Vygantas Kosmauskas. Panevėžio apskr. G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekos fondo nuotr.

Maestro namuose – Vyganto Kosmausko plakatų paroda

Maestro namuose – Vyganto Kosmausko plakatų paroda

Tarptautinę teatro dieną, minimą kovo 27-ąją, į režisieriaus Juozo Miltinio namus Algirdo gatvėje – jo vardo palikimo studijų centrą sugrįžta dailininko, scenografo, grafiko Vyganto Kosmausko (1960–2001) darbai.

Dailininko, kuris sukūrė šių namų pirmąją ekspoziciją (1999 m.), gyvavusią beveik dešimtmetį, taip pat talkino rengiant ne vieną parodą J. Miltinio palikimo studijų centre.

V. Kosmausko plakatų parodoje „Plakatas – kultūrinio gyvenimo ir asmenybės atspindys“ pristatoma nedidelė dalis šio panevėžiečio menininko kūrybos – spektaklių ir tarptautinių keramikos simpoziumų plakatai.

V. Kosmauskas – garsių Panevėžio teatralų Stepono Kosmausko ir Henrikos Hokušaitės sūnus. Jis pats taip pat buvo labai gabus menininkas, pelnęs visuomenės pripažinimą ir pagarbą. Vygantas galėjo pasukti ir tėvų pramintu taku – vaikystėje filmavosi kine, vaidindavo teatre. Bet nepaprastai įdomiai, talentingai piešęs, jis pasirinko dailę. 1986 metais V. Kosmauskas baigė Dailės institutą, scenografijos specialybę. Diplominis jo darbas – scenografija Kauno dramos teatre pastatytam J. Grušo spektakliui „Herkus Mantas“.

Grįžęs į Panevėžį, V. Kosmauskas garsėjo kaip grafikas, taip pat kūrė scenografiją. Kaip scenografas ir kostiumų dailininkas dirbo Kauno, Šiaulių, Panevėžio dramos teatruose. Menininkas kūrė plakatus keramikų simpoziumui Panevėžyje, taip pat čia vykusiems džiazo festivaliams, dainų šventėms. Apie šviesaus atminimo menininką V. Kosmauską jo bičiulis panevėžietis Jonas Čergelis sukūrė filmą „Vakar tebūnie šiandien“ .

Juozo Miltinio palikimo studijų centre eksponuojama V. Kosmausko darbų paroda veiks iki 2021 m. gegužės 31 d., ją bus galima aplankyti pasibaigus karantinui.

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų