Kam sriubai sūris

Kam sriubai sūris

https://sekunde.lt/leidinys/paneveziobalsas/Šio produkto mėgėjai neleis meluoti: su sūriu viskas gardžiau.

O sūrio sriubos dar ir tikras išsigelbėjimas žvarbiuoju metų laiku – tirštos, kaloringos ir svarbiausia – greitai neatšąlančios.

Tiršta sūrio sriuba

Reikės (4 porcijoms): 2 svogūnų, 3 bulvių, 100 g saliero šaknies, 2 šaukštų sviesto, 100 ml sauso baltojo vyno, 1–1,2 litro vandens, 400 g lydyto sūrio, šviežiai maltų juodųjų pipirų, muskato, 4–6 riekių baltos duonos, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto smulkintų krapų, druskos.

Vieną svogūną, bulves ir salierą stambiai supjaustykite. Puode įkaitinę 2 šaukštus aliejaus, apkepinkite daržoves.

Įpilkite vyno, pakaitinkite 2 minutes, tada užpilkite puodo turinį karštu vandeniu. Kai jis užvirs, nugriebkite putas, sumažinkite karštį ir virkite 30 minučių.

Išvirusias daržoves sutrinkite panardinamu trintuvu į tyrę. Suberkite stambiai tarkuotą sūrį. Pagardinkite druska, pipirais, muskatu. Maišydami užvirinkite sriubą. Nukaiskite.

Iš duonos išpjaukite skridinėlius, paskrudinkite ant sviesto.

Likusį svogūną supjaustykite žiedais, apvoliokite miltuose ir kepkite aliejuje, kol žiedai taps traškūs.

Išpilstę sriubą, į kiekvieną lėkštę įdėkite skrebučio skridinėlį, ant jo uždėkite kelis svogūno žiedus, pabarstytais smulkintais krapais, ir iškart patiekite.


Sūrio sriuba su vištiena ir šonine

Reikės (4 porcijoms): 150 g virtos rūkytos kiaulienos šoninės, 500 g viščiuko krūtinėlės filė, 80 g sviesto, 200 ml kvietinio alaus, 200 ml vištienos sultinio, 200 ml pieno, 200 ml riebios grietinėlės, 250 g čederio sūrio, 1 šaukštelio Vorčesterio padažo, 1/4 stiklinės miltų, 2 šaukštelių česnako miltelių, žiupsnelio Kajeno paprikos, 1 šaukštelio rūkytos paprikos, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų; patiekti: svogūnų laiškų, džiūvėsių, plonų šoninės juostelių.

Vištieną supjaustykite 1,5 cm kubeliais, šoninę – gerokai smulkesniais.

Įkaitinę puodą storomis sienelėmis, suberkite šoninę ir skrudinkite, kol virs traškiais spirgučiais. Išgriebkite kiaurasamčiu į lėkštę, o į puodą sudėkite vištieną. Kepkite maišydami 7–10 minučių. Kai iškeps, taip pat išgriebkite į lėkštę.

Įmeskite į puodą 20 g sviesto. Įberkite miltų, rūkytos paprikos, česnako miltelių ir 1 minutę pakepinkite maišydami.

Plona srovele supilkite alų. Maišydami šluotele, kad neliktų gumuliukų, virkite 2 minutes. Paskui pilkite sultinį, pieną, grietinėlę. Išmaišykite, sumažinkite karštį iki šiek tiek menkesnio nei vidutinis.

Porcijomis dėkite tarkuotą sūrį ir nepaliaukite maišyti. Kai visas sūris išsilydys, įpilkite Vorčesterio padažo, grąžinkite į puodą vištieną su šonine. Pasūdykite, pagardinkite Kajeno paprika ir juodaisiais pipirais. Virkite 5 minutes.

Patiekite sriubą pabarstytą pjaustytais svogūnų laiškais su laužytomis skrudintos šoninės juostelės ir džiūvėsiais.


Sūrio ir dešros sriuba

Reikės (8 porcijoms): 300 g virto rūkyto servelato, 2 lydytų sūrelių, 400 g bulvių, 100 g svogūnų, 200 g morkų, 1 šaukšto aliejaus, 2 petražolės šakelių, maltų juodųjų pipirų.

Lydytus sūrelius 20 minučių padėkite į šaldiklį – taip bus lengviau juos sutarkuoti.

Bulves supjaustykite kubeliais, dubenyje užpilkite šaltu vandeniu. Svogūnus smulkiai supjaustykite, morkas stambiai sutarkuokite.

Puode įkaitinę aliejų, suberkite mažyčiais kubeliais supjaustytą rūkytą dešrą. Maišydami pakepinkite 5 minutes, išgriebkite į lėkštę. Tada į puodą berkite svogūnus su morkomis, kepinkite irgi 5 minutes. Tada pripilkite į puodą 2 litrus karšto vandens ir užkaiskite ant stiprios ugnies.

Kai vanduo užvirs, truputį pasūdykite, sudėkite bulves ir virkite 10 minučių.

Grąžinę į puodą dešrą, pavirkite ant vidutinės ugnies 10 minučių. Per tą laiką stambokai sutarkuokite sūrelius ir suberkite į sriubą. Pagardinę pipirais, virkite nuolat maišydami 3 minutes. Paskiausiai įmaišykite susmulkintas petražoles. Tada išjunkite viryklę, uždenkite puodą ir palikite 10 minučių, kad nusistovėtų.


