Pasigaminsite nesugaišę daug laiko ir visada – sėkmingai.
Reikės (4 porcijoms): 500 g bulvių, 1 morkos, 1 svogūno, 1 litro mėsos sultinio, 200 ml grietinėlės (10 proc.), 20 ml alyvuogių aliejaus, 1 krapo šakelės, 1 kalendros šakelės, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais, stambiai sutarkuokite morką. Suberkite tas smulkintas daržoves į puodą su įkaitintu aliejumi ir pakepinkite, kol suminkštės.
Nuluptas bulves supjaustykite stambiais kubeliais. Sudėkite jas į puodą ir užpilkite sultiniu. Palaukite, kol užvirs, ir 20 minučių virkite ant vidutinės ugnies. Tada sumažinkite karštį iki mažo ir į sriubą supilkite grietinėlę. Pagardinkite druska, pipirais ir maišydami dar 10 minučių virkite ant pačios silpniausios ugnies.
Išvirusią sriubą sutrinkite panardinamu trintuvu. Jeigu bus per tiršta, šliukštelėkite dar sultinio arba vandens ir vėl užvirinkite.
Krapo ir kalendros šakeles susmulkinkite ir jomis pabarstykite sriubą prieš patiekdami. Galima – su džiūvėseliais ar skrudintomis moliūgų sėklomis.
Reikės (4 porcijoms): 800 g bulvių, 80 g kietojo sūrio, 2 marinuotų Chalapos paprikų, 3 petražolės šakelių, 5 šaukštų aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Nuluptas bulves supjaustykite ilgais šiaudeliais. Nuskalaukite, išverskite ant sieto ir, nusausinę popieriniu rankšluosčiu, grąžinkite į dubenį.
Apšlakstykite bulves 2 šaukštais aliejaus, apibarstykite druska, pipirais. Gerai sumaišykite.
Paskleiskite bulves vienu sluoksniu ant kepimo skardos. Pašaukite į orkaitės vidurį ir kepkite 30 minučių 200 laipsnių temperatūroje, kol gražiai apskrus. Kas 10 minučių šiaudelius apverskite.
Chalapos paprikas smulkiai supjaustykite. Sukapokite petražolių lapelius.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus. Suberkite paprikas ir petražoles. Nuolat maišydami, pakaitinkite 30 sekundžių.
Sūrį smulkiai sutarkuokite. Keptas bulves sudėkite į dubenį, apliekite aštriu aliejumi iš keptuvės, apibarstykite puse sūrio ir gerai išmaišykite. Patiekite apibarstę likusiu sūriu.
Reikės (4 porcijoms): 600 g bulvių, 1 svogūno, aliejaus gruzdinti, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Nuluptas bulves smulkiai sutarkuokite. Ant viršaus užtarkuokite svogūną. Išmaišykite.
Gerai nuspauskite tarkius rankomis – darykite tai nedidelėmis porcijomis – ir dėkite į kitą dubenį. Leiskite sultims pastovėti porą minučių, kad nusėstų krakmolas. Tada skystį nuliekite, krakmolą sudėkite atgal į tarkius.
Įkaitinkite keptuvę, supilkite aliejų. Keptuvė turi būti labai karšta, o aliejaus pilkite tiek, kad apsemtų trečdalį blyno.
Bulvių tarkius pasūdykite tik prieš kepdami. Šaukštu krėskite tarkius į keptuvę ir lengvai paspausdami formuokite blynus.
Juos kepkite nedidelėmis porcijomis po 3–4 minutes iš abiejų pusių, kol pasidengs plutele.
Į tarkius galite pridėti česnakų, kad blynai būtų aromatingesni.
Reikės (4 porcijoms): 600 g bulvių, 40 g ryžių miltų, 40 g kukurūzų krakmolo, 3 g svogūno miltelių, ledo kubelių, aliejaus gruzdinti, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų; sirupui: 50 g cukraus, 50 ml vandens.
Į didelį dubenį pripilkite vandens, suberkite ledo kubelius. Tiesiai į ledinį vandenį stambia tarka sutarkuokite bulves. Palaikykite 30 minučių, tada išverskite ant sieto, kad nutekėtų vanduo.
Sirupui į vandenį suberkite cukrų, užvirinkite ir pavirkite 1 minutę.
Į kitą puodą pripilkite 750 ml vandens, užkaiskite. Kai užvirs, įpilkite 2 šaukštus cukraus sirupo, pasūdykite ir sudėkite tarkuotas bulves. Kai vanduo vėl užvirs, pavirkite 3 minutes ir išjunkite.
Nusunkite bulves per sietą, tada nuspauskite likusį vandenį, bet tik tiek, kad bulvės liktų dar drėgnos.
Perkelkite bulves į dubenį. Apibarstykite krakmolo, ryžių miltų, svogūno miltelių, pipirų ir druskos mišiniu, kruopščiai sumaišykite.
Ant padėklo ar pjaustymo lentos, kurie tilptų į šaldiklį, pašlakstykite truputį aliejaus ir užtieskite kepimo popierių. Bet kokia formele išdėliokite ant jo bulvių masę (po 2 šaukštus į formelę ir truputį paspauskite). Formą nuėmę, suteikite blynams ovalo formą ir mažiausiai 3 val. padėkite į šaldiklį.
