Bananai – nuostabus maistas. Jie palengvina daugelį dažnų sveikatos problemų ir laikomi ganėtinai saugiais, kad juos būtų galima duoti net kūdikiams, pradedantiems valgyti kietą maistą.
Tai kas blogo gali nutikti suvalgius per daug bananų?
Palyginus su sausainiais ar traškučiais, bananai, aišku, turi mažiau kalorijų. Bet vis tiek užtektinai, kad priaugintų nepageidaujamų kilogramų, jeigu skanausite be saiko.
Vidutinio dydžio bananas turi 105 kalorijas. Palyginti vidutiniame apelsine yra 62 kalorijos, dubenėlis arbūzo minkštimo jų turi 45, 150 g vynuogių – irgi 62 kalorijas.
Tad jeigu ieškote nekaloringo užkandžio pertraukose tarp pagrindinių valgių, bananai greičiausiai nebus geriausias pasirinkimas. Vietoj jų verčiau užkandžiauti daug vandens turinčiais vaisiais ir daržovėmis: arbūzais, braškėmis, melionais, persikais, agurkais, salotomis, cukinijomis, kopūstais ir pan. Juose kalorijų mažiau, o sotumą ilgam laikui užtikrinančių maistinių skaidulų – daug.
Bet čia kyla natūralus klausimas: kiek bananų galima suvalgyti, jeigu su kiekvienu organizmas gauna papildomas 100 kalorijų?
Viskas priklauso nuo bendro jūsų perdien suvartojamų kalorijų kiekio ir koks jūsų tikslas – svorio numesti ar priaugti.
Jeigu dažnai kamuoja migrenos priepuoliai, vertėtų pašalinti bananus iš kasdienio valgiaraščio.
Yra tokia medžiaga – tiraminas. Jos randama daugelyje maisto produktų, tokių kaip sūris, žuvis, mėsa. Bananuose taip pat jo yra. O tiraminas laikomas vienu migreninių galvos skausmų sukėlėjų.
Tad jeigu jau valgote bananus, pasistenkite labai kruopščiai nulupti ir nepatingėti nurinkti visko iki paskutinio siūlo, mat bananų žievėje tiramino yra dešimtkart daugiau nei minkštime.
Hiperkalemija
Reiškianti kalio perteklių kraujyje būklė sukelia labai nemalonius simptomus – neritmišką pulsą, pykinimą, širdies permušimus – šie netgi gali sukelti infarktą.
Suaugusiesiems hiperkalemija gali išsivystyti ir dėl specifinės mitybos. Pavyzdžiui, yra dietų, kurių laikantis tam tikromis savaitės dienomis reikia valgyti daug bananų. Jeigu bandote tokią mitybą, žinokite, jog rizikuojate sveikata.
Kadangi bananuose daug krakmolo, nesilaikant tinkamos burnos higienos galima supūdyti dantis tiesiogine šių žodžių prasme.
Todėl, anot specialistų, vienintelis būdas išvengti krakmolo sukelto dantų ėduonies – valgyti kuo mažiau neprinokusių ir nevisiškai prinokusių bananų.
Buvo atlikta tyrimų, parodžiusių, jog bananai gali pakenkti burnos sveikatai labiau nei šokoladukai, raudonasis saldymedis ar kramtomoji guma.
Krakmolas burnoje tirpsta lėtai, cukrus – greitai. Be to, kai valgome tokios tekstūros maistą kaip bananai, jų dalelės lieka tarp dantų maždaug dviem valandoms ir traukia bakterijas dar labiau didindamos ėduonies grėsmę.
Bananams kaip reikiant prinokus, krakmolo juose pastebimai sumažėja. Užtat sparčiai daugėja cukraus.
Buvote įsitikinę, kad pradėti dieną nuo banano per pusryčius gera mintis? Tada turbūt nežinojote, jog bananai gali sukelti mieguistumą – net ir tuomet, kai būnate ką tik išlipę iš lovos ir gerai pailsėję.
Priežastis – bananuose gausu triptofano. Ši amino rūgštis ne tik didina mieguistumą, bet ir gali sulėtinti protinę veiklą, reakcijos laiką.
