kaip senjorai ir vaikai.

• Gerina regą. Vaisiuose esantys zeaksantinas ir liuteinas padeda aprūpinti akis pakankamu vitaminų kiekiu. Kiviai net gali padėti išvengti amžinės geltonosios dėmės degeneracijos, ilgainiui sukeliančios aklumą.

• Padeda išsimiegoti. Nes kiviuose yra serotonino, užtikrinančio gerą miegą.

• Gerina virškinimą. Kiviai turi ir labai daug maistinių skaidulų, reikalingų tam, kad žarnynas normaliai funkcionuotų, ir saugančių nuo vidurių užkietėjimo.

Žaliuosiuose kiviuose dar yra ir natūralaus virškinimo fermento aktinidino, skaidančio baltymus ir gerinančius tiek skrandžio, tiek žarnyno funkcijas.

• Gali padėti numesti svorio. Mažai kaloringi, tačiau maistingųjų medžiagų turtingi vaisiai stebėtinai sotūs (taip pat dėl didelio maistinių skaidulų kiekio) ir kartu yra puikiausias skysčių šaltinis organizmui, nes daugiau kaip 90 proc. kivio sudaro vanduo.

• Lėtina senėjimą ir padeda išvengti lėtinių ligų. Vitaminas C, gausiai besikaupiantis kiviuose, yra galingas antioksidantas. Taigi padeda organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais ir taip apsisaugoti ne tik nuo ankstyvo senėjimo, bet ir tokių lėtinių būklių, kaip širdies ligos ar vėžys.

• Palaiko odos ir plaukų sveikatą. Vitaminas C kiviuose natūraliai stimuliuoja kolageno gamybą. Kitaip tariant, šio vitamino kiviuose yra tiek daug, kad jie gali palaikyti odą stangrią ir jaunai atrodančią bei užtikrinti plaukų stiprumą.

• Gali būti naudingi mamoms ir jų vaikučiams. Ankstyvajame vystymosi etape folio rūgštis labai svarbus, nes užtikrina sveiką kūdikio smegenų ir stuburo formavimąsi. Kiviai – ypač geltonieji – yra folio rūgšties šaltinis, tad ir tinkamas bei gardus, maistingas užkandis vaikams ir jų mamoms.

Vis dėlto yra vienas „bet“: kūdikiams kivių negalima duoti bent jau iki aštuntojo mėnesio.

Kodėl reikia būti atsargiems

Kiviai, deja, garsėja kaip alergenai. Dažniausiai alerginė reakcija pasireiškia aplink burną, ant lūpų ar liežuvio, gerklėje. Jeigu suvalgius kivių kurią nors iš šių vietų pradeda niežėti ar dilgčioti, tarsi adatėlėmis badytų, gali būti, jog esate alergiški. Neberizikuokite daugiau jų valgyti ir pasitikrinkite dėl alergijos.

Nederėtų valgyti kivių ir jei esate alergiški lazdyno riešutams, avokadams, figoms, žiedadulkėms ar lateksui – galima alerginė reakcija.

Taip pat jeigu geriate tabletes nuo kraujospūdžio ar vartojate kraują skystinančius preparatus, būkite atsargesni. Reguliariai valgomi kiviai gali sustiprinti tokių vaistų poveikį.

Kaip valgyti kivius

Svarbu perpjovus kivį ilgai nelaukti prieš suvalgant: šiuose vaisiuose esama fermentų, galinčių juos pernelyg suminkštinti.

Dietologai pataria įpjaustyti kivių į geriamą vandenį, dėti į glotnučius, salotas arba valgyti su jogurtu – bus idealus probiotikų ir prebiotikų derinys.

Kaip jau rašėme, tiek žaliuosiuose, tiek geltonuosiuose kiviuose yra natūralaus fermento aktinidino, skaidančio baltymus. Dėl to kiviai ne tik gerina virškinimą, bet ir itin tinka marinatams gaminti. Padėliokite kivių griežinėliais arba aptepkite trintais vaisiais mėsą, paukštieną, žuvį – bus ne tik skanu, bet ir sveika.

Jūsų komentaras

Taip pat skaitykite