Gilioje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų iki 180 laipsnių. Blynus kepkite partijomis, kad kiekvienas apskrustų iš abiejų pusių. Iškepusius dėkite ant suglamžyto popierinio rankšluosčio – riebalų pertekliui sugerti. Patiekite iškart.
Reikės (6 porcijoms): 6 bulvių, 250 g konservuotų daržovių (naminės konservuotos mišrainės, lečo), 50 g baltos duonos, 1 česnako skiltelės, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 petražolės šakelių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo formą išklokite popieriumi, sutepkite alyvuogių aliejumi.
Bulves nušveiskite šepetėliu, pabadykite šakute ir dėkite į formą. Uždenkite folija ir gerai užsandarinkite pakraščius. Pašaukite į orkaitę 30 minučių – kol suminkštės.
Kol bulvės kepa, trintuvu susmulkinkite duonos riekę į stambius trupinius. Česnaką ir petražolių lapelius smulkiai supjaustykite.
Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir skrudinkite trupinius, kol pagels. Sumaišykite su česnaku ir petražolėmis.
Konservuotas daržoves susmulkinkite. Horizontaliai nupjaukite bulvėms viršutinę dalį, šaukšteliu išskobkite minkštimą. Sutrinkite jį šakute, sumaišykite su daržovėmis. Prireikus pagardinkite druska ir pipirais.
Išskobtas bulves prikimškite įdaro, pabarstykite skrudintais duonos trupiniais. Jeigu įdaro liks, galite uždėti ant nupjaustytų bulvių. Tada grąžinkite į orkaitę 10 minučių.
Patiekite karštas arba šaltas. Galima – su česnakiniu, jogurtiniu padažu ar tiesiog su majonezu.
Reikės (6 porcijoms): 800 g bulvių (sezono metu – šviežių), 2 pomidorų, 2 marinuotų agurkų, 100 g šviežios šoninės, 240 ml natūralaus jogurto, 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio garstyčių, 30 g svogūno laiškų, 20 g krapų, 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Nuplautas bulves perpjaukite pusiau ar į 4 dalis, sudėkite į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu, pasūdykite ir virkite 20 minučių. Nupilkite vandenį.
Į karštą keptuvę sudėkite šoninės juosteles. Kepkite iš abiejų pusių iki traškumo, tada perkelkite ant popierinio rankšluosčio. Kai atauš, sulaužykite nedideliais kąsneliais.
Toje pačioje keptuvėje pakepinkite virtas bulves iki auksinės plutelės. Ataušinkite.
Jogurtą sumaišykite su garstyčiomis ir aliejumi. Pagardinkite smulkintais krapais, druska, pipirais ir suplakite šluotele.
Pomidorus ir agurkus supjaustykite skiltelėmis. Susmulkinkite svogūnų laiškus.
Dėkite į salotinę bulves, daržoves, pabarstykite puse svogūnų. Apliekite padažu ir išmaišykite. Patiekite pabarstę šonine ir likusiais svogūnų laiškais.
Reikės (4 porcijoms): 4 didelių bulvių, 150–200 g puskiečio sūrio, 12 juostelių šoninės, 1 kiaušinio, 50 g sviesto, kuokštelio žalumynų (svogūnų laiškų, petražolių, krapų), druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Bulves kruopščiai nušveiskite šepetėliu. Keliose vietose pabadykite šakute ir su lupenomis 30 minučių kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Ataušusias bulves perpjaukite išilgai į dvi puseles. Šaukštu išskobkite dalį minkštimo – palikite tik 0,5–1 cm – ir atskirame dubenėlyje sugrūskite. Pridėkite sviesto, pagardinkite druska, pipirais.
Žalumynus sukapokite, sūrį stambiai sutarkuokite. Sumaišykite juos kartu su kiaušiniu, o tada – į bulvių masę.
Po dvi šoninės juosteles sukryžiuokite (X). Dėkite ant jų bulvės puselę pjūviu aukštyn, užlankstykite kraštus ir prispauskite trintomis bulvėmis. Dėkite ant popieriumi išklotos skardos ir 10–12 minučių kepkite iki 180–200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Reikės (4 porcijoms): 800 g bulvių, 100 g pievagrybių, 2 morkų, 1 baltojo svogūno, 3 kiaušinių, 2 šaukštų aliejaus, džiūvėsių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Neluptas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Tada nulupkite ir sutrinkite į tyrę. Įmaišykite kiaušinius.
Svogūną, morkas, grybus supjaustykite šiaudeliais, 10 minučių pakepinkite aliejuje. Pabarstykite druska, pipirais.
Trintas bulves padalykite į nemažus gabalus. Kiekvieną suplokite į paplotį. Į vidurį dėkite įdaro ir užspauskite suteikdami ovalo formą.
Apvoliotus džiūvėsiuose bulvinukus kepkite aliejuje, kol iš abiejų pusių pasidengs traškia rusva plutele.
Sodresniam skoniui į trintas bulves galite įmaišyti spausto česnako arba žiupsnelį muskatų.