2010-aisiais mokslininkai bandė išsiaiškinti, kaip triptofanas veikia mūsų atmintį, nuotaiką ir miegą.
Bananai gali pakenkti burnos sveikatai labiau nei šokoladukai, raudonasis saldymedis ar kramtomoji guma.
Kadangi triptofanas padeda sintetinti serotoniną – cheminę medžiagą smegenyse, turinčią įtakos visoms minėtoms funkcijoms – triptofano atsargoms išsekus, serotonino lygis irgi smunka. Dėl to lėtėja reakcija ir judesiai – kaip nuo silpnų raminamųjų.
Aišku, viskas priklauso nuo to, kiek serotonino esama žmogaus organizme, – triptofanas ne visus vienodai migdo. Vis dėlto vertėtų turėti omenyje, kad valgomi rytais bananai gali smarkiai sulėtinti. Tuo labiau kad juose yra ir daug raumenis atpalaiduojančio magnio.
Visi bananų, kaip pusryčių maisto, trūkumai daro juos puikiausiu užkandžiu prieš miegą.
Bananuose yra labai daug vitamino B6, kurio perteklius gali pažeisti nervus.
Aišku, tas labiau gresia vartojant vitamino B6 papildus be gydytojo žinios ir labai dideliais kiekiais, nei valgant vaisius.
Tai vienas įdomesnių bananų trūkumų. Pasirodo, žmones, kurie alergiški ambrozijų žiedadulkėms, panaši reakcija – ištinusios lūpos, liežuvis, sudirgusi gerklė ir pan. – gali ištikti ir užvalgius ar vien tik palaikius rankose bananų.
Tiesa, kol kas dar turima mažai duomenų, moksliškai patvirtinančių tokį ryšį.
Alergija lateksui ir hiperjautrumas
Dar 1996-aisiais buvo įrodyta, kad lateksui alergiškiems asmenims pasireiškia ir hiperjautrumas bananams.
Tyrėjai surinko 19 pacientų, turinčių alergiją lateksui, ir patikrino jų reakciją į bananus per odos dūrio tyrimus, kraujo tyrimus ir imunoblotingu. Paaiškėjo, jog 50 proc. pacientų alergijos simptomai pasireiškė suvalgius bananų, o 36 proc. odos dūrio tyrimo rezultatai buvo teigiami. Kraujo tyrimai atskleidė, kad 63 proc. pacientams kaip reakcija į bananus susidarė IgE antikūnai.
Tas prieš beveik tris dešimtmečius atliktas tyrimas padėjo mokslininkams identifikuoti du svarbius bananų alergenus – 33 kD ir 37 kD, buvo nustatyta, jog bananai ir lateksas turi daugiau nei dešimt bendrų alergenų komponentų.
Šie atradimai patvirtino „latekso ir vaisių sindromo“ egzistavimą įrodę, jog žmonės, alergiški lateksui, tikėtina, bus alergiški ir tam tikriems vaisiams – kaip kad bananai. Tokiu atveju ir alergijos simptomai būna bendri: švokščiantis kvėpavimas, tekėjimas iš nosies, kosulys, gerklės peršulys, ašarojančios akys.
Tai vėlgi susiję su alergija ambrozijų žiedadulkėms. Kadangi pastaroji provokuoja uždegimus, šie gali susiaurinti kvėpavimo takus ir sukelti kvėpavimo problemų. Itin rimtais atvejais pasunkėja ne tik kvėpavimas, bet ir rijimas.
Mėgstate nevisiškai prinokusius bananus ir valgote jų daug? Tuomet nenustebkite, jeigu pradės kamuoti smarkūs pilvo skausmai. Ir dar su pykinimu.
Neprinokusiuose bananuose, jau minėjome, yra didelis kiekis atspariojo krakmolo, kurį suvirškinti organizmui prireikia daug laiko.
Padauginus pusžalių bananų galimas net staigus vėmimas arba viduriavimas.
Kai kurie bananams alergiški žmonės užvalgę jų gali patirti stiprų imuninį atsaką, dar kitaip vadinamą anafilaksiniu šoku, kai staiga krinta kraujospūdis.
