P. Židonio nuotr.

Aukštaitijos sostinė dėlioja naujos ligoninės planą

Aukštaitijos sostinė dėlioja naujos ligoninės planą

Pandemija parodė, kad esamos ligoninės nėra pritaikytos sergančiųjų infekcinėmis ligomis srautams – daugelis tokių įstaigų tapo COVID-19 viruso židiniais.

Viena iš Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo plano priemonių yra pagalba sveikatos sektoriui. Planuojama penkiuose miestuose kurti infekcinių ligų klasterį, taip pat ekstremalioms situacijoms pritaikyti dešimties regioninių ligoninių priėmimo skyrius. Tam bus skirta 154 mln. eurų.
Naują ligoninę planuojama statyti ir Panevėžyje. Ji būtų skirta infekcinėmis ligomis sergantiems pacientams ir aptarnautų ligonius iš dviejų apskričių – Panevėžio ir Utenos.
Pirminiais skaičiavimais, naujoji ligoninė apimtų iki 10 tūkst. kvadratinių metrų ir turėtų iškilti dabartinės ligoninės teritorijoje Smėlynės gatvėje.
„Pastarieji metai parodė, kad esamos Infekcinių ligų klinikos nepakanka. Panevėžio ligoninė aptarnauja ne tik Panevėžio, bet ir Utenos apskritį. Ligoninės, kurios skirtos infekcinių ligų gydymui, turi būti šiuolaikiškos, įrengtos pagal visus saugumo standartus, su modernia ventiliacijos sistema, kad būtų galima užtikrinti, jog pavojingi virusai neplis į kitas patalpas“, – teigė Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai Mindaugas Čipinys.
Visgi, anot jo, tokie planai kol kas tėra projektas, kuriam reikia tiek Sveikatos apsaugos ministerijos, tiek ir Europos Komisijos palaiminimo.

Laukia kraustynės

Pasak M. Čipinio, tokias naujas infekcinių ligų ligonines planuojama statyti ir kituose didžiuosiuose miestuose – ten, kur suplanuoti infekcinių ligų gydymo klasteriai. Kurioje vietoje numatytos naujosios Panevėžio ligoninės statybos, jo teigimu, dar nėra galutinai apsispręsta. Tačiau labiausiai tikėtina, kad tai bus dabartinės ligoninės teritorijoje, galbūt panaudojant ir Smėlynės gatvėje esančias patalpas, kuriose dar visai neseniai buvo įsikūrusi Panevėžio greitosios pagalbos stotis.
„Dabartinės infekcinių ligų klinikos Ramygalos gatvėje infrastruktūra nėra pritaikyta didesniam srautui pacientų: nėra nei automobilių stovėjimo aikštelių, nei kitos reikalingos tokiam srautui infrastruktūros“, – sakė M. Čipinys.
Smėlynės gatvėje pastačius naująją ligoninę, į ją iš Ramygalos gatvės būtų perkelta Infekcinių ligų klinika. Kas galėtų įsikurti atsilaisvinusiose patalpose, kol kas dar svarstoma. Vienas iš siūlymų, kad čia galėtų būti teikiamos slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugos.
„Kol kas dar per anksti kalbėti apie naujosios ligoninės statybos detales. Bet jeigu ministerija patvirtins šiuos planus, mes esame pasirengę juos įgyvendinti“, – teigė pavaduotojas.

Respublikinės Panevėžio ligoninės teritorijoje, buvusios Greitosios medicinos pagalbos stoties pašonėje, planuojama 10 tūkst. kv.m. nauja klinika. P. Židonio nuotr.

Respublikinės Panevėžio ligoninės teritorijoje, buvusios Greitosios medicinos pagalbos stoties pašonėje, planuojama 10 tūkst. kv.m. nauja klinika. P. Židonio nuotr.

Atiduotų ligoninės poreikiams

Šiuo metu Smėlynės gatvėje, ligoninės pašonėje dar 1938-aisiais statytas pastatas, kuriame ilgą laiką glaudėsi Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stotis, stovi tuščias. Net per keturias vietas mieste išsibarstę miesto greitosios darbuotojai tik prieš metus suėjo po vienu stogu Sietyno gatvėje, buvusiame civilinės saugos pastate.
Seną ir laiko gerokai suvargintą pastatą Panevėžio miesto savivaldybė ketino parduoti, tačiau kol kas šių planų atsisakyta. Tokio pirkinio patrauklumą mažina tai, kad Savivaldybei priklauso tik pats pastatas šalia itin intensyvios Smėlynės gatvės ir vos vienas metras aplink jį. Šalia esantys garažai ir visa kiemo teritorija – Respublikinės Panevėžio ligoninės nuosavybė.
Pasak miesto Savivaldybės administracijos direktoriaus Tomo Juknos, pastatas šiuo metu nenaudojamas, bet kol kas neskubama jo siūlyti aukcione. Praėjusiais metais kuriam laikui juo naudotis buvo leista Greitosios pagalbos stočiai, taip siekiant jos kolektyvą išskirstyti kuo labiau sumažinant koronaviruso grėsmę. Savivaldybė taip pat kalbėjosi ir su Respublikinės Panevėžio ligoninės administracija dėl galimybės šį pastatą perduoti ligoninės reikmėms.
„Kiek žinau, ligoninė ketina vykdyti plėtrą. Galbūt ji nori išplėsti savo funkcijas, nes ligoninė tenkina ne tik miesto, bet ir viso regiono poreikius. Mes ligoninės planų nežinome, bet jeigu yra toks poreikis, šis klausimas dėl pastato perdavimo būtų sprendžiamas miesto Taryboje. Jeigu pastatą galima pritaikyti ligoninės funkcijoms, mes jo ir nepardavinėsime“, – teigė T. Jukna.

Daugiau vietų automobiliams

Panevėžiečiams bei į miestą atvykusiems svečiams ir dabar dažnai tenka sukti ratus aplink ligoninę, ieškant, kur pasistatyti automobilius. Jau artimiausiais metais Savivaldybė ketina įrengti naują automobilių stovėjimo aikštelę seniai uždaryto lopšelio darželio „Saulutė“ teritorijoje greta Smėlynės gatvės, priešais buvusią greitosios pagalbos stotį. Pasak Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo Daliaus Vadlugos, šiuo metu vyksta tokios aikštelės projektavimo darbai.
„Jau esame gavę ir pirminius pasiūlymus – net tris galimus naujosios stovėjimo aikštelės variantus. Kai jau bus aišku, kurį variantą įgyvendinsime, planuosime lėšas. Tikrai nedelsime, nes visi panevėžiečiai labai laukia tos stovėjimo aikštelės“, – teigė D. Vadluga.
Planuojama, kad dar šįmet bus perkami ir jos įrengimo darbai.

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų