Deja, nepelnytai iš daugelio mūsų virtuvių išstumta madingosios lašišos. O be reikalo!
Patiekalai iš skumbrės nustebins įvairove pradedant visais tais užkandžiais, į kuriuos tradiciškai dedame silkę, ir baigiant karštais patiekalais ar net sriubomis.
Reikės (4 porcijoms): 500 g bulvių, 300 g vyšninių pomidorų (įvairių spalvų), 2 paprikų (skirtingų spalvų), 2 mažų cukinijų, 1 svogūno, 4 česnako skiltelių, 8 čiobrelio šakelių, 6 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių, druskos; 4 skumbrių (po 350 g), 1 šaukštelio pankolio sėklų, 1 šaukštelio kalendrų sėklų, 1 citrinos, 1–2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
Paprikas išvalykite, supjaustykite ilgomis 2 cm pločio juostelėmis. Cukinijas – 1 cm storio skridinėliais, svogūną – šiaudeliais. Česnakus perpjaukite pusiau.
Bulves nušveiskite šepetėliu, nusausinkite, supjaustykite į 4–6 dalis.
Nuskabykite čiobrelio lapus, smulkiai sukapokite, sumaišykite su druska, paprikos dribsniais ir aliejumi.
Sudėkite daržoves į kepimo skardą, apliekite aliejumi su prieskoniais, pamaišykite. Pašaukite į orkaitę 10 minučių.
Skumbres išskroskite, išpjaukite žiaunas, nuskalaukite šaltame vandenyje ir nusausinkite.
Grūstuvėje sutrintas pankolio ir kalendrų sėklas sumaišykite su druska ir pipirais. Įtrinkite žuvis iš išorės ir vidaus.
Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, supjaustykite plonais griežinėliais. Po kelis įdėkite į skumbrių vidų.
Guldykite žuvis ant daržovių, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje 20–25 minutes.
Pomidoriukus perpjaukite, sumaišykite su daržovėmis skardoje, tuomet patiekite lėkštėse kartu su žuvimis, pabarstę bazilikų lapeliais.
Reikės (8 porcijoms): 500 g šaldytų skumbrių, 3 litrų vandens, 2 lauro lapų, 2 kvapiųjų pipirų, 150 g svogūnų, 100 g morkų, 2 šaukštų aliejaus, 400 g bulvių, 45 g sorų (galima pakeisti ryžiais arba perlinėmis kruopomis), druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Skumbres atitirpdykite šaldytuve. Nuplaukite, išskroskite, išpjaukite žiaunas. Perpjaukite žuvis skersai ir dėkite į puodą. Užpylę šaltu vandeniu užvirinkite. Nugriebkite putas. Įmeskite lauro lapą, kvapiuosius pipirus ir 40 minučių virkite ant silpnos ugnies.
Išgriebkite skumbres, sultinį nukoškite.
Svogūnus smulkiai sukapokite, morkas – stambiai sutarkuokite. Įkaitinę keptuvėje aliejų, viską pamaišydami kepinkite 5 minutes ant vidutinės ugnies.
Luptas bulves supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis. Soras nuskalaukite vis pakeisdami vandenį, kol tas liks skaidrus.
Užvirinkite žuvies sultinį. Pirmiausia suberkite kruopas, pavirkite 10 minučių ir dėkite bulves su kepintomis daržovėmis. Pagardinkite druska, pipirais. Virkite 15 minučių ant silpnos ugnies.
Skumbrių mėsą suskaidykite gabalėliais, sudėkite porcijomis į lėkštes, užpilkite sriuba ir iškart patiekite.
Reikės (4 porcijoms): 350 g skumbrės filė, 300 g ataušintos bulvių košės, 1 vidutinės morkos, 6 svogūno laiškų, 1 šaukšto krienų, 100 g miltų, 1 kiaušinio, 20 g sviesto, 100 g maltų džiūvėsių, aliejaus, salotos lapų (patiekti), druskos.
Morką supjaustykite mažais kubeliais. Greitai apkepinkite svieste ir paskleiskite ant popierinių rankšluosčių, kad atauštų.
Smulkiai supjaustytą, suplėšytą ar net susmulkintą žuvį įmaišykite į bulvių košę kartu su smulkiai supjaustytais svogūnų laiškais ir krienais.
Masę padalykite į 8 porcijas, iš jų padarykite paplotėlius, kiekvieną pabarstykite morkomis ir padarykite po pailgą kotletą. Šiuos apvoliokite miltuose, perteklių nubraukite. Tuomet merkite į kiaušinio ir druskos plakinį, apvoliokite džiūvėsiuose. Baigę 10–15 minučių padėkite į šaldytuvą.
Kepkite gerai įkaitintame aliejuje po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės.
Reikės (4 porcijoms): 3 išvalytų skumbrių be galvų, 4–5 didelių pomidorų, 100 ml sauso baltojo vyno, 300 ml žuvies arba daržovių sultinio, 1–2 lauro lapų, aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Žuvį supjaustykite 4–5 cm storio gabalais. Sudėkite į aliejumi suteptą nedidelę kepimo formą. Pabarstykite druska, pipirais. Dėkite lauro lapus, apliekite vynu, sumaišytu su aliejumi ir palikite marinuotis 30 minučių.
Pomidorus nulupkite, smulkiai sukapokite arba sutarkuokite. Žuvį apverskite. Sudėkite pomidorus, pilkite sultinį, išimkite lauro lapus ir kepkite žuvį orkaitėje 150 laipsnių temperatūroje 20–30 minučių.
Patiekite su daržovėmis.
Reikės (4 porcijoms): 4 šviežių neskrostų skumbrių (po 250 g), 2 baltųjų svogūnų, 3 šaukštų razinų, 40 g kedrinių pinijų arba anakardžių, 1 nedidelio ryšelio petražolių, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio cinamono, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Medinius iešmelius pamerkite į vandenį 30 minučių. Skumbrėms išpjaukite žiaunas. Prie pat nugarkaulio padarykite pjūvius iš abiejų jo pusių. Žirklėmis nukirpę nugarkaulį prie galvos ir prie uodegos, pašalinkite.
Per nugarą žuvis išskroskite, nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu. Nusausinkite išorę ir vidų.
Iš vidaus išpjaukite dalį mėsos, sukapokite peiliu. Pasistenkite išimti ir kuo daugiau ašakų.
Susmulkinkite petražoles. Smulkiai sukapotus svogūnus pakepinkite aliejuje, kol pagels. Suberkite riešutus, razinas, pabarstykite cinamonu, druska, pipirais ir 3 minutes troškinkite ant silpnos ugnies.
Keptuvę nukaiskite, sudėkite smulkintą žuvį, petražoles. Išmaišykite ir prikimškite šio įdaro skumbres sutvirtindami nugarėles iešmeliais.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kiekvieną žuvį kruopščiai įvyniokite į foliją.
Kepkite 25 minutes. Išėmę praskleiskite foliją ir prieš patiekdami (geriausia su ryžiais) leiskite pastovėti 10 minučių. Galite pašlakstyti citrinos sultimis.
Reikės (4 porcijoms): 2 didelių skumbrių, 1 žaliojo obuolio, 1 nedidelio svogūno, ketvirtadalio citrinos, 200 ml šviesių obuolių sulčių, 50 g sviesto, 4 kadagio uogų, 4 kvapiųjų pipirų, šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos, keptų bulvių – patiekti.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Sudėkite kadagio uogas ir kvapiuosius pipirus į grūstuvę, kiek galėdami smulkiau sugrūskite.
Išpjaukite skumbrių filė, įtrinkite druska ir pipirais bei grūstų prieskonių mišiniu. 15 minučių palikite pagulėti kambario temperatūroje.
Svogūną supjaustykite plonais šiaudeliais. Citriną – plonais skridinėliais, kuriuos ketvirčiuokite. Obuolį (galima neluptą) supjaustykite plonomis skiltelėmis.
Atsargiai sumaišykite obuolius, svogūnus, citrinas. Įberkite druskos, pipirų.
Paruoškite du 20×30 cm dydžio dvigubos folijos lakštus. Į kiekvieno vidurį dėkite obuolių mišinio, ant jo po skumbrės filė.
Atšaldytą sviestą supjaustykite plonomis plokštelėmis, išdėliokite ant žuvies. Pakėlę folijos kraštus, padarykite „dėžutes“. Šias išdėliokite ant skardos ir į kiekvieną įpilkite po 50 ml obuolių sulčių.
Kepkite apie 15 minučių. Žuvį patiekite karštą su keptomis bulvėmis.
Reikės (3 porcijoms): 2 vidutinių skumbrių, 1 mažo svogūno, 1 šaukšto rozmarinų lapelių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto citrinos sulčių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, citrinos – patiekti; padažui: 200 g tiršto natūralaus jogurto, 1 mažo agurko, 3 svogūno laiškų, 5 krapų šakelių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos.
Išskrostas žuvis pagardinkite druska ir pipirais. Susmulkintus svogūną ir rozmarinų lapelius sumaišykite su aliejumi. Šiuo mišiniu aptepkite žuvis iš vidaus ir išorės, palikit marinuotis 20 minučių.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Nubraukite nuo skumbrių marinato likučius ir sudėkite į jų vidų. Tada guldykite žuvis ant popieriumi išklotos kepimo skardos, pašlakstykite citrinos sultimis ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 25–30 minučių.
Svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite. Agurką smulkiai sutarkuokite, pabarstykite trupučiu druskos ir palikite 10 minučių. Paskui lengvai nuspauskite rankomis sultis ir sumaišykite su žalumynais, jogurtu ir 1 šaukštu alyvuogių aliejaus.
Iškepusią žuvį padalykite į filė, dėkite į lėkštes ir patiekite su jogurto padažu bei citrinos skiltelėmis.
Kad prislopintumėte skumbrės riebumą, derinkite ją su rūgščiais produktais: pomidorais, citrinomis ir jų sultimis, rabarbarais, baltuoju vynu ar vyno actu.
Virti sultinį grynai iš skumbrės nerekomenduojama dėl labai stipraus žuvies kvapo.