Todėl stebėkite, ar nepasireiškia anafilaksiniam šokui būdingi simptomai: padažnėjęs ar sulėtėjęs pulsas, galvos svaigimas, silpnumas.
Tyrimai rodo, jog tokia ekstremali alergija bananams pasitaiko net kūdikiams. Specialistai siūlo labai atsargiai supažindinti juos su kietu maistu ir visada turėti omenyje, kad bananai – potencialus alergenas.
Nustebote? Kaip čia nenustebsi: juk visą laiką buvo teigiama, jog bananai palengvina žarnyno judesius. Pasirodo, viskas priklauso nuo bananų prinokimo.
Neprinokę arba visiškai žali bananai turtingi atspariojo krakmolo, didinančio vidurių užkietėjimo riziką.
Dar daugiau: šiuose vaisiuose yra dideli kiekiai tanino rūgšties, kuri slopina virškinimo trakto veiklą. Konkrečiai – trukdo virškinamojo trakto skysčio sekreciją ir slopina jo motoriką.
Tad nors prinokę bananai iš tiesų gali palengvinti vidurių užkietėjimą, šie vaisiai oficialiai priskiriami sukeliantiems vidurių užkietėjimą. Jeigu jums ši būklė lėtinė, bananų geriau nevalgyti, kol viskas susitvarkys.
Bananai turi daug maistinių skaidulų, bet neturi pakankamai vandens, kad taptų lengvai virškinami. Dėl to organizmas tepasisavina mažiau nei 10 proc. tų skaidulų, reikalingų virškinimo sistemai palaikyti ir reguliariai tuštintis.
Jos gali pradėti kauptis prisivalgius per daug bananų.
Bananuose yra vandenyje tirpių maistinių skaidulų ir fruktozės – tai gali išprovokuoti dujų kaupimąsi žarnyne.
Jeigu staiga padidinsite maistinių skaidulų vartojimą ir suvalgysite daug jų vienu sykiu, storajai žarnai teks rimtas iššūkis jas suskaidyti. O vykstant procesui išsiskirs dujos.
Lygiai tas pats ir su fruktoze: kai jos į organizmą patenka labai daug, būna labai sunku suvirškinti.
Pagal glikemijos indeksą bananai patenka į vidutinio lygio produktų kategoriją. Tai reiškia, kad jie gali sukelti nedidelį cukraus šuolį kraujyje.
Dar bananai – angliavandeniai. Vienas vidutinio dydžio vaisius atitinka dvi angliavandenių porcijas. Taigi sergantiesiems diabetu bananų reikėtų valgyti kuo mažiau. Taip pat derinti juos su kitu maistu, turinčiu daug baltymų ir (arba) riebalų, kad sušvelnintų insulino atsaką.
Sveiki žmonės bananais gali mėgautis kaip ir kitais vaisiais – svarbu nuosaikiai. Nes kaip ir su visu aukšto glikemijos indekso maistu, piktnaudžiavimas didina ne tik antrojo tipo diabeto, bet ir nutukimo, širdies kraujagyslių sistemos ligų riziką.
Ypač šiuo atžvilgiu pavojingi pernokę bananai, nes jų glikemijos indeksas dar aukštesnis.
Tačiau vengti bananų, patikina specialistai, irgi nereikia. Jie – natūralaus cukraus šaltinis. Ir nors vidutiniame banane to cukraus gali būti apie 14 g, su juo gauname ir maistinių skaidulų, vitaminų, mineralų, galinčių sušvelninti gliukozės piką kraujyje.
Kiek turi bananai trūkumų, tiek turi ir privalumų. Todėl tiesiog kontroliuokite, kiek jų suvalgote per dieną.
Komentarai
Briedu briedas penkis bananus suvalgei ir y ligoninę,,
Gerbiamieji, kodėl šio vertingo straipsnio neįmanoma įsikelti į feisbuķą?
Nesu praleidusi nė vienos dienos be banano.Tiesiog reikalauja organizmas, bet valgau kas dieną po vieną.
Bananai be lipdukų skirti šerti gyvuliukams