Salierų sriuba su pelėsiniu sūriu ir kepta kriauše

Reikės (4 porcijoms): maždaug 700 g saliero šaknies, 2 vidutinių bulvių, 2 vidutinių svogūnų, 1 didelės kietos kriaušės, 200 ml riebios grietinėlės, 100 g mėlynojo pelėsio sūrio, alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio tamsaus rudojo cukraus, 1 šaukštelio vyno acto, druskos, baltųjų ir rausvųjų pipirų.

Svogūnus supjaustykite smulkiai, bulves ir salierą – vidutiniais griežinėliais.

Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų su sviestu (1:1) ir 7–10 minučių pakepinkite visas daržovė.

Į puodą įpilkite 800 ml karšto vandens. Truputį pasūdę, užvirinkite. Virkite apie 20 minučių, kol salieras suminkštės.

Kol sriuba verda, nulupkite kriaušę, pašalinkite šerdį. Minkštimą supjaustykite 1,5 cm kubeliais.

Keptuvėje išlydykite šaukštą sviesto. Suberkite kriaušės kubelius, apibarstykite cukrumi, pašlakstykite actu ir 3 minutes pakaitinkite ant stiprios ugnies. Baigę nukaiskite, laikykite šiltai.

Į puodą su sriuba supilkite grietinėlę. Pagardinkite druska, pipirais ir sutrinkite panardinamu trintuvu į lygią tyrę. Šią išpilstykite į lėkštes, pabarstykite pelėsinio sūrio gabalėliais, įdėkite kriaušių ir patiekite. Prie tokios sriubos galite patiekti karštų sumuštinių su kokiu nors neutralaus skonio sūriu, pavyzdžiui, edamu ar gauda.


Angliška sriuba su pelėsiniu sūriu ir obuoliais

Reikės (8 porcijoms): 400 g geltonųjų lęšių, 4–5 pastarnokų šaknų, 4 rūgščių obuolių, 2 porų (visos baltosios dalies ir 10 cm šviesiai žalios), 2 vidutinių svogūnų, 4–5 česnako skiltelių, 200 g riebiausios grietinėlės, aliejaus, sviesto, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų; patiekti: 300 ml riebios grietinėlės, 200 g stiltono sūrio (arba kito mėlynojo pelėsio sūrio).

Pastarnokus, svogūnus, česnakus ir obuolius stambiai supjaustykite, sudėkite į popieriumi išklotą formą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pasūdykite ir kepkite orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje 20 minučių.

Porą perpjaukite išilgai, gerai nuplaukite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Tada 5 minutes pakepinkite svieste puode storu dugnu ant vidutinės ugnies.

Suberkite lęšius, paskrudinkite dar 5 minutes ir įpilkite 1,5 litro šalto vandens. Kai užvirs, pasūdykite ir virkite 10 minučių.

Sudėkite į puodą visas kepintas daržoves, obuolius kol kas atidėkite. Vėl užvirinkite ir virkite 15 minučių. Paskui supilkite grietinėlę, pasūdykite, įberkite pipirų ir sutrinkite panardinamu trintuvu į tyrę.

Stiltono sūrį sutrupinkite, ištrinkite su 100 ml grietinėlės iki lygumo. Likusius 200 ml grietinėlės labai gerai atšaldykite ir suplakite iki tirštų putų. Atsargiai per tris kartus įmaišykite plaktą grietinėlę į sūrio masę kabindami mentele iš apačios į viršų.

Išpilstykite sriubą į lėkštes. Į kiekvieną įdėkite obuolių, o prieš pat valgymą – po porą šaukštų grietinėlės uždaro.


Grybų sriuba su bri sūriu

Reikės (4 porcijoms): 1 litro daržovių arba vištienos sultinio, 600 g grybų, 100 g bri sūrio, 1 vidutinio svogūno, 2 česnako skiltelių, 10 čiobrelio šakelių ir dar šiek tiek – patiekti, 0,5 stiklinės baltojo vyno, 0,5 stiklinės pieno arba grietinėlės, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų miltų, alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Grybus supjaustykite į 4 dalis. Sudėkite ant popieriumi išklotos kepimo skardos. Apšlakstykite aliejumi, pamaišykite ir pašaukite iki 200 laipsnių įkaitinton orkaitėn 30 minučių – kol gražiai apskrus. Laikui įpusėjus, grybus vėl pamaišykite.

Česnakus susmulkinkite, svogūną supjaustykite kubeliais.

Puode ant vidutinės ugnies išlydykite sviestą. Suberkite svogūno kubelius ir kepinkite 5–7 minutes, kol pagels. Tada dėkite česnakus, čiobrelius, pakaitinkite dar 1 minutę.

Į puodą suberkite miltus, kepinkite maišydami 2 minutes. Supilkite vyną, gerai išmaišykite, kad nebūtų gumuliukų.

Atidėkite šiek tiek grybų – patiekti, o kitus suberkite į puodą. Užpilkite sultiniu, užvirinkite ir, sumažinę ugnį, leiskite sriubai 10 minučių pavirti ant silpnos ugnies.

Supjaustykite sūrį nedideliais gabaliukais. Sudėkite į sriubą, įpilkite pieno ir, nuolat maišydami, palaukite, kol sūris visiškai išsilydys. Pagardinkite druska, pipirais.

Sutrinkite sriubą panardinamu trintuvu iki norimos konsistencijos, pašildykite, išpilstykite į lėkštes. Pateikite su atidėtais grybais, čiobrelių lapeliais ir skrudinta duona.

 

Jūsų komentaras

Taip pat skaitykite